Predsjednik Ivo Josipović objavio je danas kako će vratiti Tuđmanov simbolički kapital ako se dokaže da ga je ovaj zaradio na kriminalan način.

"Ono što sam obećao, to ću i napraviti, kada se pokaže da je donacija koju sam primio u vezi s nezakonitim ponašanjem. Sada takvog dokaza nema", poručio je Josipović, odgovorivši tako na prozivke u ovom tekstu da bi trebao vratiti donaciju koju je uzeo od čovjeka nepravomoćno osuđenog da je kao šef udružene zločinačke organizacije na vlastiti račun prebacio jednu trećinu Bosne i Hercegovine, oštetivši tako Republiku Hrvatsku za možebitnu presudu za agresiju na susjednu zemlju, odnosno veleizdaju nacionalnih interesa. Premda njegovi odvjetnici, sastavljeni od 95 posto stanovništva ove države ističu kako je Tuđman u priči oko preuzimanja upravljačkih prava nad dijelom susjedne zemlje izričito svjedok, ne i optuženik, takvo pravno tumačenje moglo bi biti demantirano pravomoćnom presudom planiranom za 2017.


perushina-v.jpg perushina-v.jpg

No, predsjednik Josipović smatra kako ove prozivke ne stoje, jer da je u njegovom slučaju riječ o potpuno drugoj priči. "Ova donacija ne obuhvaća agresiju na BiH, kao što ne obuhvaća ni privatizacijsku pljačku u Hrvatskoj ili špijunsko usljeđivanje stotina novinara i intelektualaca za vrijeme njegova režima. Ona se odnosi na njegovu borbu za samostalnu Hrvatsku!", odgovorio je predsjednik RH kritičarima koji mu spočitavaju da nije moralno preuzeti poklon od čovjeka koji je, gradeći samostalnu Hrvatsku, potkopavao njezine temelje.

"Riječ je o tome da se 'nova pravednost' koju je predsjednik zazivao u svojoj prvoj predizbornoj kampanji simbolički morala odnositi na potpuno okretanje od dotadašnje situacije, naime 'stare nepravedosti', koju Ježić, pardon, Tuđman, simbolički ponajviše reprezentira u ovoj zemlji. Naposljetku, riječ je o simboličkom, a ne pravom kapitalu mjerljivom u kunama, što znači da ćemo upotrijebiti i metaforu: kazati samo kako je povijesno iskustvo spavanja s Tuđmanom pozitivno zato jer ne hrče bez da se kaže kako u isto vrijeme piški u krevet predstavlja retuširanje njegove povijesne ličnosti, odnosno, u ovom slučaju, njegovih gaća.  Iz toga pak proizlazi paradoks i puno veći problem: uzevši Tuđmana, Josipović ga zapravo vraća Hrvatskoj", poručeno je predsjedniku u ovom tekstu.

Podsjetimo, tijekom predizborne kampanje predsjednik je u Velikom Trgovišću od Tuđmana simbolično prihvatio 200 tisuća birača iz HDZ-a. U isto je vrijeme identičan iznos od Tuđmana doniran i kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović preko tekuće političke računice Tomislava Karmarka.

Zamoljen da komentira ova slučaj, Tuđman nam je kratko kazao: "Čisto radi faktografske higijene moram reći kako Josipović nije primio moju donaciju, nego ju je uzeo!", kazao nam je dr. Tuđman. S druge pak strane, Josip Broz Tito, od kojeg je Josipović prošli tjedan u Kumrovcu također nastojao uzeti dio birača, nije bio u mogućnosti komentirati tu činjenicu. Za razliku od Tuđmana, Tito je, naime, mrtav.

Ključne riječi: Franjo Tuđman, ivo josipović
<
Vezane vijesti