Parlament jedne od bioraznolikošću najbogatijih zemalja svijeta jednoglasno je jučer izglasao zabranu lova kao sporta

Kostarika je tako postala prva latinoamerička zemlja koja je zabranila lov.

Prema novom zakonu oni koje se uhvati u lovu suočit će se s kaznom do četiri mjeseca zatvora i do tri tisuće dolara, javlja Guardian. Predviđene su i manje kazne za one koji kradu divlje životinje ili ih drže kao kućne ljubimce.

Lovci iz cijelog svijeta dolazili su u Kostariku u potrazi za jaguarima i pumama, dok krijumčari dolaze loviti papige koje su popularne kao kućni ljubimci, čemu bi sada trebao doći kraj.

"Nemamo podataka koliko novca donosi lov, ali znamo da se trenutno organiziraju ilegalne lovačke ture koje koštaju i do pet tisuća dolara po osobi", izjavio je Arturo Carballo iz Apreflofas, okolišne organizacije koja je predložila reformu.

Ovo je prvi prijedlog koji je stigao u kostarikanski parlament kao rezultat napora građanske inicijative, koja je prije dvije godine prikupila 177 tisuća potpisa za zabranu lova.

Ta je zemlja s brojem stanovnika jednaka Hrvatskoj već prije zaštitila 25 posto površine u nacionalnim parkovima i rezervatima. U Hrvatskoj se, međutim, na lov i dalje gleda na izvor zarade te je uvršten i u novu strategiju turizma koja je u procesu izrade.

Ključne riječi: prava životinja, Kostarika, lov
<
Vezane vijesti