Foto: Mirela ŠavrljugaFoto: Mirela ŠavrljugaDanas i u subotu, na Plitvicama se održava simpozij ginekologa i porodničara pod nazivom "Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda". Udruga Roda upozorava kako je iz naziva tema skupa očito da su namjere struke koja u Hrvatskoj jedina pruža reproduktivnu skrb ženama da žene i dalje nemaju pravo sudjelovati u odlukama o skrbi o njihovom reproduktivnom zdravlju i pravima.

Dvodnevni skup uključuje rasprave i teme poput:Udruga Roda ne želi dopustiti da ove teme prođu nezapaženo, bez komentara javnosti i bez sudjelovanja korisnica, pacijentica i žena

  • Tko odlučuje o tijeku poroda: roditelji, liječnici ili forum društvenih mreža?
  • Odbijanje za život nužne intervencije na porodu – novo lice čedomorstva?
  • Psihološki profil rodilje koja svjesno odbija medicinsku intervenciju i time ugrožava zdravlje i život djeteta
  • Okrugli stol Priziv savjesti ginekologa kod prekida trudnoća

Bilo da se radi o medicinski potpomognutoj oplodnji, skrbi u trudnoći, porodu i babinju ili prekidu trudnoće na zahtjev - jasno je kako žene i dalje nemaju pravo sudjelovati u tim odlukama.

Udruga Roda ne želi dopustiti da ove teme prođu nezapaženo, bez komentara javnosti i bez sudjelovanja korisnica, pacijentica i žena. Stoga su zahvaljujući donacijama brojnih građana/ki u dvotjednoj crowdfunding kampanji u kojoj je prikupljeno oko tri tsiuće dolara, predstavnice Roda osigurale sredstva za plaćanje kotizacija za sudjelovanje na ovom simpoziju.

Tijekom oba dana simpozija redovito će izvještavati javnost o predavanjima i raspravama putem društvenih mreža Twitter (@udrugaroda na hrvatskom, @DanielaDrandic na engleskom) i Facebook (www.facebook.com/udrugaroda/).

Pozivamo vas da pratite Rodine društvene medije - pomozite da ove, po ženska prava opasne teme, ne prođu nezapaženo.

 

aem_copy61359.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: udruga roda, reproduktivna prava
<
Vezane vijesti