H-Alter
Foto: iPress.hrFoto: iPress.hrRadnici na kioscima "Glasa Istre" već mjesecima nisu dobili plaće, javlja iPress.hr

Svugdje nailazimo na zid, nitko nam ništa ne govori, nigdje se o nama ne piše, kaže Puljanka, predstavljajući se kao očajna trgovkinja s kioska Glasa Istre, jedna od oko 300 radnika koji su mjesecima bez plaća, javlja istarski portal iPress.hr.

Naime, u poduzeću Glas Istre novine, koje je za jednu kunu, kao i Glas Istre, na proljeće 2010. godine preuzeo pulski poduzetnik Albert Faggian, još uvijek nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak, kao ni akontacija za travanj, a opstanak tvrtke i njenih 300-tinjak zaposlenih na oko 150 prodajnih mjesta u Istri je krajnje neizvjestan.

"Kiosci su nam prazni, nemamo ni cigareta, ni žvakaća, da se ne govori o ostaloj ponudi. Kupcima stalno govorimo 'Nema, nema', a od njih slušamo svašta. S druge strane, nitko nam se iz uprave ne obraća, niti znamo što će biti dalje. U Državnom inspektoratu u Zagrebu kažu da moramo podnijeti pojedinačne prijave, a u poduzeću nam ne daju ni 'bušte' kojima bismo mogli dokazati neisplatu plaća. Mi smo sa svoje strane fer i pošteni i svaku naplaćenu lipu na kioscima uplaćujemo na račun poduzeća", kaže nam Puljanka.

Glas Istre novine tako očito plaća ceh političkih odluka vladajućih u Istri i financijskih odluka vlasnika, koji je u krajnje nejasnim okolnostima preuzeo niz medijskih tvrtki u Istri, kao i riječki Novi list, zadužujući potom novopreuzeta poduzeća i prelijevajući novac iz jedne u drugu.

Još 2011. godine pisali smo da je poslovni udio Puljanke u poduzeću Glas Istre trgovina d.o.o. u nominalnoj vrijednosti od 21.000 kuna opterećen založnim pravom u korist Istarske kreditne banke Umag na ime kredita uzetog 14. rujna 2010. u visini od 17,5 milijuna kuna. Kasnije je vlasništvo s Puljanke na neki način prebačeno na Faggianovu tvrtku Andre', a podaci o eventualnim daljnjim zaduženjima i sudužništvima nisu dostupni.

Radnici bi bar neke informacije trebali dobiti na zboru radnika zakazanom za 5. svibnja, a kako će do tada živjeti očito nije predmet interesa ni uprave ni njihovih političkih zaštitnika.

Pri preuzimanju je Faggian radnicima pojasnio da će vezivanje Puljanke i kioska znatno poboljšati poslovanje oba poduzeća. "Ako ja, zapravo ovo ja uzmite uvjetno, jer to nisam ja osobno, nego grupacija Puljanka, tako se izražavam jer mi je to draga grupacija, pa ju svojatam, dakle ako je riječ o grupaciji Puljanka, ona na godišnjem nivou radi nešto preko 500 milijuna kuna prometa, u toku sljedeće godine kanimo napraviti 750 milijuna kuna prometa s Glasom Istre. Radimo s istim dobavljačima kao trgovina Glasa Istre. Ako tim dobavljačima kažem da ću s njima ove godine napraviti ne 500 nego 750 milijuna, onda ću od njega tražiti da mi umjesto pet daje sedam posto rabata. Izračunajte kol'ko je to koristi. To je čista matematika i tu nema bajke. Normalno, uz to dobivaju se, u varijanti povećanog prometa, i bolji rokovi plaćanja i bolji tretman i više ulaganja u pozicioniranje robe, koješta. Dakle, situacija je potpuno jasna", govorio je Faggian. Danas je Puljanka u predstečajnoj nagodbi s najmanje 300 milijuna kuna dugova, a kiosci pred zatvaranjem, s time da nije poznato koliko su u dugu i s kolikim su kreditnim obvezama opterećeni.

Prema našim informacijama, o preuzimanju Glasa Istre trgovine pregovaralo se s Agrokorom i Adrisom grupom, koja je i, navodno, blokirala račun Trgovine zbog ranijih dugova. Na sastanku u restoranu na Limu viđeni su predstavnici ovih dviju korporacija te predstavnici Istarske županije i IDS-a. Agrokoru je, međutim, prepreka pri preuzimanju tržišni udio Tiska, odnosno odredbe o zaštiti tržišnog natjecanja, dok za Adris, odnosno njihove i-Novine, još nije poznato u kojem se smjeru razmišlja. Jučer je, pak, sastanak s temom Glasa Istre trgovine održan u Zagrebu, ali nije poznato do čega se stiglo.

Radnici bi bar neke informacije trebali dobiti na zboru radnika zakazanom za 5. svibnja, a kako će do tada živjeti očito nije predmet interesa ni uprave ni njihovih političkih zaštitnika.

Ključne riječi: radnička prava, glas istre
<
Vezane vijesti