Foto: FAHFoto: FAHPredsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je još jednu ponudu Grčkoj u pokušaju da se postigne sporazum s vjerovnicima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. lipnja, potvrdili su izvori iz EU-a i grčke vlade, prenose agencije.

Prema toj ponudi, grčki premijer Alexis Tsipras trebao bi u utorak poslati pisani pristanak na najnovije uvjete, na vrijeme da se sazove hitan sastanak ministara financija eurozone. Isto tako Tsipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.

Ipak, nema nikakvih naznaka da je Tsipras spreman odustati od svoje odluke o odbacivanju ponude vjerovnika koju je više puta opisao kao poniženje Grčke prije nego je za 5. srpnja sazvao referendum na kojemu bi Grci trebali glasovati o predloženim novim mjerama štednje.

Dužnosnik grčke vlade rekao je da je sa zanimanjem saslušao najnoviji Junckerov prijedlog, ali je dodao: "Alexis Tsipras će u nedjelju glasovati protiv", prenosi Reuters.

Ponuda objavljena u nedjelju uključila je neke grčke prijedloge poput smanjenja PDV-a na hotele s 23 na 13 posto."Vlada će poštovati odluku na referendumu, ali je neće provesti ako birači glasuju za"

Tri institucije - Europska komisija, Europska središnja banka i MMF - ponudile su Grčkoj da se sadašnji program pomoći, koji istječe danas, produlji do kraja studenoga ove godine, a tijekom toga razdoblja Atena bi dobila 15,5 milijardi eura pomoći, od čega 1,8 milijardi odmah kako bi mogla platiti dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi, a koji sjeda na naplatu također danas. Vjerovnici od Grčke u zamjenu za tu pomoć traže nove mjere štednje. Umjesto da pregovora o toj ponudi, grčka je strana odlučila sazvati referendum.

Zasad nije poznato ima li u novom Junckerovom prijedlogu dodatnih koncesija. Tsipras je međutim ranije objavio da Grčka neće platiti ratu MMF-u od 1,6 milijarda eura za koju je rok 30. lipnja, ukoliko se do tog datuma ne postigne sporazum s vjerovnicima.Također je naglasio da će njegova lijeva vlada podnijeti ostavku ako Grci na referendumu podrže prijedloge vjerovnika o mjerama štednje. Tsipras je rekao da će vlada poštovati odluku na referendumu, ali da je neće provesti ako birači glasuju za, prenosi agencija dpa.

Grčki premijer pozvao je da se na referendumu glasuje protiv, dok su europski čelnici u ponedjeljak pokušali uvjeriti grčke birače da je potrebno glasovati za kako bi zemlja izbjegla bankrot i ostala u eurozoni. "Ako rezultat referenduma bude jasna većina protiv prijedloga međunarodnih vjerovnika, vlada će imati puno snažnije pregovaračke pozicije", kazao je Tsipras.

Ključne riječi: MMF, grčka, Alexis Tsipras
<
Vezane vijesti