Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Kultura na kušnji

Fotografija članka
Što je veća šteta: spajanje Ministarstva kulture sa srodnim ministarstvom u Sloveniji ili zatvaranje muzeja i kulturnih institucija u BiH te Srbiji?

Vijest da Janez Janša ukida Ministarstvo kulture u Sloveniji i spaja ga, zbog mjera štednje, s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta šokirala je ne samo Slovence nego i zemlje u okružju, pogotovo Hrvatsku. Eto, zbilo se to u godini kada je Maribor nositelj laskave titule Europske prijestolnice kulture i neposredno nakon što je krajem prošle godine u Ljubljani otvoren novi Muzej suvremene umjetnosti.

U prijepornoj situaciji u kojoj je Janša postao premijerom, svaki takav potez dočekuje se na nož. Rezovi su dakako bolni, a ima ih i bolnijih u nekim drugim europskim državama koje su pred bankrotom. U Hrvatskoj, pa valjda i Sloveniji, zaboravlja se da su u bivšoj državi, pa neko vrijeme i u novima, postojala i funkcionirala upravo Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta. U hrvatskoj metropoli i dalje djeluje Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. U čemu je onda problem? U raspodjeli sredstava koja nikada nisu pravična. Samo letimična usporedba u zagrebačkom primjeru raspodjele i odnosa sredstava dodijeljenih sportu i kulturi jasno govori koji je resor tu gubitnik! Otuda vjerojatno i strah od sličnih spajanja ministarstava u široj regiji.

Još jesenas u Sarajevu je zatvorena Umjetnička galerija, a početkom ove godine Zemaljski muzej BiH i Historijski muzej, a najavljeno je zatvaranje Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteke, Nacionalne i univerzitetske biblioteke te Biblioteke za slijepe i slabovidne.

Posljedice ukidanja slovenskog Ministarstva kulture zasad su nesagledive. No, bez takvih poteza u drugoj nam susjednoj državi Bosni i Hercegovini zbiva se u kulturi daleko veća katastrofa koja nije toliko zabrinula ni Hrvate, a kamo li Slovence, dok Srbi možda slute sličan scenarij (ali drugačijeg predznaka). Još jesenas u Sarajevu je zatvorena Umjetnička galerija, a početkom ove godine Zemaljski muzej BiH i Historijski muzej, a najavljeno je zatvaranje Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteke, Nacionalne i univerzitetske biblioteke te Biblioteke za slijepe i slabovidne! Zastrašujuće informacije! U nekim od tih ustanova kulture već godinama nema grijanja, a plaća mjesecima!

U kakvom je onda stanju baština koja se tamo čuva? I koga je briga za to kad država ne funkcionira? I čija je to uopće baština u zemlji podijeljenih entiteta i etnički pročišćenih kantona? Što su to oni ovdje povijesno baštinili? I kako da o tome zajedno skrbe kad si međusobno prebrojavaju krvna zrnca, vjeroispovijedi, svjetonazore i politička opredjeljenja? U zemlji koja je nekoć bila primjer multikulturalnosti koju je do "jučer" propovijedala ujedinjena Europa, sve dok se i sama nije suočila s činjenicom da baš ne može potpuno asimilirati pridošle i raširene druge entitete, njihove kulture, svjetonazore, vjeroispovijesti i identitete. Da, kultura je pitanje identiteta, odvajkada. Kultura umire u BiH. Zašto u Hrvatskoj to nije toliko uzbudilo javnost kao ukidanje samostalnosti slovenskog ministarstva kulture? Mada u pozadini oba slučaja stoji politika! I naravno, sve oskudniji državni proračuni, kao posljedica globalne krize bankovno dirigirane.

Bez zakulisnih igara u Srbiji su već više godina zatvoreni Muzej suvremene umjetnosti i Narodni muzej. Oba su, kao, krenula u rekonstrukciju za koju novca nema. Fundusi i depoi nedostupni. Blokirana svaka suradnja u regiji, posljedice koje se osjećaju. I u Hrvatskoj! Nemoguća suradnja i posudba djela iz zatvorenih institucija u BiH i Srbiji! Kako će, primjerice, završiti zajednička kandidatura stećaka za Unescovu listu svjetske baštine, u kojoj sudjeluju Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora? I dok susjedi strepe koji će sljedeći muzej ili kulturna institucija biti zatvoreni, u Hrvatskoj su mnogi revoltirani odustajanjem od izgradnje novog MMSU u Rijeci! Ovdje se, što više, najavljuje skora i brza izgradnja muzeja za jednu skulpturu - Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju. Sve dok se i Hrvatska ne suoči sa skorašnjim bolnim rezovima.

Tagovi: slovenija, kultura
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 1 komentar
  1. ljubo13.02.2012. 13:51
    Novac nije nestao, on postoji, ali su ga vlasnici, tajkuni potrošili za kupnju jahta, aviona, skupih auta i ljetnikovaca ili su ga odnijeli u strane banke. Nema ga za kulturu, a uskoro ni za obrazovanje, zdravstvo...


Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

18.04.

"Noć knjige" se iz Hrvatske širi na regiju

Manifestacije u sklopu "Noći knjige" održat će se u 156 gradova i općina, a ove se godine po prvi put projekt širi i na regiju - na Sloveniju i Crnu Goru

18.04.

Preminuo Gabriel Garcia Marquez

Slavni kolumbijski nobelovac, autor nezaboravnih "Sto godina samoće", preminuo je u 88. godini života

18.04.

Kinezi snimaju "Valter brani Sarajevo"

Osim remakea kultnog filma Hajdurina Krvavca, kineski filmaši potpisali su ugovor s "Jadran filmom" za izradu trilogije "Grička vještica" i filmskih projekata "Marko Polo" te "Comrad Tito Superstar"

16.04.

Izvedena "Aleksandra Zec"

Dvadeset tri godine nakon ubojstva dvanaestogodišnje djevojčice koju su pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a oteli i ubili na zagrebačkom Sljemenu, redatelj Frljić je ispričao njezinu priču

15.04.

Predstavljena "Queer Zagreb Sezona"

U izvedbenom dijelu programa najavljeno je večerašnje gostovanje nove predstave "No Logo Opera(cija)" u zagrebačkom "Jedinstvu", koja je inspirirana knjigom kanadske novinarke Naomi Klein

12.04.

The Notwist zagrijali "Močvaru"

Poznato je da ovaj njemački bend ima vjernu publiku u Hrvatskoj, ali simpatije su obostrane pa su nas razveselili dvosatnim koncertom unutar čega su bila i dva bisa s dobro prokušanim starim pjesmama "Different Cars and Trains", "Pilot" i "Consequence"

11.04.

Nagradna igra: "Good Vibrations"

Zabočki hardcore metalci "Upset" promovirat će 16. travnja svoj drugi album na "Good Vibrationsu" u "Vintageu", a društvo će im praviti velike samoborske hardcore legende "Deafness By Noise". Najbržim prstima poklanjamo karte

Info most
Info most
Superknjižara
Dokukino