Foto: Lela VujanićFoto: Lela VujanićPreostaje nam teška i mukotrpno duga zadaća, da izgradimo specifičan kontrolni odnos prema kapitalizmu. Da bi on tek stupio u funkciju treba a) izvršiti temeljitu analizu sadašnjeg funkcioniranja kapitalizma, da bi b) proizašle komponente kontrole.

Današnja ljevica, kao i negdašnja, antipod su kapitalizmu s intenzivnim traženjem oživotvorenja društvenog vida zajednice, ali ne na način Marx-Engelsovog Komunističkog manifesta, tj. izostaju glavni elementi - priziv na nasilnu revoluciju i poziv na diktaturu proletarijata

Ako bismo htjeli utvrditi i proširiti prije spomenute stavove o odnosu ljevice prema kapitalizmu u današnjoj konstelaciji zbivanja, najprije spomenimo malaksalost kapitalizma koja se najprije očitovala, što je svima znano, u katastrofalnoj financijskoj krizi koju su trebali spašavati porezni obveznici, tj. oni koji s takvim poslovanjem nisu imali nikakvog kontakta. Zatim treba dobro uočiti strah kapitalista (malih i velikih) od bilo kakvog rizika u ulaganju, što je naročito upečatljivo u nas, jer nas može zgroziti koliko ima štediša u tim istim bankama i kolika je svota ušteđevina. Kada bi se te svote angažirale, ne samo da bi izvukle cijelu zemlju iz krize, nego bi anulirale i dugove države, u kojima ona danas grca bez ikakve krivnje sadašnje vlasti, ali koju neprestano pozivaju jedinu na odgovornost desnica i razgoropađeni mediji.

Ne preostaje drugo nego nastojati jačati ljevicu  u samim državama, a osobito u Evropskoj Uniji, na  što već upozorava odugovlačenje uvođenja kontrolnih mehanizama nad financijskim kapitalom, jer u Uniji je desnica jača

Zatim spomenimo osnovnu pretpostavku daljnjeg kretanja: današnja ljevica, kao i negdašnja, antipod su kapitalizmu s intenzivnim traženjem oživotvorenja društvenog vida zajednice, ali ne na način Marx-Engelsovog Komunističkog manifesta, tj. izostaju glavni elementi - priziv na nasilnu revoluciju i poziv na diktaturu proletarijata. Vjerojatno zato što se svijet naširoko demokratizirao i zazire od nasilništva. No, kako onda  zauzdati kapitalizam? Očito u nedostatku takvih radikalnih rezova preostaje teška i mukotrpno duga zadaća, da se izgradi specifičan kontrolni odnos prema kapitalizmu. Da bi on tek stupio u funkciju treba a) izvršiti temeljitu analizu sadašnjeg funkcioniranja kapitalizma, da bi b) proizašle komponente kontrole. Otuda već navedena potreba angažiranja ekonomista, ali da bi to bilo uspješno trebao bi nam ekonomist kalibra Marxa. Kao što vidimo nemamo takvu analizu ni u nas niti u svijetu, nego samo kritike onoga što se poduzima da se zauzda kapitalizam, a ne što je on danas i kako se odvija. Tek nakon takve sveobuhvatne i duboke analize koju su nam dužni ekonomisti, došao bi na red još teži posao - naznačiti putove realizacije tog novog  ekonomskog pravca. Trebalo bi uočiti na kojim poljima i u kolikoj mjeri uspostaviti kontrolu (zasada je očito da je to najprije financijski kapital[1], ali očigledno da desnica nastoji što više zaustaviti takve pokušaje, što nedvosmisleno pokazuju rezultati Evropske zajednice u pokušaju uvođenja kontrolnog mehanizma. Zatim  bi mogli slijediti kontrolni zahvati u velika postrojenja, kao što je već navedeno, itd.). Treba naglasiti da je u tom slučaju ljevičarski program zasnovan na obrani pravednosti na temelju prava  što iziskuje isto tako gorljivu kontrolu realizacije zakona.

Treba sasvim jasno naznačiti, ukoliko sve spomenuto ne prethodi, svijet će bauljati u najgoroj močvari sukobljavanja desnice i ljevice  bez ikakve perspektive  izlaska i napretka.

Ne preostaje drugo nego nastojati jačati ljevicu  u samim državama, a osobito u Evropskoj Uniji, na  što već upozorava odugovlačenje uvođenja kontrolnih mehanizama nad financijskim kapitalom, jer u Uniji je desnica jača. Može se desiti i to da se desnica mimetizira tzv. zalaganjem za poboljšanje društvenih negativnosti, koje bi moglo značiti, ako predstavlja iskreni zaokret, jedino to da to više nije desnica, nego da prelazi u ljevicu. Ali, ako je to mimikrija, što je vjerojatnije, jer desnica je čuvar kapitalizma, tj. načela profita, onda se može raditi samo o ponavljanju već viđenog u povijesti, a to je nastanak nacional-socijalizma.

Otuda je imperativ osobito naše današnje situacije jačanje ljevice, a to znači ujedinjavanje svih nijansi. Naročito u vrijeme predizborne kampanje za evropske delegate, kao i za stranačke izbore!

Osobito je ujedinjenje ljevice neminovno sada kad se desnica počela opasno zbijati. Zato treba ozbiljno upozoriti, da se ide na sve te izbore i da se glasa za ljevicu, u protivnom  će nam vladati kapital-sluge ili još gore - nacionalni ekstremisti!


[1] O tome neke naznake H. Festini, "Contemporary Social Contract-Social Liberalism (New Socialism),The Holistic Approach to Environment,3(2013) 2,93-100.

<
Vezane vijesti