Prtsc: Kick Starter<br>Prtsc: Kick Starter
Bo Muller-Moore našao se u nesvakidašnjoj situaciji nakon što je fast-food korporacija ustvrdila da njegov slogan Jedi više kelja zapravo previše sliči njihovoj frazi Jedi više piletine, te da bi to moglo uzrokovati konfuziju kod njihovih kupaca, premda je ovaj umjesto piletine prodavao (nejestive) majice.

Stanovnik američke savezne države Vermont dobio je prošli tjedan trogodišnju pravnu bitku protiv fast-food korporacije Chik-fil-A, koja je pokušala osporiti njegov zahtjev za zaštitom slogana Jedi više kelja (Eat more kale). Bo Muller-Moore našao se u bizarnoj situaciji nakon što je ova kompanija ustvrdila da on zapravo plagira njihov slogan Jedi više piletine (Eat mor chikin), te da bi sličnost fraze mogla uzrokovati konfuziju kod njihovih kupaca, premda je ovaj umjesto piletine prodavao (nejestive) majice. Ofenziva korporacije je uslijedila nakon što je Moore odlučio zaštititi svoj slogan, koji je prvi puta tiskao na tri majice 2000. godine, kao poklon prijatelju farmeru i njegovoj obitelji, s ciljem promoviranja lokalnog uzgoja hrane. Nakon više godina tiskanja u garaži, prijavio se u američki patentni ured i pokrenuo zahtjev za zaštitom fraze.

No, onda su počela pristizati prijeteća pisma rečene korporacije, sa zahtjevima da prestane s tiskanjem, ugasi web stranicu na kojoj ih je prodavao i pošalje u njihovo sjedište svu spornu robu iz skladišta, kako bi je oni tamo uništili. Pisma su, dakako, uključivala i popis drugih kompanija koje je korporacija mobingirala na sličan način i zbog sličnih razloga. Muller-Moore uzvratio je udarac, uz pomoć odvjetničkog tima koji ga je besplatno branio, i podršku guvernera Petera Shumlina. Prošli tjedan patentni ured je odobrio njegov zahtjev. Pobjeda je, kaže, došla zahvaljujući "određenoj upornosti i pristojnom otporu". Guverner Shumlin kazao je pak da je ovo "pobjeda malog čovjeka koji se suprostavio korporativnom siledžiji." U pripremi je dokumentarac o cjelokopnom slučaju. Isječke možete vidjeti na ovom linku.

<
Vezane vijesti