borka.jpgKomemoracija za Borku Pavićević, jednu od najvažnijih heroina našeg doba i ovih prostora, održat će se večeras u 19 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb). Komemoraciju organiziraju Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće.

Borka Pavićević, dramaturginja, antiratna aktivistkinja i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju koja je sve nas poticala na otpor, preminula je u nedjelju 30. lipnja 2019. u Beogradu.

Pisala je kolumne u časopisu Susret, zatim nedjeljniku Vreme, od njegovog osnivanja, i dnevnom listu Danas. Objavila je tri zbirke eseja: Na eks – Postdejtonska moda (Novi Pazar, 1998), Moda (Beograd, 1994) i Glava u torbi (Beograd, 2017) – kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedeljnim novinama.

Dobitnica je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade Ruts Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade Osvajanje slobode koju dodeljuje fond Maja Maršićević Tasić 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

Na skupu sjećanja u Zagrebu biti će obitelj Borke Pavičević, njeni Nikola i Jovan Barović.