biovrt_video_small.jpgUpoznajte korisne kukce, neprocjenjive pomoćnike u svakom vrtu kroz video udruge Biovrt.

Znate li da su pčele zaslužne za oprašivanje jedne trećine hrane koju jedemo? Da gliste stvaraju humus bez kojeg nemamo plodno tlo, a da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane.

Istraživanja diljem svijeta pokazuju nam zabrinjavajuće podatke – pticama, pčelama, leptirima i brojnim korisnim oprašivačima opasno prijeti izumiranje. Najčešći razlozi za to su upotreba pesticida, zagađenje, bolesti, gubitak staništa, invazivne vrste i klimatske promjene.

 

"Svi mi trebali bi biti i više nego zabrinuti  jer o korisnim kukcima ovisi puno naših izvora hrane, a time i naš opstanak. No, koliko god se činilo crno, još možemo puno toga napraviti kako bi ovo promijenili: možemo prestati koristiti opasne pesticide i koristiti sredstva koje su ekološki prihvatljivija, možemo korisnim kukcima osigurati staništa (živice, grmlje, livade, hoteli za kukce…) ili pak saditi cvijeće koje cvate cijele sezone, a koje im osigurava hranu. I koliko god se to činilo malo – vi činite veliku stvar – i za sebe i za živi svijet i za buduće generacije", poručuju iz udruge Biovrt. 

Da bi potaknuli sadnju cvijeća u vrtove, Biovrt je diljem Hrvatske poklonio preko 1000 paketića sjemenja Očuvajmo biorazzznolikost - mješavine sjemenja cvijeća za korisne kukce i ptice.

<
Vezane vijesti