my_delight_on_a_shining_night_vizual.jpgNakon što je u ožujku bio kustos diskurzivnog programa festivala Moje, tvoje, naše i pripadajuće izložbe Transnacionalizmi u Malom salonu, nagrađivani britanski umjetnik i publicist James Bridle ponovno stiže u Rijeku. Bridle ovog puta dolazi sa samostalnom izložbom My delight on a shining night, koja će se u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvoriti u četvrtak, 6. prosinca, u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca.

Tijekom Drugog svjetskog rata, inženjeri koji su razvijali novu i strogo čuvanu tehnologiju radara ponekad bi na ekranima uočili tajanstvene oblike kako se u dugačkim nizovima kreću i premještaju nebom. U nedostatku boljeg objašnjenja, te su fenomene nazvali "anđelima". Ornitolozi koji su u radu koristili radar kako bi naučili više o prirodnom svijetu, tek su kasnije uspjeli dokazati kako su te sjene zapravo jata ptica.

My delight on a shining night je stih iz tradicionalne engleske narodne pjesme The Lincolnshire Poacher (Lovokradica iz Lincolnshirea), koja opisuje užitak koji lovokradica osjeća prilikom otimanja divljači bogatim zemljoposjednicima. Uvodni taktovi pjesme korišteni su kao oznaka za početak svake poruke koju je emitirala brojevna radio postaja instalirana u RAF-ovoj zrakoplovnoj bazi nedaleko Akrotirija na Cipru, od sredine 1970-ih do 2008. godine, za koju se vjerovalo da je povezana sa špijunskim aktivnostima.

 "Prijenosi su, naime, započinjali cikličkim ponavljanjima njezine glavne teme, odsviranima na nekoj vrsti električnih orgulja ili sintetizatora, po čemu bi uslijedio monotoni ženski glas, očito ne prirodan već sintetiziran elektroničkim metodama, koji je izgovarao promjenjivi niz brojeva (npr. 3 – 1 – 7 – 9 – 5)". (Vedran Stojanac, Brojevne radio postaje i projekt Conet, klfm.org)

U vojnoj bazi Akrotiri nalazi se jedna od najvećih vojnih radarskih postaja u Europi i Bliskom Istoku, koja prikuplja obavještajne podatke o Bliskom Istoku i Rusiji s poprilično velike udaljenosti. Akrotiri je također stanište ružičastog plamenca, koji se prilikom godišnjih migracija kreće diljem Mediterana. Biološka stanica istraživačkog instituta Tour de Valat, koji se nalazi na jugu Francuske, od 1970-ih godina prati spomenute populacije plamenca. Njihova baza, koja broji pola milijuna slučajeva promatranja tijekom trideset godina, uključuje više od dvadeset tisuća ptica.

James Bridle se u svojem radu bavi načinima na koje politički i društveni stavovi oblikuju tehnologiju, i načinima na koje nove tehnologije povratno oblikuju naše razumijevanje svijeta. Izložba „My delight on a shining night“ povezuje povijest nadzora i tajne komunikacije, podatke i vizualnost, migracije i nacionalizam – kroz formu pripovijedanja, video radove, tiskovine i baze podataka. Izloženi radovi propituju odnose između računalnog razmišljanja, podataka i nadzora s jedne, i ekologije i "prirodnog svijeta" s druge strane.

Više saznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more koja je organizator izložbe.