Na ilustraciji: Carola RacketeNa ilustraciji: Carola RacketeNjemačka kapetanica Carola Rackete tužit će talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija zbog klevete, najavio je u petak njen odvjetnik. Rackete je puštena iz kućnog pritvora u utorak, nakon što je sud odbacio optužbe da je ugrozila živote talijanskih vojnika, odbacujući naredbe i dovozeći migrante na sigurno u luku Lampedusa.

Salvini je Rackete u više navrata javno patronizirao i vrijeđao, nazivao je "razmaženom", "piratkinjom", "odmetnicom" te isticao da će je protjerati iz Italije.

Njen odvjetnik Alessandro Gamberini izjavio je kako je tužba već spremna. "Već smo pripremili slučaj protiv ministra Salvinija", izjavio je za Gamberini za Radio Cusano Campus, optužujući ministra za poticanje mržnje.

Podsjetimo, Rackete se još uvijek suočava s mogućim tužbama zbog spašavanja života i pomaganja migrantima i tražiteljima azila te "ignoriranja naređenja javnih službenika", a idući tjedan bit će ispitana na Siciliji. Njen brod Sea-Watch 3 zaplijenjen je dok traje istraga.

Ključne riječi: izbjeglice, EU, Mediteran, solidarnost, migracije
<
Vezane vijesti