Foto: Dario Grizelj, Hina<br>Foto: Dario Grizelj, Hina
Tko je kriv što je Hrvatska vojska po drugi put predala oružje na Bleiburgu? Nema veze jesu li hrvatske ceremonijalne puške, poslane iz Zagreba počasno paradirati na Bleiburškom polju, "zamolbom austrijske policije ostale u autobusu" ili su oduzete na granici, pa vraćene po povratku, činjenica je da se takva velika sramota nije smjela dogoditi.

"Oduzimanje oružja počasnom vodu Hrvatske vojske koji je krenuo na komemoraciju u Bleiburgu još jednom pokazuje kako u Hrvatskoj trenutno ne samo da se ne zna tko vlada, nego da i nema tko vladati", ustvrdila je u priopćenju za javnost Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) u povodu sramotnog incidenta na austrijsko-slovenskoj granici, što ga je izazvala notorna glupost hrvatskih vlasti. "Također, smatramo da u našoj državi nema osobe koja zna kako voditi državu i što znači odgovorno vođenje zemlje. Prema hrvatskim zakonima i propisima ni jedan Budući da se Karamarkova opcija, reprezentativno zastupljena na Bleiburgu, ne zna nositi s izazovima demokratski utemeljene vlasti, potrebne su joj stalne "nacionalne ugroze"hrvatski vojnik ne može prijeći granicu Republike Hrvatske bez odobrenja Hrvatskog sabora. Potpuno je apsurdno da hrvatska grupa vojnika dolazi naoružana u Austriju bez odobrenja predsjednice, Vlade, resornog ministarstva i Hrvatskog sabora, čime je prekršen članak 7. Ustava Republike Hrvatske."

"Oružane snage Republike Hrvatske mogu prijeći njezine granice ili djelovati preko njezinih granica na temelju odluke Hrvatskog sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske", izričito se navodi u stavku 5. članka 7. Ustava RH, a u stavku 6. da "odluku (…) Hrvatski sabor donosi većinom glasova svih zastupnika". Stavak 8. članka 7. glasi: "Oružane snage Republike Hrvatske mogu prijeći granice Republike Hrvatske radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske".

Nijedan od tih uvjeta za mirnodopsku uporabu HV-a, odnosno djelovanje preko državnih granica RH nije zadovoljen. Ali, netko je zapovjedio oružani pohod HV-a na Austriju. Zašto taj/ta sada šuti kad je kulminirala blamaža? Nije fer gurnuti pred javnost uniformiranog Krajnje je incidentalno da naoružani vojnici države članice NATO-a, što Hrvatska jest, upadaju u neutralnu državu, što Austrija jest, pa ih je neutralna država prisiljena razoružati čim su zakoračili na njezino tločasnika koji okoliša i mulja umjesto da pošteno prizna tko je svjesno ili iz diplomatskog analfabetizma počinio ceremonijalno (ne)djelo. Nikom ne bi pala dlaka s glave, ako je ima, a pepeo za posipanje ostao bi na ognjištu. Možda za neke druge potrebe, jer ga vladajući ionako dnevno troše na tone. Kako bi inače uvjerili javnost da "s razlogom" ne provode obećane reforme.

Da se i pokušalo provući nužnu odluku kroz "Visoki dom", što je uvjet svih uvjeta, ne bi uspjelo, jer HDZ&"domoljubi"&Mostova koalicija već tri tjedna zaredom nije sposobna skupiti saborsku većinu, barem 76 zastupničkih ruku za pravovaljano odlučivanje. I puške bi počasnog voda HV-a ostale u soškama. Ispostavilo se da se trojka s državnog vrha - premijer Tihomir Orešković, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner - postavila iznad Ustava RH te očito uzurpirala ovlasti koje im ne pripadaju. HNS nije jedini koji upozorava na dramatično stanje tragikomične vlasti koja ne zna i nije dorasla vladati državom.

Bit će osobito zabrinjavajuće, ako je neki podčinjeni ministru obrane Josipu Buljeviću ili premijeru Oreškoviću (Tomislav Karamarko?) na svoju ruku izvukao puške na austrijsku granicu i prouzročio međudržavni incident. Po toj bi logici, a mimo saborske većine, netko mogao podići vojsku protiv "nepoćudnog" susjeda ili zaratiti na Ognjenoj zemlji, gdje je svojedobno poglavica Hrvat posijao, kažu, silno potomstvo čistih dalmatinskih Otkud toliko bahatosti, prepotencije i neznanja onih iz vlasti koji su zapovjedili pohod naoružanog počasnog voda HV-a na Bleiburg?gena. Paradoks? S obzirom na to tko i kako vlada Hrvatskom, možda i nije.

Nema veze jesu li hrvatske ceremonijalne puške, poslane iz Zagreba počasno paradirati na Bleiburškom polju, "zamolbom austrijske policije ostale u autobusu" ili su oduzete na granici, pa vraćene po povratku, činjenica je da se takva velika sramota nije smjela dogoditi. Naknadno posipanje pepelom stanovitih časnika iz MORH-a, gurnutih pred novinarske mikrofone, jednostavno je apsurdno. Ispada: kriva je austrijska policija, jer joj ne funkcioniraju veze središnjica u Beču - lokalne/granične postaje. Osim što je protokolarna/ceremonijalna glupost Zagreba slati, makar ceremonijalne, HV-ove pušaka u tuđu zemlju na kontroverznu komemoraciju "Hrvatskoj vojsci" (sic) iz tzv. NDH, glupost je do neba hrvatskog vojnog vrha naknadno pametovati o tome da "Austrijanci nisu dobro koordinirali dogovoreno s hrvatskom stranom".

Pedantni Austrijanci, osobito našpanani budnošću zbog eksplozivne iseljeničke krize s Bliskog i Srednjeg istoka na tzv. balkanskoj ruti, ne bi postupili kako su postupili prema naoružanim Hrvatima da je službeni Zagreb bio diplomatski razborit. Kao što nije bio. Otkud toliko bahatosti, prepoOsim što je protokolarna/ceremonijalna glupost Zagreba slati, makar ceremonijalne, pušake u tuđu zemlju na kontroverznu komemoraciju "Hrvatskoj vojsci" (sic) iz tzv. NDH, glupost je do neba hrvatskog vojnog vrha naknadno pametovati o tome da "Austrijanci nisu dobro koordinirali dogovoreno s hrvatskom stranom"tencije i neznanja onih iz vlasti koji su zapovjedili pohod naoružanog počasnog voda HV-a na Bleiburg?  HNS je možda prežestoko postupio - radi oporbenih političkih interesa to nije neuobičajeno - kada zbog oružanog incidenta traži ispriku Hrvatske Austriji i NATO-u te ostavku cjelokupne vlade, kao sankciju za neodgovornost kojom su osramoćeni i zemlja i njezini građani. Vladi ne pada na pamet dati ostavku ni zato što svađama i nesposobnošću ugrožava državnu sigurnost i životni standard građana, a kamoli zbog pregršti ceremonijalnih pušaka.

Krajnje je incidentalno da naoružani vojnici države članice NATO-a, što Hrvatska jest, upadaju u neutralnu državu, što Austrija jest, pa ih je neutralna država prisiljena razoružati čim su zakoračili na njezino tlo. Godina 2016. nije godina 1992. ni Austrija nije Bosna i Hercegocina da bi to opet bilo moguće. Očito su "mudre glave" danas u Zagrebu nafutrane istim nekažnjenim "domoljubljem" onih iz Tuđman-Šuškovog okružja, otprije 24 godine. Za tadašnju je glupost, što se ni danas ne smije reći, Hrvatska nagrađena krcatim ponoćnim hladnjačama što su iz vraćale BiH napunjene lijesove s ovdašnjom mladošću, a subotnja je ceremonijalna glupost s puškama počasnog voda HV-a nagrađena samo reskom austrijskom naredbom: "Hrvatski vojnici, oružje od-lo-ži!" I medijskom bukom. I oporbenim podsmijehom.

Foto: D.Grizelj, Hina<br>
Foto: D.Grizelj, Hina

"To je sramoćenje koje crveni svakog građanina ove zemlje", ističe HNS, "zbog čega svi zajedno, i vladajući i oporba, moramo dobro razmisliti kuda idemo, što ćemo raditi i kako ćemo dalje." Kako ćemo dalje? Teško ili nikako. Na samom je to Bleiburškom polju nagovijestio prvi vladin potpredsjednik Tomislav Karamarko kad je mrgodno zatražio brisanje Titova imena sa svih trgova, ulica i drugih javnih mjesta te zatiranje svakog spomena na "onog koji je naredio partizanske zločine protiv nedužnih Hrvata" na kraju Drugog svjetskog rata. Tom je izjavom dolio još kerozina na raspaljene već razdore, podjele i netrpeljivosti u društvu i produbio rat ekstremne desnice unutar aktualne vlasti - s više od pola Hrvatske.

Budući da se Karamarkova opcija, reprezentativno zastupljena na Bleiburgu, ne zna nositi s izazovima demokratski utemeljene vlasti, potrebne su joj stalne "nacionalne ugroze", "neprijatelji", "peta kolona", itd., itsl., a to vodi Hrvatsku u vražju mater. U međusobno razbijanje pobješnjelih tikava, čemu u nekoj izvrnutoj simbolici svjedoči i nakana da ceremonijalne puške HV-a paradiraju upravo pred bleiburškim spomenikom "Hrvatskoj vojsci" (sic). Ni manje ni više, nego pod obnovljenim pokroviteljstvom - Hrvatskog sabora.

Ključne riječi: Bleiburg, hrvatska vojska
<
Vezane vijesti