PrtscrPrtscrOvisnost o uvozu prljavih energenata slabi europski diplomatski odgovor na krizu u Ukrajini, a financijske posljedice su razarajuće. Svake godine EU potroši više od 400 milijardi eura podmirujući više od polovice svojih energetskih potreba uvozom (53 posto).

Dok se čelnici Europske unije pripremaju za odluku o energetskoj budućnosti Europe, novi izvještaj pokazuje zašto najveće energetske kompanije žele da EU i dalje ovisi o uvoznim fosilnim gorivima iako to znači političke, ekološke i financijske troškove za europske građane, poručuju iz Greenpeacea.

Trećina prihoda osam najvećih europskih energetskih tvrtki ostvarena je od prodaje energije iz uvezenih energenata

Ta ovisnost o uvozu prljavih energenata slabi europski diplomatski odgovor na krizu u Ukrajini, a financijske posljedice su razarajuće. Svake godine EU potroši više od 400 milijardi eura podmirujući više od polovice svojih energetskih potreba uvozom (53 posto).

Greenpeaceov izvještaj "Sputani: zašto nas europski energetski divovi žele držati ovisnima o fosilnom gorivu iz uvoza" pokazuje da je trećina prihoda osam najvećih europskih energetskih tvrtki ostvarena od prodaje energije iz uvezenih energenata. U 2011. godini te su tvrtke prihodovale 116 milijardi eura od ugljena i plina uvezenog iz zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Tri energetske kompanije s najvećim prihodima iz uvoza su njemački E.ON, za koji se procjenjuje da je na uvozu iz 2011. zaradio 36 mlrd. eura; zatim francuski GDF Suez s 23 mlrd. te talijanski ENEL s 18 mlrd. eura.

Skupina Magritte vrši pritisak na vlade EU-a uoči ključnog sastanka na vrhu Unije 23. i 24. listopada. Na tom će sastanku europski čelnici, uključujući hrvatskog premijera Milanovića, odlučivati o klimatskoj i energetskoj politici do 2030. godine

Te kompanije ovise o daljnjoj geopolitičkoj izloženosti Europske unije. Šest od osam tih kompanija dio su tzv. skupine Magritte, kruga tvrtki koji kod političara EU-a lobira protiv progresivne energetske politike. Pojedine energetske kompanije, kao što su EnBW, SSE, Dong i Verbund, podržavaju veću energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Druge poput skupine Magritte protive se određivanju ciljeva za povećanje obnovljivih izvora i smanjenje potrošnje energije do 2030., iako bi takva politika dovela do suzbijanja globalne prijetnje klimatskih promjena.

Skupina Magritte vrši pritisak na vlade EU-a uoči ključnog sastanka na vrhu Unije 23. i 24. listopada. Na tom će sastanku europski čelnici, uključujući hrvatskog premijera Milanovića, odlučivati o klimatskoj i energetskoj politici do 2030. godine.

"Ovo je ključan trenutak za Europu. Imamo priliku osloboditi se hirova bilo kojeg političkog ili industrijskog moćnika koji Europi želi zavrnuti slavinu. Kompanije čije poslovanje ovisi o uvozu fosilnih goriva iz politički nepredvidivih zemalja loši su savjetnici vladama. Naši čelnici trebaju podržati ambiciozne ciljeve za povećanje obnovljivih izvora i veće energetske uštede, i to je najbolji jamac energetske sigurnosti. To od njih očekuje i golema većina građana, što pokazuju brojne ankete", izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Greenpeace poziva europske čelnike da udio obnovljivih izvora energije povise na 45 posto, energetske uštede na 40 posto, a emisije stakleničkih plinova smanje za 55 posto do 2030. godine.

Ključne riječi: energetika, Greenpeace
<
Vezane vijesti