Ove godine, 7., 8. i 9. lipnja, u Zagrebu se održava Pedalafest u organizaciji Sindikata Biciklista i u suradnji s udrugom Kontraakcija. Program festivala će biti šarolik, a jedna od sastavnica je i izložba fotografija. Rok prijave fotografija je 28. svibnja.

vrijeme izložbe: 7., 8. i 9.lipnja 2012.
mjesto izlaganja: HDLU, Zagreb

tematske odrednice:

Nemoguće je ne zamijetiti činjenicu da se broj biciklista u Zagrebu drastično povećao.
Bicikl je postao alternativno rješenje prijevoza u gradu što zbog viskoih cijena prijevoza, ali i zbog stvaranje jednog novog načina mišljenja.

S biciklom stvorena je i jedna nova energija - energija koja je prožeta pokretom, stapanjem ulica, trgova, građevina s vozačima bicikala - kao i jedna nova perspektiva grada koja zahtijeva i prilagodbu postojećeg prostora. Cilj je uhvatiti upravo tu energiju, kao i ekspresiju lica biciklista koja pokazuje zadovoljstvo i ispunjenost, bez obzira na trenutno stanje biciklističke infrastrukture u gradu.

Prilagodba treba biti prostornog karaktera, ali i sociološkog. Grad treba prilagoditi zahtjevima vožnje na biciklu, no potrebno je usmjeriti pažnju javnosti na probleme s kojima se biciklisti susreću. Želimo ukazati na životopisnost ulica u prisutnosti biciklista te na jednu novu dimenziju sagledavanja prostora oko sebe koju nam predočuje upravo kretanje na vlastiti pogon.

tehničke odrednice:

Fotografije mogu biti crno - bijele ili u boji.
Fotografije tematiziraju kretanje u gradu, naglasak je na Zagrebu.
Kako se izložba razgledava vožnjom na biciklu, autor mora uzeti u obzir kretanje dok fotografira.
Fotografije trebaju biti snimljene u kretanju i moraju tematizirati kretanje, vozeći se biciklom.
Radovi će biti prezentirani u formi naljepnica i/ili cerada velikih dimenzija (+/- 137 x 300 cm).
Odabrani kadrovi/motivi ne trebaju biti "bistri", oštrina fotografije nije imperativ - tehnička nesavršenost je dio priče.
Uz poslanu fotografiju ili fotografije, molimo da napišete nekoliko rečenica kao legendu o radu (ona služi nama pri selekciji radova).

postav:

Iskoristit ćemo vanjski "prsten" džamije i ritam stupova koji će poslužiti kao okviri za fotografije.

Poanta je u kretanju. Izložba je namijenjena obilaženju koristeći bicikl kao način kretanja. No, kako se biciklisti susreću s problemima u kretanju, to želimo prenijeti i u postav. U onom trenutku kada je nužno sići s bicikla zbog neke prepreke, mijenja se visina postavljenog rada. Čime se rad prilagođava i pješaku - promatraču i biciklistu - promatraču. Radovi bi trebali biti osvijetljeni reflektorima čime se otvara prostor za "ulazak" promatrača u sliku svojom sjenom.

Radove šaljite na info@kontraakcija.hr.