Dovoljno je kupiti malu parcelicu i dogovoriti s trećim urbanistom da se raspiše urbanističko-arhitektonski natječaj, u kojem arhitekti nacrtaju neboder. Potom pravnik (Že-Ho) napiše odgovarajuću odluku o izradi urbanističkog plana koja ima za cilj "ugraditi u urbanistički plan rezultate natječaja"...

25. i 26. sjednica

Ispričavam se čitaocima što sam izostala s bilješkama o dvadeset i petoj skupštinskoj sjednici. Naprosto nisam smogla snage pisati o toj kratkoj, ali vrlo neugodnoj sjednici. Na dnevnom su redu bile samo dvije točke dnevnog reda: sudjelovanje roditelja u troškovima smještaja djece u dječje ustanove i odgoda plaćanja voznih karata u javnom prijevozu do početka srpnja, da bi se prekinulo s maltretiranjem umirovljenika koji sakupljaju potrebnu dokumentaciju.

Skupština je laka srca izglasala odgodu plaćanja voznih karata, ali nije niti na ovom "popravnom ispitu" izglasala nove cijene dječjih ustanova, kako je zahtijevao gradonačelnik. Ona traži da se odluka temeljitije priredi, a naročito da se osmisle kvalitetniji kriteriji za ocjenu platežnih sposobnosti roditelja. Kao što su opširno bilježili mediji, zastupnici se nipošto ne protive tome da se visina učešća roditelja u ukupnim troškovima smještaja djece u dječje ustanove poveže s njihovim imovnim stanjem, ali traže da to bude zaista objektivno utvrđeno, a ne samo po osobnom dohotku roditelja.

U zdravim gradskim strukturama nije moguće graditi nebodere bez osiguranog masovnog javnog prijevoza, jer oslanjati se s tako ogromnim kapacitetima isključivo na automobilski promet znači prometno zagušenje cijelog gradskog prostora

Zastupnici su raspravljali na zadane teme polemički, s ovakvim ili onakvim argumentima, a gradonačelnik ih je zasuo isključivo prijetnjama i uvredama. To bilježiti čini se besmisleno. No, budući da je tako raritetno, mislim da ipak ne treba biti prepušteno zaboravu: "Krasi vas naknadna pamet", "Vi ste neodgovorni ljudi", "Ja sam povijesna ličnost, jer sam ujedinio poziciju i opoziciju, koja se kao prtljaga pridružila poziciji", "Kao lupeži u mraku vadite iz proračuna kaj vam treba", "Ne bute vi kasapili moj proračun", "Ne bute skidali točke s dnevnog reda", "Ovdje ste se malo prešli", ali "Bog misli na ljude koji su manje grešni", "Ja imam samo dva autoriteta: dragog Boga i svoju majku" i "Rebalans proračuna će izglasati jedna druga skupština".

Zastupnica umirovljenika Vilina Šincek Pečanić pokušala je na pristojan način i pomirljivim tonom smiriti situaciju, podsjećajući razjarenog gradonačelnika da je skupština sve njegove prijedloge za druge socijalne programe usvojila, a samo kod dječjih vrtića je došlo do razmimoilaženja. Kad je na ovu uljudnu gestu gradonačelnik gospođi odgovorio neprijateljskim tonom, podrugljivo se kreveljeći, spontano su svi zastupnici počeli lupati po klupama i sjednica je naprasno prekinuta.

Na aktualnom satu dvadeset i šeste sjednice postavljena su gradonačelniku opet neka neugodna pitanja. Između ostalih to je pitanje SDP-ovog zastupnika Marina Knezovića o tome koliko je besplatnih parkiranih karata podijeljeno i kome. Ili HSS-ovog zastupnika Darka Vuletića koji pita da li Grad izvršava svoje obveze prema ZET-u, te SDP-ovog zastupnika Zvane Brumića o tome da li ima istine u glasinama da je grad izdao dozvole građenja bez rješenja o komunalnom doprinosu u visini od 10 milijuna kuna. Gradonačelnik je u svojim odgovorima uglavnom odbio bilo kakvu mogućnost da postoje protekcije u dijeljenju besplatnih parkirnih karata, da postoje bilo kakva neplaćena potraživanja ZET-a, a naročito da bi grad ikome "oprostio" naplatu komunalnog doprinosa. Kao revanš za sva neugodna pitanja obećao je skupštini da će na slijedećoj sjednici biti podnesen izvještaj o "blokadi investicija" koju provode "neki". Mi "neki" trebali bismo se prestrašiti te najave!

zagreb_1.jpg

Zastupnici su otkrili o čemu se radi i pružaju otpor. Gradonačelnik obećaje da će nas slomiti. Vidjet ćemo!

Nisam krila zadovoljstvo što je usvajanje ove odluke odgođeno, makar iz formalnih razloga, jer postoji nada da će se razmisliti i o suštinskim problemima. Da li je za grad, u kojem navodno ima 50 000 praznih stanova (ili najmanje 20.000 kako tvrdi SDP-ova Strategija) uz nebrojene prazne poslovne prostore, nužno graditi još dva nebodera na potpuno neadekvatnoj lokaciji? Dok su nagomilani neboderi na istoku grada, oko Radničke ceste, donekle povezani gušćom mrežom gradskih ulica, pa i postojećim tramvajskim linijama, na zapadu grada nije izgrađena nijedna od GUP-om planiranih prometnica, a još manje bilo kakav šinski javni promet. Jedina gradska ulica, i to isključivo u smjeru istok-zapad, povezana u kontinuitetu s gradskom uličnom mrežom je bivša Ljubljanska (sada Zagrebačka avenija), već potpuno saturirana. Niti jedna planirana gradska ulica normalnog profila u pravcu sjever-jug, pa niti most preko Save, nisu realizirani. Napomenula sam da u zdravim gradskim strukturama nije niti moguće graditi nebodere bez osiguranog masovnog javnog prijevoza (šinskog vozila), jer oslanjati se s tako ogromnim kapacitetima isključivo na automobilski promet znači prometno zagušenje cijelog gradskog prostora. Obratila sam se posebno gospodinu Davoru Jelaviću s uvjeravanjem da nitko nije protiv razvoja grada, ali da smo protiv takvog razvoja u kojem je ubiranje velikog komunalnog doprinosa od velikih kapaciteta novogradnje jedini kriterij politike prostornog razvoja grada.

Nastavno sam ustvrdila da su ovakvi planerski promašaji mogući jer više ne postoje odgovorne stručne institucije. Zavod koji bi trebao biti odgovoran za prostorno planiranje sveden je na 20-ak zaposlenih. Ne postoji niti institucija nekada spominjanog "glavnog gradskog urbaniste". Da to nije slučajno tako vidi se iz činjenice da sada imamo tri glavna gradska urbanista - Horvatinčić, Mamić i Bandić, s mogućim četvrtim - Čermak, čije ideje i želje opracionalizira jedan pravnik - Željko Horvat.

Za čitaoce H-Altera mogu još malo detaljnije obrazložiti ovu tvrdnju. Ako u Zagrebu želite "oploditi kapital" dovoljno je kupiti malu parcelicu (kao Hoto na Savskoj ili Mazd u Vukovarskoj) i dogovoriti s trećim urbanistom (Bami) da se raspiše urbanističko-arhitektonski natječaj, u kojem arhitekti nacrtaju neboder. Potom pravnik (Že-Ho) napiše odgovarajuću odluku o izradi urbanističkog plana koja ima za cilj "ugraditi u urbanistički plan rezultate natječaja". Da je takva nakaradna procedura moguća pobrinuo se također pravnik (Že-Ho) jer je u Odluku o donošenju GUP-a ugrađeno da su svi neboderi gradski projekti (bez obzira na stvarnog vlasnika), a za gradske projekte ne važe nikakva urbana pravila, pa je na parcelici veličine dlana moguće sagraditi neboder, kao što vidimo u Savskoj i Vukovarskoj.

Sada je još potrebno odgovoriti na opravdanu primjedbu da sve spomenute odluke o izradi i odluke o donošenju prostornih planova donosi ipak skupština. Da, zaista je to tako. Ali, kad biste vidjeli nejasne formulacije tih odluka, ogromne količine neproničnog teksta, ponavljanja istih frazetina po copy paste sistemu, shvatili biste da je bilo moguće lako zastupnike "prevest žedne preko vode". Ovaj čas je to nešto teže, jer  su zastupnici otkrili o čemu se radi i pružaju otpor. Gradonačelnik obećaje da će nas slomiti! Vidjet ćemo.

Ključne riječi: bilješke gradske zastupnice
<
Vezane vijesti