Pod firmom prihvaćanja EU-standarda, novi pravilnik o kontroli zdravstvene ispravnosti mesa razvlašćuje veterinarske inspekcije i prebacuje kontrolu na proizvođače; u našim uvjetima, to može značiti znatno lošiju kvalitetu mesnih proizvoda i veći rizik po zdravlje hrvatskih mesojeda

Meso koje gotovo svakodnevno prinosimo našim ustima i kojim većina stanovnika „lijepe naše" voli mjeriti svoj životni standard, zahvaljujući zatvaranju još nekoliko poglavlja pristupnih pregovora na hrvatskom putu približavanja toliko željenoj Europskoj Uniji, koštat će nas ničeg drugog doli samog zdravlja. Naime, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u proteklih je mjesec dana izmijenilo propise o veterinarskoj inspekciji hrane životinjskog podrijetla i time je bitno umanjilo ulogu te državne službe, te posredno otvorilo nebrojene mogućnosti da do naših trpeza dođu tko zna kakvi komadi domaćih životinja.

Pripreme za takav razvoj situacije krenule su još 2007. godine, kada je Hrvatski sabor izglasao Zakon o hrani. Time je označen početak prilagodbe HACCP sustavu, prema kojem za sigurnost hrane glavnu odgovornost snosi subjekt u poslovanju s hranom. Tako se u pogledu namirnica životinjskog podrijetla, objasnio nam je Anđelko Gašpar, tajnik Hrvatske veterinarske komore, odgovornost veterinarske inspekcije prebacila na sve subjekte mesoprerađivačke industrije u lancu koji se proteže „od štale do stola".

Ta prilagodba HACCP sustavu upotpunjena je proteklih mjesec i pol dana: u prvoj polovini ožujka Ministarstvo je ukinulo Pravilnik o načinu utovara, pretovara, istovara i veterinarsko-zdravstvenog pregleda pošiljaka životinja, proizvoda i otpadaka životinjskog podrijetla i higijensko-tehničkim uvjetima kojima moraju udovoljavati prijevozna sredstva i pošiljke u unutarnjem i međunarodnom prometu, te je prošlog tjedna donijelo Pravilnik o učestalosti službenih kontrola i visinama naknada za službene kontrole.

Veterinarski inspektori upozoravaju naopasnost od prodaje proizvoda od mesa u koje je ugrađena sirovina nepoznatog podrijetla, higijenski neispravna, nepregledana na trihinelu i kravlje ludilo

Drugim riječima, privatiziran je još jedan dio javnog sektora. Kako je predočio Gašpar, Uprava za veterinarsku inspekciju pretvorila se iz kontrolne u nadzornu agenciju, isključena je iz kontrole samih sirovina i njezinih prerađevina, te odsad nadzire poštivanje propisanih uvjeta i unutarnju kontrolu u mesoprerađivačkim objektima. Ta nova funkcija više je nego slaba jer je učestalost izlazaka na teren veterinarskih inspektora prorijeđena, što pokazuje članak 6. Pravilnika i, kako ističe predsjednik Komore Ivan Forgač, ovisna je o procjenama rizika u svakom pojedinom objektu koje, eto, još nisu izrađene.

Nadležni u Ministarstvu potvrđuju da će „u objektima koji su pod nadležnošću veterinarske inspekcije službene kontrole obuhvaćati pregled ispunjavanja svih propisanih uvjeta tijekom poslovanja s hranom životinjskog podrijetla, osobito vođenje odgovarajuće dokumentacije od strane subjekta u poslovanju s hranom", ali pritom ne odgovaraju na pitanje postoji li opasnost da se u mesoprerađivačkim objektima u kojima se vrši samo unutarnja kontrola mesa, u prerađevine „ugradi" meso bolesnih ili uginulih životinja.

Na tu mogućnost skrenuli su nam pažnju veterinarski inspektori, koji su se oglasili anonimnim pismom i to "ponukani savješću i prisegom da će čuvati zdravlje ljudi i životinja". "Postoji opasnost da se stave u prodaju proizvodi od mesa u koje je ugrađena sirovina nepoznatog podrijetla, higijenski neispravna, nepregledana na trihinelu i kravlje ludilo, s posebnim naglaskom na mljeveno meso i proizvode od mljevenog mesa (ćevapčiće, pljeskavice, pečenice) za koje se pokazalo da su najčešći izvor trovanja", upozoravaju veterinari, autori ovoga pisma. Isto tako, oni izražavaju zabrinutost zbog mekih hrvatskih granica, koje su kao stvorene za šverc takvog mesa, a pogotovo stoga što je „poznato da susjedne zemlje imaju velikih problema s bolestima zajedničkim ljudima i životinjama (trihineloza, bruceloza, tuberkuloza, salmoneloza, antraks, ptičja gripa i bjesnoća)". Kako neslužbeno doznajemo, takvog mišljenja je i dobar dio veterinarske struke, koja je u veljači ove godine, kada je objelodanjen prijedlog sada već važećeg pravilnika, upozorila Ministarstvo na sve previde stanja u kojem se nalazi mesoprerađivačka industrija, a zbog kojih bi moglo doći do nesagledivih zdravstvenih posljedica po stanovništvo.

Napominjemo kako je veterinarska inspekcija prema prijašnjem režimu sirovine i prerađevine svakodnevno kontrolirala od štale do trgovine, na ulazima i izlazima, dok je danas zdravstvena ispravnost mesa u rukama „poduzetničke samokontrole". Nova praksa sama po sebi nije loša, ali u hrvatskom slučaju je pogubna, jer ne oponaša vjerno praksu koja je već godinama uvriježena u Europi.

Naime, Gašpar je naveo da unutrašnje kontrole bez po muke mogu izbjeći državu, jer Ministarstvo još nije stiglo popuniti sedam registara (životinja, farmi, prijevoznika, klaonica, skladišta, mesoprerađivačkih objekata i trgovaca) na kojima počiva cijeli novi sustav, a temeljem kojih bi se veterinarski inspektori uputili u pretrage. Istovremeno, poslovanje onih koji registrima nisu zavedeni za sada nije zabranjeno.

Osim toga, za pretpostaviti je da se veterinari zaposleni kao unutrašnji kontrolori neće protiviti zacrtanom profitu svojih poslodavaca. Dapače, sigurno će domisliti način kako nadmudriti državnu inspekciju, koja se, i brojčano znatno oslabljena (Forgač je izbrojao čak 200 veterinarskih inspektora koji predstavljaju višak zbog novog sustava), neće moći upuštati u podrobne kontrole objekata kroz koje mesne porcije putuju do hrvatskih trpeza.

Nova praksa sama po sebi nije loša, ali u hrvatskom slučaju je pogubna, jer ne oponaša vjerno praksu koja je već godinama uvriježena u Europi

Nepostojanje potpunih registara onemogućit će i provođenje glavnog principa zdravstvena ispravnost mesa u rukama „poduzetničke samokontrole". HACCP sustava - sljedivosti, temeljem kojeg bi oštećeni potrošač mogao ući u trag pokvarenoj hrani i time zatražiti odštetu od subjekta „mesoprometa".

Iz svega se da zaključiti kako je cilj Ministarstva bio prvenstveno pravno prilagoditi sustav onom Europske Unije, čime se pokazalo da je put Hrvatske prema Bruxellesu, ma kako aljkav bio, puno važniji od zdravlja građana. „Novi pravilnik je u skladu s direktivama EU. Njime nije smanjena prisutnost veterinarske inspekcije nego se samo smanjuju administrativni poslovi, veterinari će i dalje biti prisutni u procesu proizvodnje", ustraje Ministarstvo na mrtvim slovima na papiru.

S druge strane, neimenovani veterinari zbog nove regulative izražavaju sumnju u spregu politike i uvozničko-mesoprerađivačkog lobija te se pitaju „zbog čega se donosi ovakav pravilnik kada nadolazeća kriza ne zahvaća sektor prehrane, a poznato je da klaoničari i mesoprerađivači ostvaruju ogroman profit". Naravno, Ministarstvo ne odgovara na te optužbe nego samo nastavlja kako je „Republika Hrvatska, u procesu pristupanja članstvu EU, preuzela i obvezu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a".

Težnje Hrvatske za članstvom u Uniji u posljednjih devet godina više su nego očit vanjskopolitički smjer, ali teško će biti da je Bruxelles poslao direktive Zagrebu kojima ga primorava na donošenje zakona koje nije potrebno primjenjivati, na pogodovanje sivoj ekonomiji, na mogućnost tržišnog plasmana mesa upitne zdravstvene kvalitete, naposljetku i na ozbiljno ugrožavanje zdravlja širokih potrošačkih masa. Ili možda je, a da to nitko nama građanima/potrošačima nije smio ili nije htio obznaniti.

Onako uzgred! Kako su nam se povjerili u Komori, hrvatski veterinari uopće ne posežu za mesom koje se nudi u mesnicama, malim dućanima i trgovačkim centrima nego se silno trude kako bi se na njihovom tanjuru našao zdravi komad mesa izvjesnog podrijetla.

Ključne riječi: uzgoj mesa, mesni proizvodi
< >
Vezane vijesti