Gradsko poglavarstvo na čelu s Bandićem dalo je 10 tisuća četvornih metara atraktivnog građevinskog zemljiššta na križžanju Heinzelove i Vukovarske ulice tvrtki Grokomp, čiji je osnivač Todorićev Konzum, a zauzvrat je uzelo derutnu zgradu na Peššćenici.

Skandaloznu samu po sebi, ovu odluku Bandićevog Poglavarstva jošš sumnjivijom čini otkriće naššeg lista da je Grad Zagreb sve do proššle godine bio u posjedu te iste derutne zgrade u Mečarovoj ulici, za koju je dao skupocjenu gradsku parcelu. Za potvrdu ovih navoda dovoljno je pogledati odluke gradskog poglavarstva, objavljene u Služžbenom glasniku Grada Zagreba. Iz tvrtke u tvrtku Krajem srpnja proššle godine Poglavarstvo je donijelo zaključak o nagodbi, kojim je prepustilo vlasništvo dijela zgrade tvrtki Sajam automobila d.o.o., a na istoj sjednici od 27. srpnja drugi dio zgrade prepušten je tvrtki Rabus. Tvrtka Rabus svoj dio potom je navodno prodala poduzeću Rytec, čija je direktorica svojedobno bila Ines Krmpot, bliska suradnica Bandićevog ššefa Holdinga, Slobodana Ljubičića. Nakon toga, Rytec i Sajam automobila prodale su zgradu Todorićevom poduzeću Grokomp, koje je zatim zgradu vratilo Gradu Zagrebu, a zauzvrat dobilo izuzetno atraktivnu građevinsku lokaciju, u neposrednoj blizini nekoliko poslovnih nebodera. U nadležžnom uredu Gradskog poglavarstva pokuššali smo dobiti objaššnjenje ovog posla, ali naš upit već osam dana čeka na pročelnicu Ninoslavu Zeković. Bez derutne zgrade za koju će godinu dana kasnije dati milijunski vrijednu parcelu, Grad je ostao na način da je Sajmu automobila prepustio vlasnišštvo u svrhu mirnog rješšenja spora koji se vodi pred Općinskim sudom od 1998., a tužžba Sajma automobila dopunjena je 2005. godine. Vlasnik tvrtke Ivica Obad polagao je pravo na dio zgrade, koji, navodno, njegovoj tvrtki pripada na račun kupoprodajnog ugovora iz 1969. godine. Međutim, on priznaje da ne posjeduje taj kupoprodajni ugovor, a u zemljiššne knjige se kao vlasnik nije upisivao jer je u vrijeme socijalizma, kažže, taj postupak bio buržžoaska tlapnja.
–Mi smo taj prostor kupili od Općine Peššćenica 1965. godine. Nemam kupoprodajni ugovor, ali imam rješšenje nekadaššnje Općine Peššćenica
, tvrdi Obad, dodajući da se upisivanje u vlasničke knjige u to vrijeme smatralo tlapnjom buržoazije. Pod povećalom USKOK-a Drugi dio zgrade tvrtka Rabus od Grada je dobila temeljem odluke o priznavanju prava vlasnišštva. Ovo poduzeće registrirano je na adresi na kojoj je registrirano i poduzeće Sljeme. Godinu dana poduzećima je trebalo da prodaju zgradu: Sajam automobila prodao je svoj dio direktno Todoriću, dok je Rabus najprije odigrao s tvrtkom Rytec, koja se usko povezivala sa ššefom Holdinga Ljubičićem, da bi početkom ove godine bila ugaššena. Derutnu zgradu u konačnici je otkupio Todorićev »Grokomp«, koji ju je ljetos po super povoljnim uvjetima zamijenio s Gradom. Todorić je dobio jednu od najatraktivnijih građevinskih parcela u Zagrebu, koju je sudski vješštak Mirko Kožžulj prilikom zamjene procijenio na 230 eura po kvadratu. Inače, Kožžuljevo ime vezano je za sve sumnjive razmjene zemljiššta koje su se dogodile ovog ljeta, zbog čega se Gradsko poglavarstvo naššlo na meti Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala. Grad Zagreb u zamjenu za zemljiššte dobio je derutnu zgradu koju je posjedovao samo godinu dana ranije, a u njoj će, najavio je gradonačelnik Bandić, biti otvoren Dobri dom, kuhinja za beskućnike.


Policija odvalila ormar pročelnice Ninoslave Zeković Policijski djelatnici proteklog tjedna izuzimali su dokumente iz Ureda za imovinsko-pravne poslove Grada Zagreba. Pročelnica ureda Ninoslava Zeković, koja je pripremala sve sumnjive zamjene zemljiššta, u tom trenutku bila je na služžbenom putu u inozemstvu, ali policiju ta činjenica nije omela. Prema svjedočenjima našših izvora iz Poglavarstva, policija je odvalila Zekovićkin ormar u prisustvu svjedoka i uz vođenje zapisnika, te uzela dokumente za koje smatra da su sumnjivi. Postupanje u Gradskom poglavarstvu jučer su nam potvrdili i u PU zagrebačkoj.
–Našši djelatnici provode opsežžne izvide i provjere u ovom slučaju,
rečeno nam je u PUZ-u, gdje nisu žželjeli detaljnije govoriti o obradi, kao ni o eventualno oduzetoj dokumentaciji. Neslužžbeno nam je potvrđeno da se radi upravo na spornim zamjenama atraktivnog gradskog zemljiššta s manje vrijednim terenima, kao i da je prvo na red doššla zamjena 20 tisuća četvornih metara vrijednog terena u Maksimiru za zemlju u Sesvetskom Kraljevcu.