Ivana Lekšić jučer je razgovarala s članovima i članicama VEM-a i s predstavnicom Ministarstva kulture. Lekšić: "Imam na desetke kolega koji žele porazgovarati o onome s čime se suočavaju, ali se boje..." Ljevak: "Nakon istupa I. Lekšić dobili smo tri prijave korisnika zbog neemitiranja najavljenih emisija." Hoće li se pronevjerama pozabaviti i DORH?

Tri puna tjedna nakon što je na stranicama Ministarstva kulture ostavila potpisanu poruku u kojoj je ukazala na masovno lažiranje radijskih emisija za dobivanje novaca iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, radijska novinarka i voditeljica Ivana Lekšić dobila je priliku da u pred članovima Vijeća za elektroničke medije i predstavnicima resornog Ministarstva podrobnije porazgovara o ovim problemima.

Lekšić: "Nakon svega što se izdogađalo zadnja tri tjedna, bojim se da se strah mojih kolega povećao, a želja da vam se jave značajno umanjila"

Na sastanku, na kojem je, uz dvoje članova Vijeća, nazočio i njihov predsjednik Zdenko Ljevak te djelatnica Ministarstva kulture, razgovaralo se detaljno o nezakonitom izvlačenju novca iz Fonda od strane nekih radijskih postaja, kao i o nepridržavanju pojedinih nakladnika programskim shemama na osnovu kojih su dobili koncesije, uz razne "trikove" kojima se zaobilazi nadzor Vijeća.

Na početku svoga izlaganja Ivana Lekšić izrazila je žaljenje što je Vijeću trebalo puna tri tjedna da joj se javi i pozove je na sastanak, ponovivši još jednom da je još prošle godine pred istim Vijećem neizravno ukazala na nelegalne činidbe radijskih poslodavaca, ali da je interes Vijeća u tom slučaju u potpunosti izostao.

Štoviše, istaknula je kako se boji da je prvotna reakcija Vijeća za elektroničke medije, koje je koncem prošlog tjedna odaslalo priopćenje u kojem demantira njezine tvrdnje o sadržaju prošlogodišnjeg sastanka, možda obeshrabrilo neke od pojedinaca koji su poslije njezinog otvorenog istupa u medijima namjeravali prijaviti slične slučajeve iz svojih radnih sredina.

"Imam na desetke kolega koji žele porazgovarati o onome s čime se suočavaju, ali se boje zbog egzistencije i svojih nadređenika na radijskim postajama. Nakon svega što se izdogađalo zadnja tri tjedna, bojim se da se njihov strah povećao, a želja da vam se jave značajno umanjila. Sve bi možda bilo i drugačije da je i vaša prvotna izjava bila drugačija", kazala je Lekšić, dodajući da je ovo razmjerno dugo razdoblje moglo poslužiti i svima onima koji su radili nezakonitosti da eventualno prikriju neke svoje "tragove".

Lekšić smatra da bi odlučan poziv Vijeća svima da prijave nezakonitosti mogao ohrabriti one koji bi o ovakvim i sličnim problemima anonimno ili otvoreno imali nešto za reći

Stoga je izrazito bitnim ocijenila naredne korake Vijeća, jer smatra da bi njihov stav u javnosti - poput odlučnog poziva svima da prijave nezakonitosti - mogao ohrabriti sve one koji bi o ovakvim i sličnim problemima anonimno ili otvoreno imali nešto za reći članovima Vijeća.

O cjelokupnoj priči je, kaže, progovorila samo kako bi ukazala na propuste i greške u sustavu koje iskorištavaju pojedinci.

"Danas sam ovdje ne da nekoga optužujem i prozivam, što mi nije bila namjera niti u jednom trenutku. Danas sam ovdje kao građanka koji se 7. veljače 2013. g. uključila u raspravu na stranicama Ministarstva kulture, jer vam želi pomoći. Željela sam vam ukazati na probleme s kojima sam se susretala kroz rad na radijskim medijima, te nažalost, o mogućnostima iskorištavanja vašeg povjerenja od strane pojedinaca, a samo zbog zastarjelih metoda kontrole njihova rada. Kako napreduje tehnologija, s njom smatram da bi trebala napredovati i kontrola svih medija koji se njom i koriste... Samo zbog toga razloga bilo je i napisano moje pismo na stranicama Ministarstva kulture", kazala je Ivana Lekšić, ponavljajući kako iza nje ne stoji nikakva politika ili neki drugi lobi, već da je sama u ovoj priči.

Žaljenje što je sastanak tek sad održan u ime Vijeća je izrazio i predsjednik Zdenko Ljevak, obrazloživši višetjedno "kašnjenje" ovog susreta pomoću nekoliko argumenata, među kojima i činjenicom da nije u opisu posla Vijeća čitanje stranica Ministarstva na kojima je Ivana Lekšić ostavila poruku 7. veljače o lažiranju emisija - premda je dan nakon toga istoimena Agencija ostavila svoje mišljenje o prijedlogu novog Zakona tek nekoliko redaka iznad ove poruke - kao i opravdanjem da je za upućivanje poziva na sastanak bilo potrebno sazvati Vijeće u punom sastavu. Međutim, unatoč svemu, Ljevak je, kao i ostali članovi Vijeća, u nekoliko navrata zahvalio Ivani Lekšić što je došla i ukazala im na možebitne prijevare od strane radijskih nakladnika.

Ljevak: Nije u opisu posla Vijeća čitanje stranica Ministarstva kulture

Ljevak je dodao kako su napravljeni određeni koraci prema utvrđivanju istinitosti njezinih izjava u medijima, budući da su u pojedinim napisima već imenovane radijske postaje na kojima je radila, a na kojima su se - u razdoblju od 2010. do 2012. - navodno obavljale ovakve nečasne rabote. Štoviše, istaknuo je kako su na uvid od pojedinih koncesionara zatraženi sporni dijelovi programa, kako bi se vidjelo je li se radilo o prijevarama ili ne. "Moramo biti svjesni toga da sve strane imaju pravo da se čuje i njihova verzija priče. Zasad smo od njih zatražili da nam na ponovni uvid dostave emisije koje su financirane iz sredstava Fonda. Ukoliko se dokaže neka nelogičnost, postoje brojni mehanizmi za sankcioniranje takvog ponašanja, o čemu ćemo također, ako je takvih prijestupa bilo, naknadno odlučiti", istaknuo je.

O prijevarama, kazala je Ivana Lekšić, ima neposredna saznanja, popratne dokaze, ali i saznanja kolega s kojima je o ovoj problematici razgovarala. Slijedom toga je ukazala Vijeću na načine na koje radijske postaje mogu glatko preveslati sve njihove preventivne nadzorne mjere kojim ovo tijelo kontrolira da li se doista namjenski troši novac koji svake godine dodjeljuju iz spomenutog Fonda.

Članovi Vijeća priznali su kako je nemoguće u potpunosti iskorijeniti sve prijevare, budući da sustav nadzora, kao i svaki drugi, nije savršen i nepogrješiv.  Međutim, najavili su niz novih mehanizama koji će, ustvrdili su, do minimuma smanjiti mogućnost sličnih prijevara u budućnosti. Pritom su spomenuli znatno izmijenjene uvjete natječaja za ovu godinu, temeljem kojih će, primjerice, radijske postaje biti primorane slati sve snimke svih financiranih emisija, dok su do ove godine trebali slati samo dva primjerka određene emisije, što je značajno olakšavalo moguće prijevare.

Ljevak: "Zasad smo od radijskih nakladnika zatražili da nam na ponovni uvid dostave emisije koje su financirane iz sredstava Fonda. Ukoliko se dokaže neka nelogičnost, postoje brojni mehanizmi za sankcioniranje takvog ponašanja"

Premda je Ljevak u HTV-ovom Dnevniku 3 prošle subote izjavio kako u zadnje tri i pol godine Vijeće nije primilo niti jednu pritužbu gledatelja i slušatelja na rad TV/radio postaja, na sastanku se pokazalo da je došlo do rapidne promjene. Kazao je kako su tijekom zadnjih dana, nakon istupa Ivane Lekšić u medijima, dobili tri takove prijave. Korisnici su se javljali zbog neemitiranja najavljenih emisija na Dubrovačkoj televiziji te dvije radio postaje s područja Novske i Požege. Nakon toga, istaknuo je Ljevak, napravljeni su određeni koraci da se utvrdi o čemu je točno riječ.

Premda su prisutni članovi Vijeća najavili provjeru svega što je izrečeno na sastanku, dosta je upitno hoće li nadležna tijela uspjeti sankcionirati počinitelje. U prilog ovoj pesimističnoj tezi među ostalima ide i činjenica da su prema dosadašnjem Zakonu nakladnici dužni čuvati audio zapise maksimalno 90 dana, što će reći da se, i u slučaju da Vijeće zatraži snimke koje su možebitno lažirane tijekom 2010., 2011. pa čak i 2012., druga strana uvijek može pozvati na Zakon i ustvrditi da takve snimke više ne posjeduje. I onda - nikom ništa.

Doduše, neslužbeno se na ovoj lokaciji moglo doznati kako bi se u cjelokupnu priču možda moglo uključiti i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Ovisno, dakako, o daljnjem tijeku cjelokupne priče.

<
Vezane vijesti