Foto: HNK Rijeka<br>Foto: HNK Rijeka
Srpsko narodno vijeće poziva na komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije Oluja 1995. godine. Komemoracija će se održati u subotu, 6. augusta, s početkom u 12 sati, na groblju Svete Ekatarine u Gornjem Selištu (Glina).

Ranije toga dana, u 9 sati, za žrtve Oluje održat će se i liturgija u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Glini.

Porukama sjećanja želimo odati počast žrtvama, podsjetiti na mjesta stradanja, upozoriti na spori proces ekshumacija i identifikacija te još uvijek neučinkovito procesuiranje ratnih zločina. Naime, za zločine počinjene u Oluji do današnjeg dana pred hrvatskim pravosuđem donesena je tek jedna pravomoćna presuda. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) neposredno nakon Oluje u svojim je izvještajima navodio brojku od 677 civilnih žrtava, dok beogradski Veritas navodi njih 1206. Također, u augustu 1995. zabilježen je najveći egzodus Srba iz Hrvatske, kada je izbjeglo oko 200.000 ljudi.

Tokom komemorativnog skupa, koji će se održati na mjestu na kojem je pronađeno i lani ekshumirano ukupno 56 osoba stradalih 1995. godine, okupljenima će se obratiti Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.