Nakon prosvjedne povorke u kojoj je sudjelovalo 7 000 učitelja, znanstvenika i medicinskih sestara, sindikalisti su s Markovog trga vladajućima poručili kako je današnji prosvjed tek početak njihovih aktivnosti.

"Ukoliko se učiteljima i profesorima smanje plaće, ja više neću biti ministar", orila se izjava ministra Željka Jovanovića sa zvučnika na Trgu Francuske Republike, početne točke prosvjeda u organizaciji Matice hrvatskih sindikata. Na neslavnu ministrovu izjavu 7 000 okupljenih učitelja, znanstvenika i medicinskih sestara, formiranih u boje hrvatske zastave, odgovorilo je sa zvižducima i ismijavanjem. Svi oni iz različitih dijelova Hrvatske okupili su se danas u Zagrebu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog smanjenja radničkih prava i plaća zaposlenih u javnim službama.

"Svojim potezima podcjenjuju rad zaposlenih u prosvjeti. Umjesto da se pripremamo za kvalitetan rad s djecom, sada smo u slobodno vrijeme primorani raditi dodatne poslove kako bi mogli normalno nastaviti živjeti", objasnio je u razgovoru za H-Alter profesor iz Vukovara Rudolf Tomić. Iako već dvanaest godina radi u prosvjeti, Tomiću je od ove školske godine plaća manja za 600 kuna. Njegovu sudbinu dijele i ostali prosvjednici koji su sa zagrebačkih trgova još jednom ponovili razloge nezadovoljstva.

"Prosvjedujemo zbog treniranja strogoće, smanjivanja plaća najslabijih umjesto onih najbogatijih, prosvjedujemo zbog laganja Jovanovića i Mrsića. Prosvjedujemo zbog nasilnih mjera štednje i oduzimanja građanima prava na kvalitetne usluge u obrazovnom i zdravstvenom sektoru. I na kraju, prosvjedujemo zbog kršenja obećanja koja su nam dali u predizbornoj kampanji", poručili su prosvjednici s Trga Francuske Republike, odakle su se uputili prema središnjem zagrebačkom trgu.

"U kriznim vremenima klasa bogatih je ta koja treba platiti danak, a ne obični radnici. No Vlada je odlučila prvo pogaziti one koji primaju plaću iz proračuna, a takve hirovite nesretne politike objeručke je prihvatila mobilizirana medijska kapitalistička mašinerija. Oni vam ne govore istinu, jer nemir bjesni između rada i kapitala, a ne između radnika u javnom i privatnom sektoru, kako tvrde", poručila je s pozornice na Trgu bana Jelačića Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog Vijeća hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

"Kukavička vlast ne usudi se dirati u bankare, a i Crkvi je obećala vratiti ono što joj je dužna. O nama ne mare iako smo budućnost ove države. Bojimo se da je ovo samo početak onoga što može kreirati samo nastrana kapitalistička svijest", rekao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u svom govoru obrušio se na Europa Press Holding. "Jutarnji list i Globus godinama lansiraju gomilu laži i blaćenje radnika. Paraziti na leđima građana? Neradnici na praznicima? Medicinske sestre koje po cijele dane ispijaju kavu? Za EPH to ste svi vi! Njihova misija je da unesu nemir u radnički pokreti i na taj način ga posvađaju. Poput Linića predlažem oštre mjere štednje, a one u ovom slučaju glase: 'Nemojte kupovati smeće od Jutarnjeg lista'".

S Trga bana Jelačića se okupljenima obratio i Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvtskih sindikata. "U posljednje tri godine odrekli smo se sedam milijardi kuna naših prava, a nastavljanjem smanjivanja javne potrošnje, Vlada zaoštrava sukobe i sudjeluje u kreaciji zločina premam građanima vlastite zemlje. Paradoksalno je da socijaldemokrati ruše socijalnu državu. Dosta je da naš narod čeka da netko drugi rješava njegove probleme. Vremena za čekanje imaju imućni, ali nas 99 posto nema. Njihova Hrvatska nije koju mi želimo pa ćemo se, ako treba, za pravdu, jednakost i slobodu boriti i štrajkom."

Budući da je novim Zakonom o javnom okupljanju predviđeno da na Markovom trgu može prosvjedovati samo 1 500 građana, pred zgradu Sabora i Vlade stigli su samo odabrani prosvjednici. Tamo su u ograđenom prostoru još jednom formirali hrvatsku zastavu i pozdravili one "koji žele uništiti obrazovanje i zdravstvo". "Ne osvaja se svaka tvrđava jednim udarcem bata. S ovog mjesta najavljujemo nastavak naših aktivnosti i Vladi poručujemo da je ovo jutro, a ne noć naše kampanje", zaključio je Ribić.

Ključne riječi: sindikati, prava radnika, prosvjedi
<
Vezane vijesti