unnamed_23.jpgU sklopu kina na Trešnjevačkom placu, u organizaciji BLOK-a, 12. srpnja u 21 sat, prikazuju se filmovi Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile i Rosetta.

Društveno angažirana realistična drama "Rosetta" snimljena je 1999. godine, u vrijeme visoke stope nezaposlenosti u Europi. Radnja filma smještena je u deindustrijalizirano predgrađe u istočnoj Belgiji, gdje naslovna junakinja živi u prikolici s majkom alkoholičarkom. Film započinje upravo scenom otkaza te u gotovo realnom vremenu prati siromašnu tinejdžericu Rosettu dok očajnički pokušava pronaći i zadržati posao. Grčevita potraga za poslom sastavni je dio njene rutinirane svakodnevice: Rosetta će tako posao usputno potražiti u second hand trgovini u kojoj inače prodaje svoju staru odjeću ili na štandu na kojem redovito kupuje vafle. Film "Rosetta" višestruko je nagrađivan, između ostalog i Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu, no o njegovoj važnosti, možda i više od nagrada, govori to što je utjecao na donošenje belgijskog zakona kojim se zabranjuje da se maloljetni radnici i radnice plaćaju ispod minimalnog dohotka, a koji je poznat i kao Plan Rosetta.

"Pravo na Rad: Onako kako smo ga ostavile" film je o radnicama splitskog Uzora, o pogonu u kojem su radile i njihovim sudbinama nakon što su izgubile zadnju bitku protiv privatizacije poduzeća. U produkciji Skribonauta i Kino Kluba Split, film su snimili amateri, maloljetnici iz doma za nezbrinutu djecu. Film je na 25. Danima hrvatskog filma osvojio nagradu žirija za etiku i ljudska prava.