WikimediaWikimediaU povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, kuće ljudskih prava iz Zagreba i Beograda te organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, okupljene u Regionalnu mrežu za ljudska prava, upozoravaju na brojne probleme koji zasjenjuju ovaj važan datum.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ujedinjuje nas spoznaja da dijelimo slične probleme i nepravde u našim podjelama rastočenim društvima. Suočavamo se svakodnevno s kršenjima ljudskih prava i diskriminacijom sve većeg broja osoba.

Umjesto konstruktivnog dijaloga i pozitivnih vizija društvenih promjena, javni je prostor zagađen je govorom mržnje i netrpeljivosti prema manjinama, drugima i drugačijima od većine, uz sve značajnije jačanje (ultra) reakcionarnih snaga koje promoviraju netrpeljivost pod krinkom zaklinjanja u 'tradicionalne vrijednosti'.

Sve je značajnije jačanje (ultra) reakcionarnih snaga koje promoviraju netrpeljivost pod krinkom zaklinjanja u "tradicionalne vrijednosti"

Dugotrajna ekonomska kriza dovodi do osiromašenja sve većeg broja stanovnika država regije, sve više produbljujući jaz između bogatih i siromašnih. Prema službenim podacima, svaki četvrti stanovnik/ica Srbije živi na granici siromaštva (24,6 psoto). Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u 2013. godini iznosila je 19,5 posto, dok brojke u BiH pokazuju da približno 18 posto stanovništva živi ispod granice kritičnog siromaštva, dok se 48 posto nalazi na rubu siromaštva!

Regija nažalost dijeli gotovo identične priče i životne sudbine brojnih ljudi koji su nezaposleni, rade u nehumanim uvjetima i/ili pak za svoj rad ne primaju plaće. Žene, mladi i osobe starije životne dobi su posebno podzastupljene skupine na tržištu rada. Izmjene radnih zakonodavstava u nekim državama regije dovode do još veće nesigurnosti položaja radnika na tržištu rada. Uzimajući u obzir porazne statistike, zahtijevamo da vlade država hitno počnu povoditi aktivne mjere socijalne politike i zapošljavanja uzimajući u obzir kapacitete i specifične potrebe ranjivih skupina: Roma, mladih, žena, izbjeglica, osoba starije životne dobi i migranata.

Zahtijevamo stoga od političara i odgovornih u institucijama naših država da se prestanu baviti sobom i vlastitim interesima. Podsjećamo ih da im je prva i jedina dužnost zastupati interese svih svojih stanovnika i stanovnica. Bez zaokreta u njihovu ponašanju neće biti konstruktivnih promjena koje osiguravaju stvarnu zaštitu ljudskih prava svake osobe.

Pozivamo istovremeno sve u regiji da aktivno i solidarno obilježe Međunarodni dan ljudskih prava i aktivno se uključe u zaštitu svih obespravljenih i diskriminiranih."

Priopćenje potpisuju Kuća ljudskih prava Zagreb: B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja SVITANJE, Kuća ljudskih prava Beograd: Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji te organizacije civilnog društva BiH: Prava za sve, Sarajevski Otvoreni Centar, fondacija CURE.

Ključne riječi: nacionalne manjine
<
Vezane vijesti