Foto: S. MarekovichFoto: S. MarekovichParlamentarna demokracija sramotno je i neslavno ukinuta odlukom Hrvatskog sabora da se tankom većinom glasova imenuje rekonstruirana Vlada. No, ne radi se o pukom preslagivanju ili rekonstrukciji Vlade, već o flagrantnom kršenju temelja parlamentarne demokracije. Moj glas je glas samo za jednu opciju. Moj glas ne može biti pripisan nekoj drugoj, a kamoli suprotnoj političkoj opciji. Glas drugog građana ne može se pripisati opciji za koju sam ja glasao

Parlamentarna demokracija sramotno je i neslavno ukinuta odlukom Hrvatskog sabora da se tankom većinom glasova imenuje rekonstruirana Vlada, sastavljena od novo formirane koalicije u kojoj je vladajućem HDZ-u pristupio dio saborskih zastupnika HNS-a.Bez slobodnih medija i nezavisnih novinara nema napretka. Tko će pokrenuti široku javnu raspravu o budućnosti političkog sustava ako ne mediji?

Bio je to prijelomni događaj praćen u cjelokupnoj javnosti. U Saboru su pale teške riječi, oporba nije štedjela izraze, a mediji su uglavnom kontrolirali štetu naglašavajući kako sada, konačno, možemo raditi ozbiljne stvari.

No, stvar je mnogo, mnogo ozbiljnija… Ne radi se o pukom preslagivanju ili rekonstrukciji Vlade, već o flagrantnom kršenju temelja parlamentarne demokracije. Naime, političke stranke ili koalicije nude svoj politički program na izborima, a mi, građani, biramo opciju za koju mislimo da će nas najbolje zastupati. Našim glasom na izborima dajemo toj opciji mandat. Zahvaljujući našim glasovima stranke pobjeđuju i vode državu, ali na temelju programa za koji su dobile mandat.

Moj glas je glas samo za jednu opciju. Moj glas ne može biti pripisan nekoj drugoj, a kamoli suprotnoj političkoj opciji. Glas drugog građana ne može se pripisati opciji za koju sam ja glasao. To su temelji demokratskog odlučivanja u kojem su građani ti koji odlučuju. U Hrvatskoj se 9. lipnja 2017. poništilo ovo temeljno demokratsko načelo.

Političari su, kako bi se održali na vlasti, pomiješali glasove iz dvije suprotne političke opcije i smislile nešto nemoguće: koaliciju opcija koje se ne mogu spajati, jer su građani svojim glasovima točno odredili mandate. Mogu sada razni dežurni teoretičati opravdavati ovaj postupak, govoreći da je dosta podjela i da treba raditi, a ne ići na izbore, jer "oni ionako ništa ne bi promijenili". Praktički, ovo je uvertira u svojevrsnu puzajuću diktaturu, jer će se uvijek lagano naći argumente kako bi vladajući zadržali vlast.Ne radi se o pukom preslagivanju ili rekonstrukciji Vlade, već o flagrantnom kršenju temelja parlamentarne demokracije

Pričekajmo neko vrijeme, dva glasa prednosti lagano se tope, pa ćemo vidjeti. Odgovornost je, dakako, najveća na vodstvu HDZ-a i HNS-a, koji su flagrantno prekršili prava građana na izbor, aIi nemaju pravo ni oni političari koji su prosuli teške izraze napadajući ovu odluke. Svi, baš svi su zadnjih nekoliko godina kupovali, prodavali, preslagivali... Zar misle da smo zaboravili?

Ne, nismo. Ne samo što nismo, već nas je, na svakim izborima, sve maanje na biralištima. Ne zbog neodgovornosti, nego zbog toga što ne želimo više biti dio ovog cirkusa. Dakle, samo korjenite promjene izbornih pravila mogu donijeti promjene i omogućiti da konačno dobijemo vlast koju zavrijeđujemo.

Stoga pozivam kao građanin, nestranačka osoba, umirovljeni sveučilišni profesor, cjelokupnu hrvatsku javnost da pokrene promjene.

1. Predsjednica države, Kolinda Grabar Kitarović ima krucijalnu ulogu. Nju su građani izravno izabrali i ona odgovara svakom pojedinom građaninu Hrvatske. A veliki broj građana Hrvatske, birača i HDZ-a i Koalicije, izigrani su ovom odlukom. Predsjednica ih mora zaštititi i pokrenuti široku inicijativu za promjenom izbornih zakona, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve malverzacije.

2. Novinari i mediji u demokraciji imaju odgovornu zadaću ukazivanja na nepravilnosti. Novinari moraju biti nezavisni i boriti se za opće dobro. Vlasnici nemaju pravo oduzeti to pravo novinarima zbog nekih svojih vlasničkih interesa. Bez slobodnih medija i nezavisnih novinara nema napretka. Tko će pokrenuti široku javnu raspravu o budućnosti političkog sustava ako ne mediji?Svi, baš svi su zadnjih nekoliko godina kupovali, prodavali, preslagivali... Zar misle da smo zaboravili?

3. Trodioba vlasti temelji se i na neovisnom pravosuđu. Samo ono može osigurati pravnu sigurnost i zaštitu građanima. Nažalost, izvršna vlast se proširila preko svih granica i valda sa sva tri segmenta.

4. Ustavni sud je jedino jamstvo da se u državi provodi i poštuje Ustav. Čim ustavni sud zakaže, dolazi do pravne nesigurnosti i društvenih poremećaja. Stoga je zadaća Ustavnog suda izuzetno važna i mora se u potpunosti depolitizirati.

5. Akademska zajednica, predvođena HAZU, a pogotovo znanstvenicima društvenih djelatnosti mora pošteno, iskreno i bez kalkulacija ukazati na negativnosti ovih postupaka te predložiti javnosti prihvatljiva rješenja.

6. Nevladine udruge imaju ogromnu zadaću u razvoju društva, a to je nemoguće ako o svemu, baš svemu, odlučuje vladajuća politička elita. Na njima je da pokrenu građane, svatko u svom djelokrugu.

***

Ovo pišem u bolničkoj sobi kardiokirurgije na Rebru. Okružen sam ljudima koji vode bitku za život, a o njima brinu deseci vrhunskih lječnika, sestara, bolničara, tehničara...

Nikome nije lagano, zdravstvo je u teškoćama, ali se oni profesionalno savjesno odnose prema pacijentima. Ne pada im na pamet da odbacuju neke profesionalne obveze, kao što to rade političari, samo radi vlastitog probitka.

Javljaju mi se i kolege iz mog intelektualnog kruga. Svi se zgražavaju nemoralom kojeg su pokazali političari. A čujem i da ribari i težaci iz dragih mi Petrčana negoduju.

Vrijeme je da političari shvate kako oni služe narodu, a ne vladaju sve dok ih netko ne zbaci s vlasti. Vrijeme je da svatko učini barem malo u svom djelokrugu, pa da se sinergijska moć i demokratska snaga pokažu u punom svijetlu.

Nisam naivni optimist, niti sam nerealan. Ali, otišli smo predaleko. To više nije ni dno dna, to je ambis. Trgnimo se, djece nam.

____________________________________________________________________________________________________

Autor teksta Stjepan Malović je umirovljeni redovni profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Zadru, dugogodišnji novinar i medijski stručnjak.

____________________________________________________________________________________________________

Dragi čitatelji i čitateljice, H-Alterova budućnost je kontinuirano neizvjesna. Ako vam se sviđa ovo što čitate i želite podržati naš daljnji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili proširiti riječ među svojim prijateljima. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.
<
Vezane vijesti