Foto: Drugo moreFoto: Drugo morePredavanje filozofa Nebojše Zeliča u sklopu manifestacije Ljeto u Kružnoj; Kružna ulica 8, Rijeka. utorak, 4. kolovoza 2020. u 20 sati

Drugo more poziva na predavanje Jednako slobodni: liberalizam bez kapitalizma riječkog filozofa Nebojše Zeliča koje će se u okviru programa Ljeto u Kružnoj održati ovog utorka, 4. kolovoza u 20 sati, ispred Omladinskog kulturnog centra Palach (Kružna 8, Rijeka).

 Zelič će se u predavanju baviti temama liberalizma i kapitalizma, koji u političkoj praksi i nazivima politika izgledaju neodvojivo. U političkoj areni, liberalne vrijednosti kao što su pluralizam, autonomija i individualizam često se shvaćaju ostvarenim upravo u društveno-ekonomskom modelu koji počiva na slobodnom tržištu, privatnom vlasništvu, slobodi ugovora i strogoj odvojenosti državne intervencije u tržišne procese.

 Odbacivanjem tog modela koji stvara ogromne socio-ekonomske nejednakosti često se stvara i negativan dojam o vrijednostima na kojima počiva liberalna teorija. Međutim, unutar liberalne teorije postoji snažna tradicija koja na temelju liberalnih vrijednosti odbacuje glavne značajke kapitalizma: široka vlasnička prava i slobode ugovaranja, podređenost demokratskih politika djelotvornosti tržišta i distribuciju prihoda i bogatstva na tržišnim kriterijima.
 
Društveno-ekonomsko uređenje koje ta liberalna tradicija opisuje ide dalje od države blagostanja i podrazumijeva snažnije modele redistribucije bogatstva i privatnog vlasništva: demokraciju s privatnim vlasništvom (property-owning democracy) i liberalni socijalizam.
 
U predavanju će Zelič u popularno-znanstvenom tonu raspravljati o postavkama ove liberalne tradicije i društvenim uređenjima koja nam nudi. Ulaz je slobodan.

Nebojša Zelič živi i radi u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci predaje kolegije vezane uz etiku i filozofiju politike. U užem smislu bavi se teorijom legitimnosti, distributivnom pravednosti i dobrobiti. Uglavnom, pitanjima doborog društva i dobrog života. Ponekad glumi i vozi biciklu.

Više o predavanju doznajte na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događanja.