secretary_soundtrack.jpgGlavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar poslao je otvoreno pismo tehničkoj ministrici uprave Dubravki Jurlina Alibegović u kojem traži njezino očitovanje o tome je li moguće postojeće državne službenike, odnosno pružatelje stručnih usluga izvan državne službe, angažirati na poslovima iz djelokruga državnih tijela.

"Gđa Pusić to smatra sasvim normalnim i opravdanim, optužujući istovremeno Državni ured za reviziju kako 'ta ista revizija prijašnjih godina ništa o tome nije govorila' te revizijski nalaz okvalificirala riječima 'pronađite nešto meni, a ne brate, da se iživljavate na tajnici koja je pristojna i radi', piše Kuhar ministrici Alibegović.

"Budući da kao Sindikat godinama upozoravamo na  praksu dugogodišnjeg nezakonitog angažiranja osoba u državnim tijelima temeljem ugovora o djelu, koju činjenicu upravo prozvani Državni ured za reviziju redovito utvrđuje u svojim izvješćima o obavljenoj reviziji u državnim tijelima i jedinicama lokalne i područne samouprave (a ne samo u izvješću o reviziji u MVEP), koju činjenicu je Sindikatu potvrdilo i samo Ministarstvo uprave u svom dopisu od 27. srpnja 2012. godine, navodeći kako je 'u državnim tijelima i Ustavnom sudu tijekom 2012. godine sklopljeno 1827 ugovora o djelu s vanjskim pružateljima usluga, a od tog broja 528 je sklopljeno radi obavljanja poslova iz članka 3. stavka 2. Zakona o državnim službenicima', a koji se poslovi, sukladno članku 62. citiranog Zakona, ne mogu povjeriti pružateljima stručnih usluga izvan državne službe, postavlja se pitanje može li gđa Pusić, kao bivša ministrica vanjskih i europskih poslova tvrditi kako uredovanje i nalaz Državnog ureda za reviziju predstavlja 'iživljavanje na tajnici koja je pristojna i radi'", postavlja pitanje Kuhar, i odmah odgovara:

"Sindikat traži od Ministarstva uprave očitovanje o tome je li moguće postojeće državne službenike, odnosno pružatelje stručnih usluga izvan državne službe, angažirati na poslovima iz djelokruga državnih tijela utvrđenih Ustavom, zakonom ili drugim propisima (uredbe o unutarnjem ustrojstvu, pravilnici o unutarnjem redu) donesenim na temelju Ustava i zakona, temeljem ugovora o djelu te, u tom kontekstu, može li se uredovanje i nalaze državnih tijela po tom pitanju nazivati 'iživljavanjem', a njihov rad stavljati u funkciju 'škandal mahera', kao i hoće li Ministarstvo uprave i službeno reagirati na navode gđe Pusić, koja zaključivanje ugovora o djelu sa službenicom MVEP-a prikazuje kao normalnu, zakonitu i notornu činjenicu, a državno tijelo koje je na to reagiralo u okviru svoje nadležnosti, u stvari,  optužuje za politizaciju i zlouporabu ovlasti u svrhu njezine političke diskreditacije."

Očekojemo promptnu reakciju tehničke ministrice, za koju smo uvjereni da će, s obzirom na produžene ljetne vrućine, blizinu parlamentarnih izbora i opću visoku razinu političke komunikacije, biti stručna, temeljito zasnovana na znanosti o općoj upravi i politički neutralna.


 

aem_copy39069.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: državna uprava
< >
Vezane vijesti