Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Jezik srpskohrvatski

Fotografija članka
"Frankfurter Rundschau" opisuje "enigme" kojima se bave jezikoslovci postjugoslavenskih zemalja nakon raspada zajedničke države.

U Hrvatskoj se nakon raspada Jugoslavije govori hrvatski, u Srbiji srpski? Malo morgen! Hrvatska lingvistica Snježana Kordić dokazuje bespoštedno i pedantno ono što su ustvari svi stalno znali: Hrvati, Srbi, Bosanci i Crnogorci govore isti jezik.

Može li se jezik naprosto raspasti kao što to mogu država i nacija? I ako da, što to znači? Da li odjednom svi govore raznim jezicima i ne razumiju se više kao ono kad je propala izgradnja Babilonske kule? Hrvatska lingvistica Snježana Kordić je sada u knjizi našla jednostavan odgovor: ne. Od tada je svađa u čitavoj državi.


snjezana_kordic.jpg
Snježana Kordić

U Hrvatskoj se govori hrvatski, u Srbiji srpski, to je bila formula nakon raspada Jugoslavije: sve lijepo separirano. Jezični puristi, koji dvadeset godina drže narodu lekcije iz hrvatskog novogovora, energično su reagirali: "smeće" je ta knjiga, zapovjedio je u najgledanijem terminu na televiziji romanopisac Hrvoje Hitrec, predsjednik konzervativnog Hrvatskog kulturnog vijeća. Najtiražnije dnevne novine Večernji list dale su dvije stranice Sandi Ham kao jezikoslovnom papi da polemizira protiv heretičarke. Hitrec je čak prijavio ministra kulture policiji jer je knjizi dodijelio financijsku potporu, kao uostalom i svim drugim znanstvenim djelima o hrvatskom jeziku.

Ali nacionalisti zapadaju sve više u defanzivu. Kordićkin hrabri izdavač Nenad Popović ne da se iritirati, kao ni autorica. Vodeći hrvatski intelektualci poput dramaturga Slobodana Šnajdera, romanopisca Miljenka Jergovića i satiričara Borisa Dežulovića, aplaudirali su kao oslobođeni od okova ovoj dosad manje poznatoj znanstvenici. Liberalni tisak izlistavao je s nasladom sve apsurdnosti koje proizlaze iz teze da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski različiti jezici. Po tome bi se svaki Hrvat morao rađati kao poliglot jer automatski govori još dodatna tri jezika. Jedan tjednik je uočio da od sedamdeset hrvatskih ambasadora u svijetu samo jedan na Kordić argumentira jednostavno, jasno i nepotkupljivo: srpskohrvatski jezik i dalje postoji neovisno od fantazije nacionalnih političara - kao "policentrični jezik" svojoj internetskoj stranici navodi da pored engleskog i francuskog zna i srpski. Svi drugi, izgleda, smatraju da se to podrazumijeva samo po sebi.

Snježana Kordić, 46-godišnja lingvistica sa zagrebačkim doktoratom i nastavkom karijere u Njemačkoj, dokazuje bespoštedno i pedantno ono što su ustvari svi stalno znali: Hrvati, Srbi, Bosanci i Crnogorci govore isti jezik. Samo sad ga ne zovu više kao do 1991. srpskohrvatski, nego u svakoj državi drugačije. Ali izmišljotine da se ime jeziku dodjeljuje ne samo prema jezičnim osobinama nego prema nacionalnosti govornika, Kordić ne dopušta: naposljetku, Argentinci ne govore argentinski. Kriterij da 75 do 85 posto zajedničkog rječničkog blaga čine zajednički jezik, ispunjavaju ta četiri južnoslavenska jezika bez problema. Čak i nove riječi koje se nakon raspada Jugoslavije kroje prvenstveno u Hrvatskoj i ukucavaju čekićem u mozgove, skoro sve razumiju Srbi, Bosanci i Crnogorci. Na kraju krajeva, skrojene su od istog jezičnog materijala.

Kordić argumentira jednostavno, jasno i nepotkupljivo: srpskohrvatski jezik i dalje postoji neovisno od fantazije nacionalnih političara - kao "policentrični jezik" poput njemačkog, engleskog, francuskog, španjolskog, koji se u različitim državama govore u različitim varijantama. Skandaloznom čini njenu knjigu to što nekadašnjim zaraćenim stranama za njihovu jezičnu borbu ne daje nikakav popust na budalaštinu. Suprotna strana nije se dvadeset godina morala truditi oko argumenta; prilog jezikoslovlja ideološkoj obrani zemlje bio je u strankama, izdavačkim kućama i uredništvima više nego dobrodošao. Sad kad netko kaže da je car gol, nacionalna strana kao da nema ništa da ponudi. Osim bijesa: nakon javnih demonstracija protiv nje u rodnom gradu Osijeku i prijetnje ubojstvom, Snježana Kordić više ne odaje svoje mjesto boravka.

U Hrvatskoj, u Srbiji, Bosni i u Crnoj Gori, gdje se upravo konstruira zadnji novi jezik, Kordić je dala već intervjue. Diskusije su nalik jedna drugoj. I u Beogradu je mlada

wingender.jpg
Monika Wingender

znanstvenica morala otrpjeti kaznu od strane lokalnog lingvističkog pape jer je ustvrdila da postoji srpskohrvatski jezik.

Inozemna slavistika, premda je ustvari slobodna od nacionalnog pritiska, izbjegava dati jasno mišljenje o postojanju srpskohrvatskog jezika. Na nekim njemačkim sveučilištima podučava se "BHS", "Bosanski/Hrvatski/Srpski", i to ovim abecednim, dakle "neutralnim" redoslijedom. Negdje dalje se jezik koji se podučava jednostavno naziva po porijeklu lektora. Nova predsjednica Udruženja slavista, profesorica u Gießenu Monika Wingender kaže da se srpskohrvatski nalazi u "procesu dezintegracije" koji, doduše, može dugo potrajati - fina formula koja svakome ostavlja njegovo mišljenje i ne traži od znanosti nikakvu prosudbu.


Objavljeno u Frankfurter Rundschau 17.1.2011.
Tagovi: hrvatski standardni jezik, Snježana Kordić
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 200 komentara
 1. uzalud vam trud sviraci19.01.2011. 12:27
  hrvatski je vec jedan od sluzbenih jezika u eu a "vodeći hrvatski intelektualci poput dramaturga Slobodana Šnajdera, romanopisca Miljenka Jergovića i satiričara Borisa Dežulovića" mogu mu puvat u dupe
 2. Sveznalica19.01.2011. 13:09
  Snježana Kordić nezaposlena je osoba koja živi u Njemačkoj i ne može se zvati hrrvatskom jezikoslovkom. Prije rata aktivna članica komunističke partije, u ratu piše protiv napadnutih a u korist srbijanskih napadača, pošto u Njemačkoj ne mogu postojati tajni računi za koje se ne zna, tako se je saznalo i za novčani transfer kojim su uplačena sredstva na njezin račun, transfer je iz Srbije a u cilju kako bi ta diskreditirana jezikoslovka napisala knigu po velikosrpskom ukusu o jednm višeplemenom narodu sa jednim viševarijantnim jezikom, kako su si to zamislili velikosrpski propagandisti.

  Hrvatski standardni jezik:
  Prevoditelj:
  Bijela sol za kuhanje kemijski je spoj natrija i klora.
  Vlak sa željezničkoga kolodvora krenut će točno u deset sati.
 3. Neznalica19.01.2011. 13:32
  Gospon sveznalica,
  a za kaj vi rabite latinske reči, kad ste tak vrli Hrvat?!
  Transfer, diskreditirana, sol, natrij, klor? Jel to taj novi standardni?

 4. Kordic19.01.2011. 13:33
  U njenoj knjizi ima obilje primjera jezicnog purizma 90-ih (opravdano).
  No, zar nije i u Jugi bilo obilje jezičnog purizma - od gušenja čitavih jezika u nekim dijelovima zemlje (njemacki, talijanski) do kontrole da se ne bi ustašo-hrvatska ili crkveno-slavensko-srpska riječ probila u novine i televiziju?
  Je il i taj purizam bio desničarski i usporediv s nacističkim?
  Jedino to je pitanje. Stručno, svaka čast,
  ali žena koristi struku da bi politički poentirala, pa nije ništa bolja od Babića i njegovih nasljednika.
 5. nomeansno19.01.2011. 13:51
  koje smece od clanka!! Ali Halter se i nasladjuje jednostranostima i iskljucivoscu.
  Halter voli primitivne i ideoloske clanke. Voli neobjektivno.
  Halter voli smece.
  "Vodeći hrvatski intelektualci poput dramaturga Slobodana Šnajdera, romanopisca Miljenka Jergovića i satiričara Borisa Dežulovića"
  Jadno bi bilo ono drustvo gdje bi spomenuta gospoda bili vodeci intelektualci.
  Anarhoidni tupavci, prepuni mrznje prema svojim neistomisljenicima, tesko da bi igdje bili vodeci intelektualci.
  Ocito jadan Norbert je pao pod losh utjecaj, pa je povjerovao u bedastoche.
  Ah Norberte Norberte, a da pokusas nesto s temama o kojima mozda nesto znas?
  Ne znam da li takve teme postoje, ali please please ostavi se hrvtaskog jezika.
 6. RAZLIČITI NACIONALNI STANDARDNI JEZICI NASTALI U OKVIRU ZAJEDNIČ19.01.2011. 13:54
  JEZICI SU STANDARDIZIRANE NORME KOJE SVAKI NAROD UREĐUJE ZA SVOJE POTREBE, NESTANDARDIZIRANI IDIJOM JE DIJALEKT A NE JEZIK. AKO SU 2 JEZIKA STANDARDIZIRANA NA SLIČNIM DIJALEKTIMA ONDA SU RAZLIKE MEĐU TIM JEZICIMA MALE, AKO SU PAK STANDARDIZIRANI NA POTPUNO RAZLIČITIM DIJALEKTIMA ONDA SU TE RAZLIKE VELIKE. POŠTO SU SVI SLAVENSKI JEZICI VRLO SLIČNI I GOTOVO PA RAZUMLJIVI, ONDA JE JASNO DA RAZLIKE NISU VELIKE KAO PREMA JEZICIMA DRUGIH GRANA. TAKO SE ČEŠKI JEZIK I SLOVAČKI JEZIK RAZLIKUJU 20-TAK POSTO PRIBLIŽNO KAO HRVATSKI JEZIK I SRPSKI JEZIK. DANSKI JEZIK I NORVEŠKI-BOKMAL JEZIK RAZLIKUJU SE TEK 15%, A RAZLIKE IZMEĐU NIZOZEMSKOGA I NJEMAČKOGA TAKOĐER NISU VELIKE JER SU OBA STANDARDIZIRANA NA ISTOM-ZAJEDNIČKOM "DUTCH" DIJALEKTU. USPOREDBA ŠPANJOLSKOG ILI ENGLESKOG JEZIKA SA HRVATSKIM JEZIKOM I SRPSKIM JEZIKOM APSOLUTNO NEMA NIKAKVE VEZE, PRIMJER: ŠPANJOLSKI STANDARDNI JEZIK I ENGLESKI STANDARDNI JEZIK PROŠIRILI SU SE U VRIJEME KOLONIJALIZMA U OSVOJENE KOLONIJE IZ SVOJIH STANDARDNIH SREDIŠTA TE SU S VREMENOM VARIRALI,ALI IZMEĐU TIH VARIJACIJA I IZVORNOG STANDARDNOG JEZIKA NIJE MOGUĆE PREVOĐENJE, A KOD NAS SU NARODI RAZVILI VLASTITE STANDARDNE JEZIKE I TO TAKVE KOJI NISU MEĐUSOBNO NERAZUMLJIVI ALI KOJI SE MOGU I MORAJU PREVODITI JER DRUGAČIJE NISU PRIHVATLJIVI.
  EVO PAR JASNIH PRIMJERA KOJI SVAKOME PREDOČAVAJU SLIKU SLIČNOSTI ILI RAZLIČITOSTI IZMEĐU HRVATSKOGA JEZIKA I SRPSKOGA JEZIKA.


  Hrvatski jezik (međunarodni identifikaciski jezični kod: hr/hrv):
  1.Prevoditelj
  2.Bijela sol za kuhanje kemijski je spoj natrija i klora.
  3.Vlak sa željezničkoga kolodvora krenut će točno u deset sati.
  4.Nominativ: "TKO ŠTO"
  5.Službeno pismo: Hrvatska latinična abeceda
  6.Točno
  7.Kotač
  8.Zrak
  9.Ministarstvo vanjskih poslova
  10.Opće
  ____________________________________________________________________
  Srpski jezik (međunarodni identifikacioni jezički kod: sr/srb):
  1.Prevodilac
  2.Bela so za kuvanje je hemijsko jedinjenje natrijuma i hlora.
  3.Voz sa železničke stanice krenuće tačno u deset časova.
  4.Nominativ: "KO ŠTA"
  5.Zvanično pismo:SRPSKA ĆIRILICA
  6.Tačno
  7.Točak
  8.Vazduh
  9.Ministarstvo spoljnjih poslova
  10.Opšte
 7. ma koji los utjecaj19.01.2011. 13:56
  to je utjecaj cvrste valute prijatelju isti onaj kojim se srbi sluze oduvijek
 8. m.i.19.01.2011. 14:27
  Moj jezik, dalmatinski štokavski, na kojem se bazira standard, sličniji je srpskom nego kajkavskom - jel to znači da je kajkavski takođe različit jezik?

  A vi koji tvrdite da je srpski zaseban jezik, jeste li kad čuli srbina da nešto priča a da niste razumili, brat bratu, 99% onoga šta je rečeno?

  To šta srbi kažu prevodilac a mi prevoditelj, ili tačno a ne točno, to nema nikakve težine - i ja kažem lancun za plahtu i pinjur za vilicu, pa mi neće nitko poreći da je to jedan te isti jezik.

  Ajte lipo s bogon.
 9. @OVAJ DOLJE ŠTA PIŠE KAPSLOKOM19.01.2011. 14:32
  Danski i norveški (bokmal) razlikuju se samo malo zato jer je norveška bila pod danskom vlašću par stoljeća pa joj je danski jezik nametnut. Ali isto se lakše razumijevaju međusobno norvežani i ŠVEĐANI, nego norvežani i danci.

  A nizozemski i njemački možda jesu standardizirani na istom dijalektu, ali nizozemac i njemac ne mogu međusobno pričati s razumijevanjem ko što to hrvat i srbin mogu.
 10. tocno jedan jezik19.01.2011. 14:35
  hrvatski a sve ostalo su primitivnije pojednostavljene i iskrivljene varijante
 11. "srpskohrvatski jezik" je h-alterovo žutilo19.01.2011. 14:57
  daj nestručni indoktrinirani jugonostalgičarski unitaristički čobani ody*** više s tom svojom debilnom fiksacijom bez ikakvog znanstvenog pokrića i prestanite zagovarati kršenja ljudskih prava hrvata da govore svojim jezikom kako oni hoće i govore. svatko ima pravo govoriti svojim jezikom i nitko drugi ne može jednom narodu nametati kojim će jezikom govoriti i kako će ga čuvati i njegovati.

  to su 2 različita jezika čiji se standardi temelje na istom narječju (i to znamo već desetljećima neki, a nekima očito to nikad neće postati jasno, ali nema veze jer uglavnom se radi o ideološki zadojenim poremećenim osobama koje čak tobože ni ne razumiju da forsiranjem ovakvih gluposti samo doprinose razjedinjavanju među narodima na prostorima ex-jugoslavije, dok se deklarataivno kao zalažu za suprotno) . po "logici" indoktriniranih unitarista svi bi se južnoslavenski jezici mogli proglasiti "jednim jezikom", a možda i svi slavenski jer svi imaju manje više slične ili iste riječi i svi su manje ili više razumljivi.

  čitala sam nekad h-alter i preporučivala zanimljive članke, al od kada ste opsjednuti sa "srpsko-hrvatskom" otrovnom izmišljotinom (koja je zapravo velikosrpsko kukavičko jaje koje sad tu uzgajaju šašavi unitaristi) i zagovarate gaženje ljudskih prava hrvatskih govornika to više ne činim i neću tako dugo dok od ove senzacionalističke gluposti ne odustanete.

  ps - odgovor prepametnom mandiću >> nije močka, nego maček, mouček, mujcek, mucek, muc, micek i cicek.
 12. nomeansno19.01.2011. 14:59
  nedavno sam pricao s jednom poznanicom koja je za jednog izdavaca knjiga u Hrvatskoj "prevela" knjigu sa srpskog na hrvatski.
  Ne samo da nije bilo niti jedne stranice koju nije morala mijenjati i prevoditi, nego nije bilo NITI JEDNE recenice koja se nije morala prevesti sa srpskog na hrvatski.
  Razlicite su ne samo rijeci nego i gramatika i nacin kako se govori.
  Recimo knjigu s britanksog engleskog na americki jezik tesko da i mozete prevesti jer su razlike neznatne.
  Suprotno od toga srspki je potpuno razliciti od hrvatskog i treba prevesti svaku rcenicu. Bas jebeno svaku.
  Da ne spominjemo da se Srbi sluze drugim pismom.....
 13. i19.01.2011. 15:11
  ne zagovaraju hrvatski jezik nacionalisti nego lingvisti i izvorni govornici tog jezika, a vi lažete svoje čitatelje i tu blatite hrvatske govornike jer žele govoriti svojim jezikom što je njihovo temeljno ljudsko pravo. ako je tu netko ideološki indoktriniran, onda ste to vi unitaristi i to jednako tako kao i oni na drugoj strani koji odlaze u drugu krajnost i poriču na primjer da i srpski i hrvatski standard imaju štokavsku osnovicu.
  normalni neispolitizirani hrvatski govornici i SVI HRVATSKI LINGVISTI (osim kordićke) znaju da se radi o 2 različita jezika. (naravno da će hrvatski lingvisti prvi imati pravo govoriti o svom jeziku, kao što francuski imaju pravo govoriti o svom. i nije istina da su hrvatski lingvisti većinom nacionalisti ili još gore uvrede im kojekakve nekulturne šuše stavljaju na teret)
  a i ti vaši vrli intelektualci nekako mi nisu baš nešto pretjerano hrvatski - radi se o ljudima koji su rođeni ili studirali, radili u drugim republikama bivše sfrj - zato, a i zato što ne znaju dovoljno o lingvistici, imaju iskrivljen dojam o hrvatskom jeziku.
 14. mujcek19.01.2011. 15:50
  bosanski > mačka, općina, opština
  hrvatski > mačka, općina
  srpski > mačka, opština
  crnogorski > mačka, opština
  makedonski > mačka, opština
  slovenski > mačka, občina
  ruski > obshchina


  hrvatima unitaristi prigovaraju da su puristi (kao da je to nešto loše) jer više vole koristiti vlastite od tuđih riječi i jer - što je najvažnije - imaju vlastite riječi. a za vrijeme jugoslavije hrvate se tjeralo da govore "srpskohrvatski" i odreknu se svojih riječi, dok se srbe nikad nije tjeralo da odustanu od svojih riječi niti od svog pisma, već su hrvati morali učiti i ćirilicu. zašto? nije da me smeta što znam ćirilicu, ali zašto se nikad nije srbe tjeralo da je se odreknu, kao što se hrvate napadalo kad su koristili hrvatske riječi, ako se tobože težilo jednom jeziku? "srpskohrvatski" je oduvijek bio samo krinka pod kojom se nastoji prigrabiti bogata hrvatska kulturna baština i zatrti hrvatski identitet i taj zločinački eksperiment nikad nije ni zaživio pa se nema šta ni "dezintegriravati". "srpskohrvatski" je politička, a ne lingvistička konstrukcija, koja nikad nije zaživjela. jedino što se uspjelo je nametnuti jedno kratko vrijeme taj naziv svim tim jezicima u jednoj nedemokratskoj državi u kojoj su se nacionalni identiteti silom zatirali, a što je na kraju kulminiralo krvoprolićem.

  i naravno da diplomati ne pišu da znaju srpski, kad ga ne znaju. razumiju ga, mogu napisati da ga pasivno znaju (iako se to samo po sebi razumije, ako im je materinji hrvatski na primjer), ali ga NE ZNAJU. ne znaju govoriti srpski ako ga nisu učili i ako im nije materinji ili ako nisu živjeli tamo gdje se govori srpski, odnosno govore ga iskrivljeno.
 15. Halo, draga braćo turbo-Hrvati!19.01.2011. 16:04
  A čemu Vama uopće treba jezik? Uzmite ga lijepo, uokvirite ga, objesite ga u muzej, i postavite oko njega minsko polje i laserske alarmen uređaje, da Vam ne bi netko slučajno promijenio koji zarez ili koju točkicu!
  O jezicima nemate očito pojma, a najmanje o tzv. standardnima, o kojima ovdje pričate. Njih nigdje nema osim u Vašoj mašti. U Americi ne postoji čak ni ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture!!! Jezik kulturnih sredina razvijaju i kreiraju njihovi pisci i pjesnici a ne polupismeni političari, koji se u vrijeme izbora okite smiješnim krpicama i uzvikuju još smješnije parole ! Znate li Vi što znači latinki izraz "LICENTIA POETICA"?
  Ono što vi shavaćate kao "standardni jezik" neke strane nacije, nema nikakve veze s onim, što taj tzv. standard u tim jezičnim područjima znači. Ti standardi se vani ne smatraju ZAKONIMA nego PREPORUKAMA, a služe isključivo poboljšanju općeg razumijevanja a nikako njegovom otežavanju! Zato su Švicarska, Austrija i Njemačka prije par godina ujednačili neka pravila iz pravopisa. Međutim, u tim zemljama i dalje odrasli ljudi pišu onako kako to znaju i žele. Tako npr. nikad nigdje na zapadu se neće dogoditi, da će itko u državnim službama doći na ideju, da odbije dopis stranke zbog tobožnjeg nepoštivanja standardnog jezika, jer bi u tom momentu izletio s posla naglavačke. Dapače, svaki službenik je OBAVEZAN pomoći stranci, ako nešto ne razumije, a kamoli, da joj drži predavanje o pravilnoj upotrebi jezika! Jeste li kad čuli za pojam "sinonim"? Slobodni ljudi govore slobodno!!!
  Vidite, upravo o tome se radi! Jezik svake nacionalne skupine u Evropi se mijenja ne samo iz dana u dan već čak iz sata u sat, a vi se prenemažete oko toga, da li je "točno" tačno", ili je "tačno" "točno"! Ljudi moji, stanite pred ogledalo, pa ponovite sami sebi ovo pitanje! Možda vam u tom trenutku prorade klikeri. Nauka se u svijetu razvija na svim područjima i stalno stvara nove pojmove, koji se kroz nauku internacionliziraju i doprinose boljem razumjevanju među ljudima. Ljudi su danas umreženi, uče strane jezike takorekuć "usput" i tako sebi otvaraju vrata u svijet. A Vi samo sve dublje u svoj brlog! Da Vam čisti zrak možda ne smrdi!
  Ali budite bez brige! Taj Vaš jezikoslovni teror nad vlastitim narodom, kojega ste u međuvremenu institucionalizirali, doći će jednog dana na naplatu kao i Sanaderova ljubav za umjetnošću . U tom trenutku Vi ćete sami postati najveće žrtve Vašeg lova na vještice. Ali do tog trenutka bar naučite kako se na engleskom viče "u pomoć!", jer ako to viknete slučajno na bosanskom ili srpskom, ili standardnom hrvatskom, moglo bi se dogoditi, da se netko u Vašoj neposrednoj blizini............OGLUŠI na taj Vaš vapaj, jeli tako?
  Nek Vam je sa srećom!
 16. "srpskohrvatski jezik" je h-alterovo žutilo19.01.2011. 16:11
  bugarski također > obština

  obmanjujete svoje čitatelje i nikad niste za mišljene o ovome upitali niti jednog hrvatskog lingvista osim kordićke, zato jer imate agendu, a nije vam u interesu znanstveno nešto dokazati i objektivnim i nepristranim putem doći do prave istine i potpune informacije. to nije u interesu vaših čitatelja niti javnosti, kako hrvatske tako ni srpske, bosanske, crnogorske ni šire međunarodne.

  također postavite si pitanje zašto ste po ovom pitanju na istoj valnoj duljini kao i neoliberalni jutarnji list.

  radi se o različitim, ali srodnim, vrlo sličnim i međusobno razumljiviim jezicima i to je super (i nitko s time nema nikakvih problema, osim rijetkih "lumena" poput mandića, dežulovića, kordićke i sl. koji kartice svojih nebuloza lijepo naplaćuju), ali vi forsiranjem tobožnjeg "jednog jezika" potpuno bespotrebno i u interesu velikosrpske hegemonije (i/ili pak materijalističkih interesa izdavača) stvarate razdor i potičete netrpeljivost među stanovnicima bivše jugoslavije, te navijate za uništavanje jezične različitosti i bogatstva.
 17. halo velikosrpski čobani19.01.2011. 16:26
  nama nikad nije bila "tačka", nego uvijek samo "točka". shvatite već jednom. "tačka" nije hrvatska riječ. imamo temeljno ljudsko pravo govoriti svojim jezikom, baš kao što srbi imaju pravo govoriti svojim itd... to je prava demokracija, a ne ismjehivanje i vrijeđanje govornika jer žele govoriti svojim, a ne TUĐIM jezikom. nije nacionalizam htjeti govoriti svojim materijnjim jezikom. to je osnovno ljudsko pravo. ne znate osnove kulturnog ponašanja u suvremenoj lingvistici. vremena u kojima se govornicima nešto ovakvog tipa nametalo su iza nas, a hrvatski su lingvisti najkompetentniji govoriti o svom jeziku, baš kao i srpski o srpskom, francuski o francuskom itd.
  nije točno da na primjer u engleskom tisku možeš pisat što hoćeš i miješat različite standarde i dijalekte.
  jezike i dijalekte treba čuvati jer su kulturno blago, a ne izmješati ih i pretvoriti sve u "jedan jezik" da bi se tobože razumijeli. razumijemo se i ovako, to i sami tvrdite, ali zbog svojih prikrivenih motiva stalno sami sebi uskačete u usta. optužujete hrvatske lingviste da hrvatima nameću da govore hrvatski jezik, a sami bi nam protiv naše volje nametali "srpskohrvatski".

  pozdrav od sestre "velike turbo-hrvatice"
  vaša ambient palestine
  http://ambient-palestine.blogspot.com/
 18. Prijatelju19.01.2011. 16:30
  to što ti zoveš "objektivno i nepristrano" moglo bi se isto tako opisati pojmom "intelektualni incest"! Nitko ne zagovara jezični unitarizam, ali isto tako je neprimjerena i štetna institucionalizirana prisila na purizam, jer ona isto tako pogađa izvorno ljudsko pravo na slobodu govora i slobodnu upotrebu onih riječi i izraza, s kojima on raspolaže.
 19. odakle pravo19.01.2011. 16:40
  velikosrpskim nacistima i njihovim podrepasima i guzolizima da hrvatima brane pisati i govoriti svoj jezik
 20. jura19.01.2011. 17:26
  Živio Norveško-Švedski Švedsko-Norveški Norveški-ili-Švedski.
  Dolje desničarsko fašističko separatističko klerofašističko ičko čko ooo nacionalisti šovinsti fašisti isti iii iz Norveške i Švedske.
  Doljeeeeeeeee!!!!
 21. jura19.01.2011. 18:01
  JNA pričica:
  Poručnik: Delovi puške!
  Ja: ... ovo, ono, kundak, nišan, plinska komora, ...
  Poručnik: Ne kaže se plinska nego gasna.
  Ja: Pa isto je.
  Poručnik: Da, isto je, i zato reci gasna jer je isto.

  Pa: čebe, čaršav, hemija,

  Mnogo vam je lepo bilo imati isti jezik. Bili ste jednakiji. Blago vam se.

  Pa pa, velikosrbi, unitaristi, ljevičari, sinovi JNA oficira i ostala žgadijo. Nikad više. He he. Nikad!!! Jebite se o svom trošku.
 22. @prijatelju19.01.2011. 19:08
  gle - nemam pojma o kakvom nametanju purizma govoriš. jezik se uči ispravno, a ne iskrivljeno i to je tako svugdje u svijetu. idi probaj francuzima reći neka govore i pišu kako im se sjeti ili da ti bolje od njih znaš kojim jezikom oni govore pa ćeš vidjeti što će ti reći. (francuzi naročito njeguju i čuvaju svoj jezik od stranih utjecaja). dakle u školi i na nekom radnom mjestu gdje trebaš znati hrvatski moraš u hrvatskoj govoriti manje-više ispravno standardni hrvatski jezik, ali to nema nužno veze s purizmom. (i naravno ako ne pohađaš nastavu ili si govornik nekog drugog jezika koji se u hrvatskoj govori).

  purizam nije ništa negativno, to samo znači da mi radije koristimo hrvatske od već prihvaćenih tuđica u hrvatskom jeziku ili da rađe napravimo novu hrvatsku riječ nego da (samo) uvezemo tuđu. to je obilježje našeg jezika i ja mislim da je lijepo. ali u hrvatskom su standardu dozvoljeni i internacionalizmi koji su ušli u hrvatski i nitko te čak ni na ispitu iz jezičnih, a kamoli u nekoj drugoj prilici, neće kazniti ako umjesto hrvatske riječi upotrijebiš tuđicu koja je prihvaćena u hrvatskom jeziku.

  nepristrano i objektivno znači obje strane priče i iznošenje činjenica, sučeljavanje, pa čak i spoznati tko prodaje maglu, a iza koga stoji znanost, činjenice i argumenti. ne razumijem kakav intelektualni incest? pa jel vi razumijete da vi cijeloj lingvističkoj struci u hrvatskoj govorite da je nacionalistička, nacistička, da tobože izmišlja razlike, da je režimska i šta ja znam šta...
  meni se čini da ovi tekstovi ciljaju zapravo neku drugu publiku, a ne onu hrvatsku, jer mi to uglavnom tu ne pušimo, obzirom da znamo kakvo je stanje i da znamo da niti nam itko išta nameće niti nam može više nametnuti u tom pogledu. inače, obično ljudi koji rade i služe se nekim jezikom taj jezik i vole i žele ga što točnije i što više u njegovom duhu koristiti.

  sad, ja znam da je u doba tuđmanizma se ljudima svašta spočitavalo: npr. znam za jedan primjer gdje se pao ispit na pravnom fakultetu jer je žena rekla "milion" umjesto "milijun". ali to je bio ekstremni primjer. u jugoslaviji su primjeri bili ekstremniji - tamo su ljudi išli u zatvor jer su koristili hrvatske umjesto "srpskohrvatski" riječi, jer su pjevali zabranjene pjesme (koje nisu bile ustaške) i sl...

  jasno da ljudi govore kako govore. masa ih govore dijalekte koje "srbo-hrvati" kakti ne razumiju. u hrvatskoj danas nitko nikoga ne tuče, ne trpa u zatvor, niti napada (osim možda neki primitivac samoinicijativno) jer u privatnim i svakodnevnim situacijama govori kako govori. srpski filmovi se ne prevode, prilozi u vijestima iz srbije se ne prevode na hrvatski - to izmišljaju ovi koji napadaju hrvatske lingviste i zato ja mislim da je to usmjereno bilo na srpsku publiku kojoj se mažu oči ili čak na međunarodnu kojoj se hrvati pokušavaju prikazati kao nenormalno nacionalistički samo zato jer kao i svaki drugi narod žele govoriti svojim a ne tuđim jezikom.
 23. fuj19.01.2011. 19:11
  ma jebem vam mater, bagro jugonostalgičarska, unitarističko- globalistička vražja tvorevino. vama i snježani kordić. i onome ko naručuje ovakve članke. i za čiji interes i novce pišete.
 24. za ciji interes19.01.2011. 19:39
  pa cetnicki naravno
 25. stanje maloumno19.01.2011. 20:33
  Na H-alterove tekstove o jeziku hvataju se uglavnom nepismeni(!) šovinisti.
  Najbolje mi je ipak od svega što iz nekog razloga ti isti misle da bi H-alterovi tekstovi morali prenositi upravo njihov svjetonazor, pa ih, eto, strašno vrijeđa kad to nije tako: "Halter voli primitivne i ideoloske clanke. Voli neobjektivno. Halter voli smece." Ali "nomeansno" svejedno voli H-alter, jer s njega se očito ne skida, iako portala, s kojih može zobati smeće po svojoj mjeri, ima više nego dovoljno.
  Slično je i s ostalima, koji misle da su na nogometnoj utakmici, ili "braniteljskom" derneku - što glasnije, što primitivnije, što uvredljivije, te bez poznavanja pravopisnih pravila i bez argumenata - tako se brani jezik, od stručnjaka i argumenata.
  Bilo jednom u jednoj od malenih i maloumnih državica Balkana.
 26. jura19.01.2011. 20:53
  @stanje maloumno

  Svašta tu ima. Najbolji mi je tvoj doživljaj branitelja čija okupljanja su, a tako jedino navodiš, glasna, primitivna i uvredljiva.

  Propade ti srboslavija. Uništili je glasni, primitivni i uvredljivi.
  Ekipa te čeka u devetom krugu, al i tamo đavli govore Hrvatski. Kako ćeš to preživjeti. He he. A vrijeme, tika taka. Pješčani sat nikako da iscuri.
 27. kill bill19.01.2011. 22:44
  odlična knjiga, malo skupa ( 200 kn ), ali OK !
 28. Jezik,20.01.2011. 00:20
  gospodo nije STVAR. Jezik se ne može posjedovati. Jezik je komunikativni proces u koji se ljudi uključuju nakon rođenja i isključuju iz njega kad umru. Roditi se u jednom jezičnom okruženju, niti je zasluga niti neka posebna čast, jer dijete jednostavno nema izbora. U procesu socijalizacije, netko svoju tehniku sporazumjevanja razvije bolje, netko slabije, netko pročita puno knjiga i upamti puno različitih izraza, netko to ne radi i prođe kroz život s aktivnim riječnikom od 300 riječi, jer mu više od toga ne treba. Netko pak čak nauči po nekoliko stranih jezika!
  Povijest je naime pokazala, da sredine, čija je tehnika sporazumijevanja bogatija, puno bolje i brže napreduju od ostalih. Primjer Francuske ne pali. Moje vlastito iskustvo s tim narodom i državom govori, da se ta nacija danas mukom muči nadoknaditi nedostatke baš na polju znanja stranih jezika, kako bi mogla održati korak s ostalim zapadnim svijetom, za razliku recimo od Nizozemske ili skandinavskih zemalja, u kojima se u poslovnom svijetu između ostalog upotrebljava jedna od najčišćih verzija engleskog jezika uopće. Jezik je dakle u dnevnom životu za običnog smrtika sredstvo komunikacije a samo za umjetnika, pisca , to je predmet oblikovanja. Ako netko dakle hoće pomoći jezičnoj kulturi, onda treba ili podržavati književnike, pisce, pjesnike, kazališne umjetnike ili pak sam napisati nešto dobro i time obogatiti jezični kulturu naroda. Samo na taj način je moguće održati jezik. Marulić je najveći dio svojih radova pisao na talijanskom i latinskom - ali i na hrvatskom! Jednostavne tekstove za obični puk! Bez obzira što je njegova Judita imala političku pozadinu, to je uglavnom i bio početak hrvatske svjetovne kniževnosti, jer je otvorena mogućnost, da se i na hrvatskom jeziku ostavi pismeni trag. I što sad? Znači li to, da bi danas trebalo ponovo oživjeti Marulićev riječnik? OK! Kako bi na na tom jeziku zvučilo: "Možete li mi rezervirati let iz Frankfurta za L.A."?
  Jezik nije prćija polupismenih šovinističkih političara, koji misle da će izbacivanjem nekoliko desetaka riječi iz upotrebe, podignuti razinu svoje pismenosti. Kad bi se iz hrvatskog jezika izbacile sve tzv. tuđice, Hrvati bi se morali sporazumijevati putem telepatije, što uostalom važi i za sve ostale narode.
  Jezik je živo biće, koje se ne može maltretirati kako kome padne na pamet, jer će jednostavno crknuti! Dolje je netko napisao, kako su američka i engleska verzija engleskog jezika jako slične i da se zato knjige ne prevode iz jednog u drugi jezik. To nije točno. Ne prevodi se zbog toga, što nema nikoga u tim zemljama, tko bi bio toliko lud, da za takve gluposti troši novac. Ali razlike postoje i one nisu male. A što je tek s Irskom i Škotskom ili pak Australijom? Ako netko misli, da bi nešto trebalo presvesti, kako bi se "sačuvala čistoća "jezika, neka to onda radi o svom trošku za vlastito zadovoljstvo. Stop.
  Što bi tek trebail učiniti Njemci i što Švicarci? U Švicarskoj se govore 4(!) potpuno različita jezika. Njemački, talijanski, francuski i retoromanski (jezik sličan keltskom).
  Prizemljite loptu gospodo i prestanite juriti prema "cilju". On iIz daljine puno lepše izgleda. Osim toga, kad je riječ o jeziku, onda i putovanje postaje cilj.
 29. balotan20.01.2011. 04:58
  Bojim se da vam nema pomoci
 30. balotan20.01.2011. 05:23
  we are sinking in big black hole ,will need next two or three generations to get out of the darkness,if ever...Globalni capital je nezaustavljiv,sve preuzima a vi budite ko god hocete,does not matter i naravno KURCITE se sa SVOJIM jezikom,dok "dostojanstveno" TONEMO.As a mater of fact nestaje Hrvata ,Srba ,dragih mi Madjara,Poljaka Njemaca....Bijeli covjek Krscanske provenciencije nestaje,You fucken fools open Your ays
 31. icnot20.01.2011. 05:30
  hrvatski Kurac
  srpski Kurac
  bosanski Kurac
  crnogorski Kurac
 32. evo ga opet20.01.2011. 06:55
  @Jura

  Ustvari su danski i norveški najsličniji, ali nema također ni norveško-danskog, flamasnko-nizozemskog, bugarsko-makedonskog.

  Zapravo moe boli briga za te lijevo-desne priče domoljubno-antihrvatske prepirke. Mene kao povjesničara i lingvista čudi taj liberalni pragmatizam i potpuno zanemarivanje povijesno-kulturne komponente u toj cijeloj priči. Da su Hrvati i Srbi uistinu imali kroz povijest nekakav zajednički razvoj jezika, kulture i književnosti, ne bih imao apsolutno ništa protiv toga da se taj jezik zove srpsko-hrvatski ili kako već. Ovo malo što je bilo nekog zajedničkog puta obilježeno je otporom hrvatskih jezikoslovaca prema daljnjem približavanju. Druga stvar je u tome da to što se razumijemo sa Srbima ne znači da govorimo isto, a kako budu odlazile generacije koje su služile JNA, gledale Bolji život i čitale Politikin zabavnik, sve ćemo se razumjeti manje.
  Ono što nazivamo hrvatski standardnim jezikom svoju genezu ima primarno u sklopu onoga što smatramo hrvatskom kulturom, tako da je irelevantno u kojoj je mjeri on zarličit od Srpskog. Isto tako Hrvati kao nacija imaju pravo jezik kojim govore nazivati kako hoće i smatrati ga svojim. S druge strane jezikoslovci mogu pisati šta hoće. Nemaju jezoslovci nikakvu obvezu prema hrvatskoj naciji, njezinom identitetu, ponosu i šta već po pitanju formuliranja svojih stavova. Ovdje je više problem taj seznacionalizam kao da je mačka tu nešto revolucionarno novo otkrila, a riječ je o već izlizanoj debati. Naravno desno krilo se odmah pjeni pa se psuju majke jugokomunističkoudbaškočetničkoantihrvatske i cilj je postignut. Halter ima klikove, ženska publicitet i debatu sa Sandom Han, a desničari hranu za svoj stav da Hrvatska još pod opsadom :D
 33. Kordickin sprskohrvatski20.01.2011. 08:38
  zaniljivo kako ova vrla lingvistica naveliko politizira o "prirodnom" srpskohrvatskom a istovremeno ne "s"pominje o unitaristickom purizmu za vrijeme voljene joj Jugovine: to sto je hrvatski lijecnik i u 80-tima morao poduze ici u zatvor da razmisli zasto je na jednome lijecnickom nalazu za svoga pacijenta napisao "Casnik" umjesto "Oficir- tako je kao, moralo biti i o bezbroj slicnih primjera u ex-Yu. Zasto o toj vrsti purizma odozgo ne pise gdja Kordic i cijenjeni h-alter?

  Odgovor svi znamo, a jutarnji, h-alter i slicni se prave blesavi da ne znaju odgovor.
 34. nečujemdobro20.01.2011. 08:50
  Ova smijurija od članka, žali Bože amortizacije, ima tvrdnji za putujući cirkus jugonostalgičara:
  "Ali nacionalisti zapadaju sve više u defanzivu. Kordićkin hrabri izdavač Nenad Popović ne da se iritirati, kao ni autorica. Vodeći hrvatski intelektualci poput dramaturga Slobodana Šnajdera, romanopisca Miljenka Jergovića i satiričara Borisa Dežulovića, aplaudirali su kao oslobođeni od okova ovoj dosad manje poznatoj znanstvenici."
  Treba li ovome komentar? Ivica i Marica su 'peace of cake' za ove nebuloze. Jedina tragedija o ovome jest to, što mi ove podvale plaćamo iz svojih džepova. I onda se pitamo zašto je ministar za financiranje antihrvatskih pamfleta smijenjen?
  Dobro, dobro, znamo da mu ovo nije zamjereno, čovjek ima posla u slikavanju prirodnih ljepota.
 35. Tao je!20.01.2011. 08:53
  Kad se netko prema tebi divljački ponaša,
  nemoj propustiti priliku da mu pokažeš,
  kako si ti ipak veći divljak od njega,
  iako si ti u principu jaaako civilizirano ljudsko biće!
  Jer kako ono u bibliji piše - oko za oko...itd.
  I tako iz dana u dan!
 36. ma nije tu u pitanju jezik20.01.2011. 08:59
  nego nacisticko velikosrpsko odricanje prava hrvatima da svoj jezik zovu svojim ne radi se o jeziku nego o nasilju
 37. Milan20.01.2011. 09:02
  Jedina greška Snježane Kordiće je da nisu u pitanju države nego narodi, ovisno kojem narodu pripadate tim jezikom govorite bez obzira gdje se nalazile. Npr. Hrvat u Vojvodini govori naravno hrvatski, Srbin u HR srpski itd.
 38. Milan20.01.2011. 09:05
  pogodite kojim sam jezikom pisao!
  hahahahahha
 39. antikrist20.01.2011. 09:06
  kad neko ko kordićka vikne car je gol, hipnotizirana gomila se odmah nađe ugrožena da nebi sl. neko počeo misliti i da ne bi činjenice, a ne nacionalističke bajke napokon postale relevantne u hrv. lingvistici ili historiografiji.
 40. Milivoj20.01.2011. 09:34
  Od kraja 19. stoljeća, nakon što su su Broz i Maretić napravili svoje, Vukova je koncepcija konačno i trajno prevladala. Od tada Hrvati, Srbi i Crnogorci govore i pišu jednim jezikom, a kako će ga tko zvati to je druga priča. I budite sretni da je tako, jer da nije sad bi se svi štokavci smatrali Srbima, a Hrvatska bi bila u nekakvoj zajednici sa Slovencima. Istra i Dalmacija bi vjerojatno bile Istria i Dalmatia.

  Uostalom, čitajte Jonkea.
 41. BikKojiSpava20.01.2011. 09:48
  Meni je super, možda nisam poliglota kao hrvatski nacionalisti, al bar ne moram imati prevoditelja kad navrnem u Beograd ili Sarajevo. Na kraju krajeva, ljudi tam govore jezikom kojeg razumijem, za razliku od Istrijana ili Hercegovaca.
 42. Prangija20.01.2011. 10:17
  Snježana Kordić mi je nevjerovatno seksi!
 43. Mojo20.01.2011. 10:27
  zamislite kad bi se Ameri, Australci, Kanađani i svi ostali usprdili ko naše polupismene ustaše i počeli tiskati da oni ne govore engleski nego američki ili australski, hahaha! Ovakvog primitivizma i natjeravanja oko sasvim nebitnih stvari ima samo kod nas. Uostalom, kako zagorski ili dalmatinski mogu biti hrvatski? Pa njih ne razumije nitko živ kad počnu ražentavati šugamane i slično. Književni srpski i književni hrvatski imaju neusporedivo više zajedničkih riječi nego književni hrvatski sa zagorskim, istrijanskim i ostalim narječjima koja se smatraju hrvatskim jezikom.
 44. moi20.01.2011. 10:32
  mi smo sretni da govorimo svojim jezikom i da nas raznorazni jalnuši i oni koji gledaju gdje bi kako zaradili na ispraznom laprdanju ostave na miru. lepo vas prosim, dajte počnite gledati svoja posla umjesto da se pravite da znate hrvatski i prestanite (ovako bezobrazno kolonijalno) popovati hrvatima da znate bolje od njih kako oni govore (i kako bi trebali govoriti) i lingvistima da znate bolje od njih znanost i prirodu jezika.

  imam primjer jednog nedavnijeg (dakle ne iz ex-yu) rječnika koji za sebe tvrdi da je "sprsko-hrvatski", a zapravo je cca 80% srpski + nešto malo hrvatskih i kvazihrvatskih riječi (npr. bezbjednost NIJE hrvatska riječ). (sličan je primjer onaj doista sramotni pokušaj brisanja hrvatske wikipedije i podmetanja umjesto nje "srpskohrvatske". osobno kao prevoditelj vrlo često koristim wikipediju i hrvatska mi je od neprocjenjive vrijednosti, dok mi "srpskohrvatska" uopće ne treba (naročito ne uz bošnjačku i srpsku), i ne može mi zamijeniti hrvatsku. da bi se vidjele razlike i što se točno zamišlja pod "srpskohrvatski" (koji se čak uporno nameće kao jedan standard, a ne nešto što obuhvaća više standarda - što nigdje ne može proći) dovoljno je usporediti 2 teksta na wikipediji. srpskohrvatski jednostavno nije moj materinji jezik i nije jezik na koji ja prevodim:)

  dakle "srpskohrvatske" materijale žele pisati ljudi koji znaju srpski, a ne znaju hrvatski, ali bi se htjeli prodavati svoje pisanije i hrvatima. iskreno, mene bi bilo sram da se tako okolo hvastam kako znam neki jezik koji zapravo NE ZNAM. hrvatski jezik je prebogat i prelijep da bi se dozvolilo ovakvo kljaštrenje i svođenje na srpski + izmišljene kvazihrvatske riječi. zato ćemo mi dalje pisati hrvatske rječnike i nećemo se praviti da znamo srpski, već ćemo pisanje srpskih rječnika i tekstova prepustiti ljudima koji znaju srpski (stvarno ne razumijem tu logiku da netko tvrdi da je napisao "srpsko-hrvatski" riječnik, a u njegovom pisanju nije sudjelovao nitko tko govori hrvatski), a vi se samo dalje pretvarajte da znate sve ove jezike - iako ne znate - i da je sve jedan jezik... ali velim, ne vidim koja vam je logika osim da štetite prvenstveno sebi i ideji koju kakti zastupate, a onda i nama šire, ali kaj sad. neće vam nitko nalijepiti duct-tape na usta (kako žudite sudeći prema ilustracijici), bez brige, niti padamo u nesvijest i sl. samo ćemo vam se čuditi i smatrati vas kompromitiranim bezveznjacima, osobama koje bez srama pred svima govore o stvarima o kojima ne znaju dovoljno i na žalost su spremne zagovarati kršenje tuđih ljudskih prava iako se na sva zvona deklariraju kao da se bore protiv kršenja ljudskih prava. očito se ta vaša borba odnosi samo na neke i samo u nekim slučajevima, što je poprilično žalosno, ali što sad... važno je da znamo na čemu smo.
 45. musso20.01.2011. 10:40
  ha, ha... tekst postaje neozbiljan već u trenutku kada su dramaturg Slobodan Šnajder, romanopisac Miljenko Jergović i satiričar Boris Dežulović svrstani među intelektualce, a nakon svrstavanja istih persona među vodeće hrvatske intelektualce tekst postaje groteskno neozbiljan :)
 46. moi20.01.2011. 10:46
  "Ameri, Australci, Kanađani" su potomci doseljenih engleza + škota iraca velšana (inače neki kanađani govore i francuski - kako to, oops) kojima su englezi već prije nametnuli svoj jezik... zato kordić bejži od povijesti ko vrag od tamjana, jer tamo se vidi kako se jezik razvijao i što je što... ali s ovim zadojencima koji unaprijed znaju rezultat do kojeg trebaju tobože nekim istraživanjem doći nema smisla raspravljati... to je veliki gubitak vremena. zato samo mala poruka za kraj: ne slušajte ove smotance kolonijalnog mentaliteta i šoviniste koji ništa ne znaju ni o jednom jeziku ni lingvistici i vrijeđaju govornike kajkavskog i čakavskog (ali i sve hrvatske govornike) i zapamtite nismo ni ustaše ni nacionalisti zato jer govorimo i želimo govoriti hrvatski a ne "srpskohrvatski".

  pozdrav,
  vaša ambient palestine

  ps - nazivanje najobičnijih i najnormalnijih ljudi ustašama mislim da vrijeđa ne samo njih nego i žrtve ustaškog terora. ali dobro kako hoćete, samo vi dajte, ionako vam se samo smijemo :)
 47. Andronicus20.01.2011. 10:53
  @icnot20.01.2011. 05:30#11

  hrvatski Kurac
  srpski Kurac
  bosanski Kurac
  crnogorski Kurac


  Zelis li mozda reci da je sve isti kurac? :)

  Uskoro ce ti Sanda Ham & Co. objasniti razliku izmedju Kurtza & Kurtza.
  'Ajmo Babicu, Finka i Mogusu, hitno (hocu reci zurno) izmisliti rijec koju smo oduvjek govorili samo sto je nismo smjeli koristiti u vrijeme mraka, za neformalno oznacavanje hrvatskog spolovila (hocu reci uda).
 48. Slaven20.01.2011. 10:54
  Upravo poslah pismo potpore gdi Kordic na FBu
 49. Marko Polo20.01.2011. 10:56
  Snježana Kordić je jedina svijetla točka u posljednjih 20 godina na ovim prostorima. Njenu knjigu treba svakako pročitati. U interesu je razuma. Jer 20 godina mistike i zaglupljivanja, da bi neki lokalni "pape" uživali nedodirljivi u svom partenonskom tronu i primali astronomske honorare ili penzije, bilo bi dosta. Vrijeme je za otrežnjenje.

  Kod nas danas svaki primitivac govori o jeziku, ispravlja druge, kao da baš svi nemaju majku i ne govori materinji jezik. A za to su krivi "jezikoslovci", koji su se ugurali u znanost i grčevito drže svoje pozicije, manipulirajući nepismenim svijetom da ne bi morali odstupiti pred pametnijima od sebe. Tko su ti likovi van lokalnih okvira, gdje ih štiti jednako nepoštena politika? U Njemačkoj, koji imaju jednog Grimma, ako su i čuli za njih mora da im se smiju. A i naši veliki jezikoslovci, koji su su muku mučili radi opismenjavanja ovih prostora i za očuvanje jezika, poput Bartola Kašića, mora da se okreću u grobu.

  A tima istima, kojima u stanju transa nailaze korijeni baš hrvatskih riječi, ništa ne smeta što na trgovinama, hotelima i bankama stoje natpisi na engleskom, njemačkom ili talijanskom, i da se Hrvati upravo zbog njih, koji primaju plaću a da ništa konstruktivno ne čine za vlastiti jezik, u Hrvatskoj osjećaju kao da su na tuđem.
 50. Inter20.01.2011. 11:13
  Hmmmm.... Snježana Kordić je "velikosrpski propagandist", u redu, ali zašto je onda u Srbiji proglašena ustaškim teroristom? I, by the way, zašto nitko od svih gore potpisanih komentatora nije knjigu kupio i pročitao? Kordićka nema nikakve namjere da Hrvati i Srbi svoj jezik zovu "srpskohrvatskim", ali ima namjeru da to čine stručnjaci koji se jezikom bave (dakle, uredničko vijeće Hakavea otpada u startu).

  @jura
  "Propade ti srboslavija. Uništili je glasni, primitivni i uvredljivi.
  Ekipa te čeka u devetom krugu, al i tamo đavli govore Hrvatski. Kako ćeš to preživjeti. He he. A vrijeme, tika taka. Pješčani sat nikako da iscuri."

  Jebem te nepismena...
  a ovo: "A vrijeme, tika taka. Pješčani sat nikako da iscuri." je jezični Shit of the Century!
 51. pitalica20.01.2011. 11:18
  Slika govori više od riječi. Ja bih volio vidjeti graf na uzorku od barem 1000 najčešćih riječi iz svakog jezika pa sam zaključiti koliko ustvari jezika govorim. Koliko je istih riječi, koliko ih se razlikuje u jednom slovu ili dva, a koliko je potpuno različitih?
  A onda isti takav graf koji uspoređuje naš hrvatski u Istri, Dalmaciji, Slavoniji i Zagorju.
  Postoji li možda već takav rad?
 52. moi20.01.2011. 11:26
  ljudi lupate gluposti bezveze jer hoćete prodavati knjigu i puntate tu nekakve svađe i širite netrpeljivost i mržnju, propagirate nametanje tuđeg jezika jednom narodu, pri tome druge vrijeđate (naročiti prezir pokazujete prema kajkavcima i čakavcima) i njih umjesto sebe nazivate "nestručnjacima" i "fašistima".

  običnim čitateljima savjetujem: nemojte kupovati knjigu, vidjeli smo na internetu isječke, knjiga je bezvezno politikanstvo. ako baš morate pročitati, posudite u knjižnici ili od nekoga tko ju je kupio, pa onda ako mislite da je to nešto što vam treba je kupite. svoj novac koristite pametnije. ima krasnih knjiga na različitim jezicima koje će vam doista koristiti.

  jezikoslovci su se u znanost "ugurali" tako da su ispolagali ispite i završili fakultete. a vi ste možda to učinili u nekoj drugoj grani znanosti, ali u lingvistici niti na području nekog jezika očito niste.
 53. HRVAT, PUŠAČ, AGNOSTIK20.01.2011. 11:29
  Zagorci su "čisti" Hrvati, Slavonci također, jel' tako? E sad mi odgovorite kad Zagorac i Srbin pričaju sa Slavoncem koga Slavonac bolje razumije?

  Mi smo nacija sastavljena od više regija. Ako želimo sačuvati nacionalnu svijest u 21 stoljeću moramo poći putem regionalizma! Jer će nas paradoksi i kontradiktornosti centralističkog hrvatstva uništiti. Desnica nema monopol nad hrvatstvom.

  Ja pričam hrvatsko-srpski i to me ne smeta da se osjećam etničkim Hrvatom, ma koliko to nekim ognjištarima zvučalo neobično.
 54. vidi ceda sto su se usplahirili20.01.2011. 11:37
  niste hrvatski jezik uspjeli zatrti u srboslaviji necete ni sada sve sto vam je preostalo je pisati tzv strucne knjige i cmizdriti u kutu pardon cosku
 55. slika govori nalijepilo mi selotejp da se slikam20.01.2011. 12:04
  pa zavisi kojim jezikom tko govori. ako kajkavac govori hrvatski štokavski onda vjerojatno slavonski hrvat bolje razumije kajkavca od nekoga tko govori srpski, pod pretpostavkom da kajkavac govori hrvatskom štokavskom varijantom :)

  misliš li da kad bi kajkavci krenuli regionalističkim putem da bi to onda značilo da se više ne bi razumjeli s čakavcima i štokavcima? ili misliš da kajkavci ne bi trebali krenuti regionalističkim putem, već bi samo štokavci trebali prestati učiti i njegovati književni hrvatski i posuđivati nekontrolirano riječi iz bošnjačkog, srpskog, crnogorskog?

  standardi se temelje na štokavštini i jezici su međusobno razumljivi, ali nisu jedan isti jezik niti će biti. mješanje varijanata u riječnicima gramatikama i sl (naročito mješanje u kojem je jedna varijanta preferirana nauštrb 3 ostale kao što je slučaj u "srpskohrvatskom") ne poznaje i ne podupire lingvistika (naročito ne ako se tome govornici jedne ili više varijanata žestoko protive), niti će to ijedan razumni i nepristrani lingvist prihvatiti. može se eventualno napraviti komparativno sva 4 standarda, ali hoćeš-nećeš morat će tamo onda biti ljudi koji doista znaju hrvatski, crnogorski, bošnjački, a ne samo oni koji se sjećaju nešto o tim varijantama, a zapravo znaju samo srpski.
 56. nomeansno20.01.2011. 12:08
  @ Andronicus

  hrvatski je njeznik
  pa samim time i nije sve isti kurac

  Jeli bre, jel ti to kapirash?
 57. Marko Polo20.01.2011. 12:27
  Tipične naše hrvatske smicalice:

  @Sveznalica

  "Snježana Kordić nezaposlena je osoba ..."

  @moi

  "jezikoslovci su ... ispolagali ispite i završili fakultete."

  ---
  To što je navodno nezaposlena trebalo bi valjda značiti da je nekvalificirana. Jer svi kvalificirani, poput naših bajnih "jezikoslovaca", vrlo su zaposleni za plaću koju primaju. Kao da su svi ovdje blesavi, pa ne znaju da su ta i takva radna mjesta kod nas utvrde, za koje je jedina prava kvalifikacija umreženost u krugu podobnih. Ali da bi se ušlo u znanost nije dovoljno završiti fakultet. Treba ostati etičan. Ti koji su se utvrdili obično budu nitko i ništa kada ih se traži izvan lokalnih okvira.
 58. moi20.01.2011. 13:10
  marko polo nikad nije bio na filozofskom fakultetu u zg hahaha... je nezaposlena je očito jer je javno pokazala u nekoliko navrata da ne poznaje materiju o kojoj želi pametovati i jer vodi križarski rat za "srpskohrvatski" koji je izmišljena politička konstrukcija (koja doduše se možda govori u nekoj miješanoj sredini - tipa možda sarajevo? neznam... trebalo bi napravit istraživanje, koje ona nije napravila nego teoretizira napamet iz njemačke bez ikakvog temelja i razuma, ali se ne može nametati svim govornicima hrvatskog, srpskog, bošnjačkog ili crnogorskog - naziv "srpskohrvatski" također nije ni činjenično točan, ni politički korektan). i najobičniji brucoš kroatistike i svaki apsolvent bilo kojeg jezika može vidjeti da kordić ne razlikuje govorni od standardnog jezika na primjer. drugi su već navodili druge primjere u kojima kordić zastranjuje danas, kao i nekad. o "srpskohrvatskoj" nebulozi može se pročitati u njenoj knjizi: izmišljotine tipa da se kajkavski i čakavski u hrvatskoj gotovo više i ne govore (ve si premišlavam dal da na ovakvimi portali počnem pisati samo na kajkavskom), da je naziv štokavski za taj vaš tzv. "zajednički" jezik prekompliciran za strane studente i slične gluposti. ne radi žena jer se očito kompromitirala, pa sad piše knjige koje "kupite, kupite"... ne posudite i pročitajte... kupite!!! fuj. kakvo nepoštivanje čitatelja i javnosti.
 59. kljucna rijec je nametanje20.01.2011. 13:24
  zasto ta knjiga nije izasla u srbiji pa zato sto njima ne smeta i puse u njihov rog tzv srpskohrvatski jezik je samo drugo jugoslavensko ime za srpski
 60. Nishville20.01.2011. 13:36
  "ljudi lupate gluposti bezveze jer hoćete prodavati knjigu i puntate tu nekakve svađe i širite netrpeljivost i mržnju, propagirate nametanje tuđeg jezika jednom narodu, pri tome druge vrijeđate (naročiti prezir pokazujete prema kajkavcima i čakavcima) i njih umjesto sebe nazivate "nestručnjacima" i "fašistima".

  običnim čitateljima savjetujem: nemojte kupovati knjigu, vidjeli smo na internetu isječke, knjiga je bezvezno politikanstvo. ako baš morate pročitati, posudite u knjižnici ili od nekoga tko ju je kupio, pa onda ako mislite da je to nešto što vam treba je kupite. svoj novac koristite pametnije. ima krasnih knjiga na različitim jezicima koje će vam doista koristiti.

  jezikoslovci su se u znanost "ugurali" tako da su ispolagali ispite i završili fakultete. a vi ste možda to učinili u nekoj drugoj grani znanosti, ali u lingvistici niti na području nekog jezika očito niste."
  (moi)

  Prevod/prijevod na Srpski/Srpski:

  "Ljudi, lupate gluposti bez veze jer hocete da prodajete knjigu i () tu nekakve svadje i sirite netrpeljivost i mrznju, propagirate nametanje tudjeg jezika jednom narodu, pri tome vredjate (narociti prezir pokazujete prema kajkavcima i i cakavcima) i njih umesto sebe nazivate "nestrucnjacima" i "fasistima".

  Obicnim citaocima savetujem: nemojte kupovati knjigu, videli smo na internetu isecke, knjiga je bezvezno politikantstvo. Ako bas morate da procitate, pozajmite u biblioteci ili od nekog ko je kupio, pa onda ako mislite da je to nesto sto vam treba je kupite. Svoj novac koristite pametnije. Ima divnih knjiga na razlicitim jezicima koje ce vam zaista koristiti.
  Lingvisti su se u nauku "ugurali" tako da su polagali ispite i zavrsili fakultete, a vi ste mozda to ucinili u nekoj drugoj grani nauke, ali u lingvistici niti na podrucju nekog jezika ocigledno niste."

  Mislim da se mozemo sloziti da, ako neko jos uvek misli da su Srpski i Hrvatski ("Bosanski" i "Crnogorski" da i ne pominjem) razliciti jezici, onda bi za posebne jezike puno opravdanije mogli proglasiti Dalmatinski, Istarski i Zagorski jer bi prevodi gornjeg teksta na bilo koji od tih dijalekata Hrvatskog imali neuporedivo vise razlika od originala nego prilozeni "prevod" na Srpski.
 61. Nishville20.01.2011. 13:40
  "nedavno sam pricao s jednom poznanicom koja je za jednog izdavaca knjiga u Hrvatskoj "prevela" knjigu sa srpskog na hrvatski.
  Ne samo da nije bilo niti jedne stranice koju nije morala mijenjati i prevoditi, nego nije bilo NITI JEDNE recenice koja se nije morala prevesti sa srpskog na hrvatski."

  To se ne zove prevod vec ADAPTACIJA.
 62. Nishville20.01.2011. 13:51
  "ma jebem vam mater, bagro jugonostalgičarska, unitarističko- globalistička vražja tvorevino. vama i snježani kordić. i onome ko naručuje ovakve članke. i za čiji interes i novce pišete." (fuj)

  Dragi gospodine Fuj,

  Bojim se da ste vas komentar napisali na Srpskom pa sam si uzeo slobodu da ga prevedem na Hrvatski:

  "ma jebem vam mater, bagro jugonostalgičarska, unitarističko- globalistička vražja tvorevino. vama i snježani kordić. i onome TKO naručuje ovakve članke. i za čiji interes i novce pišete."

  Nema na cemu.
 63. hehe ko sto sam reko abcu20.01.2011. 14:16
  jebe se njima za dijalog to njih ne zanima oni hoce natrag ono sto su imali u srboslaviji diktaturu neogranicenu vlast hegemoniju tiraniju moc da otpustaju zatvaraju tuku muce ubijaju
 64. MojaMalenkost20.01.2011. 14:32
  Tužna je činjenica da se jezikom bave oni koji jezika ne razumiju - kad ga jednom čuju i progovore, misli da je gotovo. A onda zapravo tek počinje.

  Na razini govora, licem u licem, razumijemo svaki jezik, iako ne ne razumijemo izričaj. Razumijemo okružje - gdje smo, s kim smo, što nam je na pameti. To je bitno za razumijevanje i dobro je da je tako.

  Čim se razgovorni jezik preobličuje u zapis - stvari se mijenjaju. Tada se bira - i pismo i pravopis i način pisanja. Tu počinje bilježitost - hrvatska, slovenska, srpska, crnogorska, bosanska, bugarska, ruska, poljska, češka, slovačka, itd.

  Bilježitost čuva što hoćemo zabilježiti. U Hrvatskoj sve više na razgovornoj razini bilježimo srpštinu - sprdamo se, pričamo (ne govorimo, ne razgovaramo, ne ćakulamo, ne pripovedamo, ne divanimo, lažu nas (umjesto varaju nas). Zašto? Valjda nam dobro zvuči. Ne znam sviđa li se onima tamo izraz - idi v rit. A jednako je prosto kao i prditi.

  Idi bre, pričaj sa Šnajderom, Jergovićem i Dežulovićem jer, bre, hoće da pazare!

  Nema zbora da se to ne razumije. Ali hoćemo li to i pisati? Odatle počinje pisani jezik i tek pisani ima svoje bilježito ime.

  Nisu Srbi krivi što si jeziik samo imenom hrvatski. I sam A. Belić piše 1948. (Savremeni srpskohrvatski književni jezik : prvi deo : glasovi i akcenat. Beograd : Naučna knjiga, 1948. Str. 4 dalje):

  "Dok je Vuk prihvatio hercegovačko narečje IXX veka, koje je bilo i njegovim maternjim jezikom i jezikom narodnih pesama koje je Vuk izdao, dotle su hrvatski književnici, pored toga, prihvatili i sve bogatstvo, i tadašnjih i starijih književnosti na narodnom štokavskom narečju (dubrovačke, dalmatinske, bosanske, slavonske i sl.).
  Prema tome, hrvatski književnici, ako su hteli da se udruže sa pretstavnicima istočne polovine, imali su, s jedne strane, da usvoje Vukov književni jezik (to su oni koji su govorili kajkavskim narječjem) ili da svedu izvore svoga književnog jezika na onaj tip narodnoga jezika kojega je bio i jezik Vukov, utoliko pre što je znatan deo Hrvata u Hrvatskoj, Dalmaciji, Slavoniji i Bosni i govorio tim jezikom. Međutim, i sam razvitak toga jezika išao je donekle svojim putem. Proces oko njegova definitivnog stvaranja i danas još nije završen.

  Jednu od značajnih pojava u njemu pretstavlja Maretićeva Gramatika i stilistika hrvatskoga ili srpskoga jezika i rečnik Broza i Ivekovića koji su zasnovani isključivo na jeziku Vukovu, Daničićevu i narodnih umotvorina i tako POKAZIVALI ČEMU IMA DA TEŽI JEZIK ZAGREBAČKOG KNJIŽEVNOG CENTRA.

  Već samo ovo pokazuje da je MORALO BITI RAZLIKE I DA JOŠ MORA BITI RAZLIKE MEĐU JEZICIMA obaju naših književnih centara. One se MOGU UKLONITI samo u toku vremena UJEDNAČAVANJEM JEZIKA na OBEMA STRANAMA.

  Zato je bilo sasvim NEUMESNO I PROTIVNO PRIRODNOM RAZVITKU NAŠE NACIONALNE ZAJEDNICE, kada su neki književnici HTELI DA PROGLASE STANJE koje se zateklo kod Hrvata oko 1940. za definitivno (Krstić, Guberina, i dr.). i da se razlike često ništavne i sasvim slučajne, u jeziku obaju centara proglase za razlike među dva jezika."

 65. Nishville20.01.2011. 14:36
  Jos samo ovo od mene: veliko HVALA gospodji Kordic od srane svih nas koji govorimo Juznoslovenskim jezikom u svim njegovim divnim dijalektima. Hvala sto ste imali hrabrosti da se suprotstavite surealisticnom bulaznjenju nacionalistickih mutanata koji svoju toksicnu kulturu nesmetano i nekaznjeno sire vec dvadeset godina na teritorijama svih novokomponovanih zemalja nastalih na pepelu Jugoslavije.
 66. nomeansno20.01.2011. 14:52
  Nishville
  imas znakoviti nick
  po kojem bi se moglo naslutiti
  da nisi najpozvaniji suditi o hrvatskom jeziku

  uostalom ocito je da stvar promatras iskljucivo ideoloski
  jer ti je pogled zamuchen nekom jakom strascu za
  juznoslavenskom zajednicom...

  meni osobno je zao sto se ti patis
  i sto je snazna tvoja bol za necime cega vise nema..
  ....umrla je tvoja voljena Jugoslovija

  ali shvati....smrt je dio zivota....
 67. Calvi20.01.2011. 15:02
  i hvala dragom bogu i svima koji su zaslužni da je tako. ne mogu ni zamisliti da je hrvatski jezik isti srpskom. ni zamisliti.
 68. @nomeansno20.01.2011. 15:06
  Cini se da ti bas ne citas novine. Po cemu je to Hrvatska ziva? Obzirom da ce uskoro biti sve u stranom vlasnistvu, jos samo nije jasno koji ce sluzbeni jezik tu uvesti? Engleski, njemacki ili talijanski?
 69. takojekakoje20.01.2011. 15:19
  ali to zaista nije istina, hrvati i srbi ne govore isti jezik, govorili su slične jezike neko vrijeme zbog nasilnog stvaranja jednog jezika, ali originalni hrvatski jezik ima više sličnosti sa slovačkim i općenito slavenskim jezicima centralne europe, pa je čak i kulturno znatno bliži ovom dijelu svijeta nego srbiji, koja je zbog turske vlasti izgubila gotovo u potpunosti svoj kulturni identitet, koji je u najboljem slučaju, blizak više bugarima ili makedoncima.
 70. nomeansno20.01.2011. 15:26
  nije vazno sto je sve u stranom vlasnistvu
  mi smo dosta otvoreni prema svijetu, pa nam to nije bed

  osim toga stranci su nesto bolji u upravljanju poslovnim procesima
  pa je na neki nacin i bolje da je u stranom vlasnistvu....

  ali sve to nas nece omesti da usprkos gnjevu kojekavih
  zagovornika jugoslavenstva, nastavimo pricati i pisati
  svoj lijepi hrvatski jezik.

  Jos Hrvatskaaa ni propalaaa dok mi ziivimoooo..
 71. Andronicus20.01.2011. 15:40
  @nomeansno

  E do njeznika!
 72. moi20.01.2011. 16:11
  nije dobar prijevod jer nema kvačice:)
  (inače naročito vjerujem kako su sa jezičnom situacijom (i ne samo jezičnom) u hrvatskoj upoznati srpski govornici koji žive u inozemstvu;)... isti tekst bi se mogao prevesti na slovenski i makedonski i bio bi također sličan (ali ne isti), ali ne toliko jer su standardni hrvatski i srpski temeljeni na štokavštini, a slovenski i makedonski nisu.

  a ne razumijem kako ne vidite (vjerojatno jer to ne želite ili jer niste dobro lingvistički potkovani) da to što gurate od tog vašeg tobožnjeg "srpskohrvatskog" kajkavski i čakavski samo dokazuje da se ne radi o "srpskohrvatskom" jer znate i kajkavski jezik je hrvatski i čakavski isto tako, kao što su i neke varijante torlačkog srpske, jel? a svojim varijantama štokavštine govore i bošnjaci i crnogorci. zato bez obzira na sličnost i različitost hrvatskog i srpskog standarda "srpskohrvatski" je netočan naziv koji isključuje kako neke hrvatske i srpske dijalekte tako i činjenicu da nema nikakvog razloga zašto bi bošnjaci i crnogorci svoj jezik nazivali "srpskohrvatskim".

  nije problem u tome što su jezici slični i što se temelje na štokavštini, već u tome što neki uporno zagovaraju naziv "srpskohrvatski" i što bi htjeli da se miješaju razne varijante naročito u hrvatskoj standardnoj varijanti (iz nekog nepoznatog razloga) a što se ne radi niti kod različitih varijanata istog jezika, naprimjer engleskog.

  vaša novokomponovana ognjištarska mutantica
 73. razlog20.01.2011. 16:22
  nije nepoznat
 74. ...20.01.2011. 16:30
  'Prodajem gomilu jugo smeća. Dizajnirao ga je retardirani inženjer, a sklopila grupa pijanih radnika. Ima performanse i lakoću rukovanja kao kolica u prodavaonici robe za dolar. Možete računati da će upaliti svakog jutra kao što se možete pouzdati u Berniea Madoffa (vlasnika piramidalne štedionice koja je mnoge poznate Amerikance unesrećila za oko 50 milijardi dolara) piše portal 24sata.info.

  Od ovog auta jača je konzerva Coca Cole. Prešao je 38.000 milja, prvi sam vlasnik, imam sve originalne papire iz 1988. Nije udaran. Najgora kola koja možete imati... Ponesite 2.200 ili dajte ponudu za ovaj komad .... povijesti', stoji u internet oglasu za profilu 'Yuga'.

  'Nisam htio biti zlonamjeran, već duhovit, ali mnogi Srbi su ovaj oglas doživjeli osobno", požalio se ovaj Amerikanac srbijanskim medijima.

  'Primio sam zaista mnogo e-mailova i polovina je sa rasnim pogrdama (na račun Amerikanaca), vulgarnostima i drugim ružnim riječima, uključujući i prijetnje smrću. Srbi ne znaju za humor', kaže ovaj vlasnik 'Yuga', koji je porijeklom iz Izraela.
 75. moi20.01.2011. 16:33
  viš ti vraga kolko samo ima francuskih jezika:)
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Romanski_jezici

  a ovdje su južnoslavenski
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Ju%C5%BEnoslavenski_jezici

  pa ako nekoga zanimaju istina i činjenice umjesto crno-bijelog politikanstva:
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Srednjoju%C5%BEnoslavenski_dijasistem

  pusa od vaše novokomponovane ognjištarske mutantice
 76. ja20.01.2011. 17:08
  Ajde neka netko proba napisati srpskohrvatski rječnik bez pisanja ili ekavicom ili ijekavicom.
  To je nemoguće.
  Isto tako Hrvati samo razumiju srpski jezik, ali ga ne pričaju, makar govorili ekavicom, jer ne znaju gramatiku i pravopis tog jezika.
 77. Nishville20.01.2011. 17:33
  Moi kaze : “isti tekst bi se mogao prevesti na slovenski i makedonski i bio bi također sličan ..”


  Mislis ovo:

  "ljudi lupate gluposti bezveze jer hoćete prodavati knjigu i puntate tu nekakve svađe i širite netrpeljivost i mržnju…”

  Makedonski:

  “luge, go zborate budalstini kogas go sakate kniga da prodavate i nekvi karanja gi presmetuvate I go sirite netrpenie I omraza…”

  Vrlo slicno, zaista….Slovenski zvuci jos opichenije, to je zaista poseban jezik dok je makedonski dijalekt bugarskog.

  Ali hrvatski nije. Nije ni srpski ni bosanski ni crnogorski, svi mi pricamo juznoslovenskim i to je istina koju nikakva kolicina verbalne dijareje nece moci da promeni.

  Nomeansno – rodjen sam u Sibeniku a do trinaeste godine sam ziveo u Splitu, tako da zaista imas pravo – nisam nikada govorio hrvatski, samo Dalmatinski

  A Jugoslavije mi jeste zao ali ne patoloski, sve se menja jebi ga…medjutim, sto su mi zemlju unistili kreteni, ok, istorija I tako to… ali jezik mi pustite na miru ako je ikako moguce.

 78. Grabancijaš20.01.2011. 17:35
  @Milan
  "... Npr. Hrvat u Vojvodini govori naravno hrvatski, Srbin u HR srpski itd."

  I tako Srbin u Hrvatskoj M. Pupovac koji govori i piše "hrvatskije" od svih Velikohrvata što se na H-alteru oglasiše treba svoj materinski jezik zvati srpskim?
 79. kakve veze20.01.2011. 19:11
  ima sto se razmijemo pa i hindi i urdu se razumiju ali ajde u indiju i reci im da svi moraju govorit samo hinduurdski pa ces vidjeti kako ce ti cedomirsko dupe proci
 80. moi20.01.2011. 19:33
  Nishville, tebi je slovenski dalji pa ti je čudniji. meni je makedonski dalji pa mi je čudniji od slovenskog. slovenski mi je tu 20 minut vožnje i od malena gledam slovenske crtiće i TV. slovenski je valjda s kajkavskim kak makedonski s torločkim, ali ne znam, nisam slavist.

  svi su to jezici srodni i slični i svi su južnoslavenski (uključujući i bugarski), a ne samo CBMS jezici i nitko to ne poriče... uostalom pa stavila sam link.
  nitko ne dira vaš jezik, nego se tu neka iskompromitirana "(srpsko)hrvatska" lingvista i pridruženi joj unitaristi i prikriveni velikosrbi okomili na hrvatski štokavski standard koji bi oni začinili riječima i izrazima iz drugih štokavskih standarda. oni trebaju pustit hrvatski na miru i sve će biti ok. ili barem neka kažu otvoreno: mi smo unitaristi, želimo umjetnim i nasilnim putem spajati 2 različita standarda i od hrvatskog napraviti "srpskohrvatski", umjesto da na hrvatske govornike i lingviste viču da su nacisti i ognjištari.

 81. Ert20.01.2011. 19:43
  @moi
  http://en.wikipedia.org/wiki/South_Slavic_languages

  @ja
  "Isto tako Hrvati samo razumiju srpski jezik, ali ga ne pričaju, makar govorili ekavicom, jer ne znaju gramatiku i pravopis tog jezika. :
  hrvati ne znaju ni gramatiku ni pravopis svog jezika pa ga pricaju.
  pricaju ga i prije nego sto uopce cuju da postoje gramatika i pravopis.

  to sto su hrvati alergicni na svaku pomisao da imaju nesto zajednicko sa srbima osim cijepanja bosne, nema nikakve veze sa znanostima koje se bave jezikom.
  alergija je posljedica dvaesgodisnjeg ispiranja mozga.

  cestitke snjezani kordic na rijetko zanimljivoj knjizi.
 82. jura20.01.2011. 19:48
  Živeo norveško-švedsko-danski!
  Živela balkanizacija Skandinavije!
  Dole skandinavizacija Balkana!
 83. stanje maloumno20.01.2011. 20:00
  @ jura

  Pismeni znaju kakvo je značenje riječi stavljene unutar navodnika.

  Samo potvrđuješ moje tvrdnje.
 84. jura20.01.2011. 20:09
  Pa opet:

  Živeo norveško-švedsko-danski!
  Živela balkanizacija Skandinavije!
  Dole skandinavizacija Balkana!

  he he
 85. jura20.01.2011. 20:20
  @s.m.

  Jebi se o svom trošku s tim navodnicima.
  Tvoje tvrdnje tebi imaju važnost i tu im je kraj. A tu završava i tvoja velika važnost.
  Jebi se s navodnicima. Nisi ispao pametan dečko.

  I ovo mi je super, duša mi je ponovit.

  Živeo norveško-švedsko-danski!
  Živela balkanizacija Skandinavije!
  Dole skandinavizacija Balkana!
 86. aha dakle20.01.2011. 21:55
  velikosrpska hegemonija i tiranja sad se zove znanost o jeziku hahahah
 87. moi20.01.2011. 22:31
  @Ert
  link počinje rečenicom "This article needs attention from an expert on the subject." i linkom na talk page...
  nisam stručnja za južnoslavenske jezike, ali ono što sam pročitala očito je netočno.
  na žalost razni zlonamjernici zlorabe wikipediju za nametanje svojih politikantskih opsesija i maloumnosti, no uvjerena sam da ćemo s vremenom i to prevladati.
  uvijek neka poremećena seljačina pokvari stvari koje bi mogle fantastično funkcionirati i koristiti svima. nasreću nitko ne uči jezike ni lingvistiku iz wikipedije :)
 88. Ert20.01.2011. 22:58
  "na žalost razni zlonamjernici zlorabe wikipediju za nametanje svojih politikantskih opsesija i maloumnosti, "
  tako je, pa sad to postavi u konteks tvog creferenciranje wikipedije,
  "a ovdje su južnoslavenski
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Ju%C5%BEnoslavenski_jezici"
  pa ces mozda zakljuciti zasto sam ja naveo drugu referencu iz wikipedije. ili mislis da je tvoja referenca pouzdanija zato jer je hrvatska wikipedia.

  "nasreću nitko ne uči jezike ni lingvistiku iz wikipedije "
  da, ali se zato svi usudjuju debatirati o onome o cemu nemaju pojima, ili na primjer o onome sto nisu ni pokusali procitati

  "nisam stručnja za južnoslavenske jezike, ali ono što sam pročitala očito je netočno."
  nisam strucnjak za astronimiju, ali je ocito netocno da se zemlja okrece oko sunca!?

 89. antifašist20.01.2011. 23:16
  Što bi rekao Bandić, treba ponekad poslušati struku! Evo što kažu ugledni bosanskohercegovski stručnjaci:
  http://www.youtube.com/watch?v=V6Ia15riHRw
  Vrijedi pogledati! :)

  Kad malo bolje razmislim, pomislim: koje li smo mi face! Pa mi smo svi poligloti! Bez imalo truda, svi znamo hrvatski, srpski, bošnjački i crnogorski! Fascinantno!
 90. ti ne znas20.01.2011. 23:22
  ni jedan ni svoj ni njihove
 91. moi21.01.2011. 02:28
  ja sam svoj link na wikipediju stavila jer on ljudima objašnjava kakvo je stanje stvari (a i na mom linku nema upozorenja da treba stručnjak sredit članak). članak koji si ti linkao je zbrda zdola, neinformiran i očito nedovoljno stručan, a i pojavljuje se tamo na talk pageu onaj luđak što je brisao hrvatske upise na wikipediji i želio ukinuti hrvatsku wikipediju, pa valjda zato... a možda i zato jer su ipak moj članak pisali ljudi koji govore i stručni su za hrvatski (a vjerojatno i za neke druge jezike kojih se članak tiče), a ovo na engleskom je pisalo bog ti pitaj kaj i s kojim motivima...

  ja se nemam baš puno vremena više baviti s ovim, objasnila sam kako i zašto, ali za kraj još jedno razmišljanje:

  1. mislim da su potpuno normalni (a ne fašisti, ustaše, četnici, fundamentalisti itd.) svi oni koji misle da govore i žele govoriti svojim jezikom (hrvatskim, srpskim, crnogorskim, bošnjačkim) i ne žele da im drugi nameću svoje ni tuđe jezike, nazive, tuđe riječi i izraze, niti da im popuju o njihovom standardu i sl.

  2. mislim jednako tako da su normalni i oni koji iz nekog razloga (na primjer život u miješanoj sredini, mješanoj obitelj ili sl.) misle da govore srpskohrvatski, hrvatskocrnogorski, bosanskosrpski ili što god takvi ljudi misle pod uvjetom da to doista iskreno misle, a ne da to svjesno govore iz nekog nepoštenog prikrivenog interesa i/ili ideološke zadojenosti s ciljem obmanjivanja javnosti.

  3. mislim da su potpuno nenormalni ljudi koji bi drugima nametali kojim će jezikom govoriti i kako će ga zvati i koji se izruguju iz i vrijeđaju druge (nazivajući ih nacistima i ognjištarima, na primjer) zato što ovi drugi tvrde i vjeruju da govore i da žele govoriti ovim ili onim svojim vlastitim jezikom.

  4. mislim da su krajnje nenormalni ljudi koji po wikipedijama ili slično troše drugima energiju i vrijeme s ciljem svjesne i namjerne obmane javnosti.

  5. mislim da su nenormalni i krajnje nemoralni ljudi koji se iz drugih rugaju i vrijeđaju i žele drugome određivati i nametati kojim i kakvim će jezikom taj drugi govoriti isključivo iz svojih vlastitih sebičnih profiterskih materijalističkih ili drugih nečasnih, kolonijalističkih, hegemonističkih, fašističkih i sl. razloga.

  eto, toliko od mene, uz još jedan podsjetnik na ono kako su kajkavski i čakavski uz štokavski također hrvatski, a torlački uz štokavski također srpski, dok bošnjački i crnogorski nisu ni srpski ni hrvatski već samo štokavski.
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Ju%C5%BEnoslavenski_jezici
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Srednjoju%C5%BEnoslavenski_dijasistem

  mislim i da se ovakvim nenormalnim pokušajima nametanja drugome jezika i naziva jezika kojim će taj drugi govoriti zapravo samo potpuno nepotrebno šire negativne vibracije i netrpeljivost između govornika različitih jezika i pripadnika različitih naroda na ovim prostorima. zato je vrlo važno da se (mi normalni) uzdignemo iznad toga i ne dopustimo da nas šačica nekakvih zadojenih bezveznjaka, koja se na ovaj ili onaj način želi okoristiti propagiranjem ovakvih gluposti kao što su "srpskohrvatski" jezik snježane kordić, nadahne negativnim osjećajima prema govornicima drugih jezika i pripadnicima drugih naroda.
  pa-pa i laku noć
 92. moi naivna21.01.2011. 07:44
  mislis da je s njima moguc dijalog rasprava razmjena misljenja varas se u toj njihovoj srpskoj zoni sumraka postoji samo jedan cilj velika srbija i jedno sredstvo do istrage vase ili nase sve ostalo su samo sarene laze
 93. moi21.01.2011. 12:37
  evo viš. nikako se ne smiju poistovjetiti nedemokratske i neutemeljene bedastoće koje nameću tu velikosrbi i jugounitaristi sa srpskim narodom ni naročito ne sa srpskom manjinom u RH. nisu obični građani krivi za to što neki tamo mandić ili kordićka pišu gluposti da bi zaradili za kruh ili ukrasnu vazu ili što neki izdavač želi profitirati iz senzacionalističke gluposti koja nema veze sa znanošću i činjenicama ili jer poremećeni velikosrbi ili jugounitaristi i dalje imaju u glavama neke svoje umobolne projekte, niti se obične građane generalizirano smije poistovjećivati sa srpskim, hrvatskim ili bilo kakvim političarima i politikama.
 94. stanje maloumnog21.01.2011. 13:01
  jura: "Jebi se o svom trošku s tim navodnicima."

  Tako je. Kad nemaš mozga uzmi toljagu.
 95. moi21.01.2011. 13:14
  a tko govori o srpskom narodu srpskoj manjini ili obicnim gradjanima
 96. moi21.01.2011. 14:07
  pa na primjer: "u toj njihovoj srpskoj zoni sumraka"

  korektnije bi bilo reći: "velikosrpskoj zoni sumraka", na primjer, jer time su izostavljeni svi oni koji ne podržavaju velikosrpsku ideologiju.

  mislim da se pogrešno ovdje može steći dojam da srbi kao podržavaju nebuloze snježane kordić, naročito bez ikakve ankete i istraživanja što točno koji građani misle o svom materinjem jeziku. jer kao samo su hrvati ustaše jer misle da govore hrvatskim, a ne "srpskohrvatskim", a kao srbi se slažu da govore "srpskohrvatskim". mislim da to uopće nije točno i da se nije provelo nikakvo istraživanje o tome što srbi o tome misle. niti vjerujem da se srbi općenito slažu da su svi hrvatski govornici i lingvisti ustaše, nacionalisti i sl samo zato što tvrde da su hrvatski i srpski 2 različita, a ne ista jezika.

  i općenito se ne smiju napadati srbi zbog maloumnih ideja velikosrba ili jugounitarista ili zbog loše politike njihovih političara koji jednako tako ne zastupaju njihove interese kao ni hrvatski hrvatske. hoću reć zapravo - ne smije se stvoriti neka fobija sad od druženja i suradnje sa srbiima (i ostalim narodima na području ex-yu) samo zato što neki, koji kao inače poziraju kao zagovornici bratstva i jedinstva i sl. tu plaše zapravo hrvatske građane i zagovaraju kršenja ljudskih prava konkretno hrvatskih (ali zapravo i svih ostalih) govornika.

  ponovo - to što tamo neki luđak na wikipediji briše hrvatske unose i nameće srpskohrvatske, što kordića nudi svoje žvrljotine za 200 kn, što mandić štanca kartice za jutarnji - nikako nema veze s pripadnicima srpskog naroda - osim onima koji sve to podržavaju iz otvorenih ili prikirvenih velikosrpskih pobuda. ali uglavnom kritiku i bijes treba usmjeriti prema pojedincima konkretno zbog njihovih postupaka, a općenito protiv svih pripadnika koji sigurna sam po ovom pitanju imaju različita mišljenja.
 97. jura21.01.2011. 14:12
  Tvoje vrijeđanje je promašeno.
  Krivo misliš da ćeš umetanjem navodnika ostati pošten i jeben.
  Jadna fora, nadotupava. Jebi se s njom.

  A malene države po broju stanovnika su Skandinavske. U tim balkaniziranim zajednicama svaka se nacija veseli svom jeziku, razumjeli se ili ne. Kada ćemo ovdje na Skandinavskom poluotoku doći do te razine svijesti?

  Ovdje pak imamo zaostalo nastojanje velikosrpske politike da zatre svaku hrvatsku posebnost.
  Deklarativnim zalaganjem za jugoslavenstvo prikrivali su rad za Veliku Srbiju.
  Isto sada sa triper kombinacijama s/h s-h, h-s.
  No sve im je manje do toga, i sve ih je manje za tu ideju. Stižu nove generacije koje nisu letovale na našem moru.

  S ove strane šaka budala, onih koji se prave blesavi i/ili serbolavera to puši i prodaje iz svoje malicije.

  Kako je to pušiona na kratke i duge staze, ostaje nam gledati vaš plač i škrgut zuba.
 98. moi21.01.2011. 14:12
  ispravak:
  a NIKAKO općenito protiv svih pripadnika nekog naroda koji sigurna sam po ovom pitanju imaju vrlo različita mišljenja a s kojima mi zapravo uopće nismo upoznati.
 99. jura21.01.2011. 14:12
  @stanje maloumnog
 100. sori ali21.01.2011. 14:19
  jebe se meni za neostaljinisticku izmisljotinu politicku korektnost nitko imalo normalan ne ispricava se nijemcima za 2 svj rat pa necu ni ja srbima za 90 do 95 a osobito ne procetnickoj bagri koja tvrdi da smo mi poceli
 101. i dalje o stanju maloumnog21.01.2011. 15:58
  "Krivo misliš da ćeš umetanjem navodnika ostati pošten i jeben.
  Jadna fora, nadotupava. Jebi se s njom."

  Dakle, sve dok su za tebe pravopisna pravila "fore" bezobrazno je da bilo kome njačeš o jeziku.
  I tu završavam ovaj besmisleni dijalog.

 102. Grga21.01.2011. 16:26
  @ moi

  Jako dobar komentar, svaka čast. Cijela i potpuna istina. Normalno i nenormalno. Bravo.

  Nije mi jasna svrha svih ovih nedavnih zaoštravanja, pa zar su nam opet namijenili rat?

  Koga će nahuškati na nas? Opet Srbe?... Nevjerojatno, šta smo im skrivili?
 103. moi21.01.2011. 18:03
  ne mislim da će netko nekoga nahuškati na nas, nego da će ovakvim stavovima i načinom moguće (nehotice) nahuškati na, na primjer, srpsku manjinu u RH, koja nije odgovorna za ono što piše kordić, niti igdje ima dokaza da se oni slažu s time što ona piše i s time da hrvatima treba nametati "srpskohrvatski" ili sl.

  osim toga može hrvatima učiniti odbojnom suradnju i zbližavanje sa srbima i ljevičarske ideje na primjer. može se nekome učiniti da svi ljevičari trebaju misliti da govorimo "srpskohrvatski" (jer tko ne misli tako -> ustaša), pa je već odavno odmahnuo rukom i krenuo u drugom smjeru. ili uopće nekakvu učinkovitu pobunu protiv neoliberalizma i kapitalizma učiniti nemogućom, ako se očekuje da će u njoj sudjelovati samo oni koji misle da govorimo "srpskohrvatskim" (dok su svi ostali ustaše i četnici)... slično i s napadima na vjernike. među vjernicima ima i ljevičara i desničara, ne može ih se sve trpati u isti koš ... ako se hoće kao napravit neka kritična masa koja će težiti nekakvim radikalnim i značajnim promjenama ona će nužno obuhvaćati ljude raznih svjetonazora, a ne samo isključive i nedemokratske kvaziljevičare koji se u raznim prilikama otvoreno zalažu za kršenja ljudskih prava svojih nazovi-protivnika i kojima je jedini cilj pokazati kako su baš oni najradikalnija faca u selu (i usput to i naplatiti), a koji će nužno i potpuno bespotrebno od bilo kakvog zajedništva odvratiti masu ljudi. e, zato forsiranje "srpskohrvatskog", između ostalog, razjedinjuje i slabi zajediništvo i predstavlja jedno od (u ovom slučaju velikosrpskih) kukavičjih jaja koje su neki prigrlili kao svoje, a koje zapravo radi protiv vas - odnosno svih nas.
  po mom je mišljenju zapravo bilo kakva pobuna i promjena koja ne podrazumijeva poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih nepoželjna i potpuno besmislena pa u njoj ni ne treba sudjelovati. to ne znači da ja nisam ljevičar i da sam ustaša, nego da jednostavno ne želim biti dio ljudi koji na primjer žele ukinuti hrvatski jezik i nametnuti "srpskohrvatski".
 104. :)21.01.2011. 20:55
  dragi moji sugrađani čistokrvni Hrvati sa pedigreom molim Vas prestanite komentirat jer na vidjelo izlazi vaša neukost, i očiti problem sa vlastitim identitetom, znam da bi svi voljeli biti Bečani, ali nažalost na satovima njemačkog ste sjedili na ušima i niste ga naučili, a Bosance,Srbe i Crnogorce razumju i oni koji nisu išli u školu(a takvih u ovoj zemlji ima jaaaaaako puno), tako da prihvatite činjenicu da nismo dio Zapadne Europe, već je Balkan duboko u Vama, prihvatite li to nestat će vaši kopleksi a samim time i drugi će vas počet dozivljavat ljude a ne kao iskompleksiranu gamad.
 105. :)21.01.2011. 20:55
  dragi moji sugrađani čistokrvni Hrvati sa pedigreom molim Vas prestanite komentirat jer na vidjelo izlazi vaša neukost, i očiti problem sa vlastitim identitetom, znam da bi svi voljeli biti Bečani, ali nažalost na satovima njemačkog ste sjedili na ušima i niste ga naučili, a Bosance,Srbe i Crnogorce razumju i oni koji nisu išli u školu(a takvih u ovoj zemlji ima jaaaaaako puno), tako da prihvatite činjenicu da nismo dio Zapadne Europe, već je Balkan duboko u Vama, prihvatite li to nestat će vaši kopleksi a samim time i drugi će vas počet dozivljavat ljude a ne kao iskompleksiranu gamad.
 106. Carob King22.01.2011. 03:49
  Pročitao sam razlikovni riječnik hrvatskog i srpskog jezika koji ima preko dvije i po stranice. Jezik o kojemu pričate je u zavodničkom smislu zatečeni jezik koji se razvijao i usuglašavao i koji su prihvatili Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati i Srbi, ali isto tako Hrvati su mogli prihvatiti čakavicu i ikavicu, što bi u mnogome usložnilo stvar gledanja na jezik kojim govori neki od naroda bivše Jugoslavije. Treba pogledati i povijest spleta okolnosti zašto svi govorimo sličnim jezikom. Ako se pogleda i stari Ukrajinski jezik dosta je sličan našem. Mislim da je ta sličnost zbog onoga: Hej Slaveni i ostali, debelo ste zaostali! Ne znam radi čega se svađate, bolje da se karate. Karati se na dalmatinski znači svađati se, a na srpski znači jebati. Ako jezici služe za sporazumijevanje, bolje je da su slični, jer se ne možemo karati. Ja volim sve žene koje sliče na moju ženu, jer se brzo sporazumimo, a ako dođe do karanja (onog dalmatinskog) još i bolje, kasnije se opet izmirimo uz karanje (ono srpsko). Dakle, i nesporazumijevanje je dobro ukoliko završi karanjem (onim srpskim). Ako se cocini galebovi karaju zbog ribe, zašto se ljudi i Hrvati ili ljudi i Srbi ne bi mogli karati zbog jezika. Ja bih se i sad karao s nekom Srpkinjom cijelu noć dok nam ne dopizdi ili dokurči, samo da se na kraju dobro svrši. Mislim da se jezikom može dosta toga rješit i guštat s njim i u njemu kad je na njoj i u njoj. Živio jezik ukoliko je miloklizeći ma čiji on bio. Ja sam poput Niezschea jezični hedonist, kao i onaj jezični hedonist Markiza de Sadea (bolje sad nego nikad). Moramo se zbližiti tako da jezik jeziku postane jezik, a ne kao što veli Karadžić vuk. Srbe i Hrvate jeziči, a Dalmatince magarči, mali ali tanki jezikosisac Carob King.
 107. Bilo jednom...22.01.2011. 08:55
  Na repu jednog malog slatkog uličnog psića srele se dvije gladene buhe.
  «Silazi s mog psa», drekne prva buha.
  «Silazi ti! Ovo je moj pas!» zasikta druga.
  «Nije nego moj!», zaurla ona prva.
  «Ovo je moj pas, budalo jedna! Ja čak znam kako se on zove, a ti ne znaš! Zato silazi!»
  «Slušaj ti patentirana parazitna spodobo! Ovo je ulični pas, i svatko ga može zvati kako mu se svidi! Ali on je moj s imenom i bez imena! Zato sad silazi i TUTANJ!!!»
  Prva buha skoči na drugu buhu i makljaža počimlje! Dave se one, dave, bodu, grizu, psuju.....
  U tom momentu naiđu dva dvonožca, ugledaju malo slatko psetance i jedan reče:
  «Ma pogledaj ovu jadnu malu slatku zvijer. Čitavu su je pojele buhe!»
  «Čekaj, čeka», reče drugi. «To ćemo sad odmah riješiti!» Gurne ruku u džep, izvadi jednu malu plastičnu flašicu, odvrne čep i pospe po psiću iz nje nekakav bijeli prašak čudno mirisa.
  «Što je to?», zapita prvi dvnožac.
  «DDT», reče drugi.
  «Pospi joj malo i po repu», reče prvi. «Za svaki slučaj!»
 108. moi22.01.2011. 19:41
  mda, to valjda samo u balkanskoj močvari se u 21. stoljeću činjenica da je netko neke nacionalnosti i da je svjestan da se toga ne treba sramiti, već da je to sasvim normalna stvar (kao i svugdje drugdje u svijetu) i da ne želi govoriti tuđim niti nekim umjetnim hibridnim, već svojim vlastitim jezikom, smatra fašizmom, iskompleksiranošću i nečim nenormalnim. za razliku od toga pljuvanje po ljudima na osnovu njihove nacionalnosti i neutemeljeno negiranje postojanja nečijeg jezika, te poricanje prava na vlastito (te naročito stručno) mišljenje je nešto sasvim normalno, a ne šovinizam i rasizam (kako bi se to nazivalo u nekom barem prividno pristojnom svijetu).
  btw - jeste li primjetili da su svi tekstovi u potporu kordićki zapravo nekakve kvazi-šaljive politikantske rugalice iz hrvatskih govornika i jezika, a ne ozbiljni tekstovi koji čitateljima doista objašnjavaju nešto o jeziku? da se uopće ne vodi nekakva smislena rasprava, već se samo oni koji misle da govore hrvatski, a ne "srpskohrvatski" neosnovano vrijeđa da su nacionalisti, ognjištari i fašisti? to je vjerojatno zato jer se takvi tekstovi i poruke i dalje i u 21. stoljeću u balkanskoj močvari smatraju moćnim znanstvenim argumentima, dok se pozivi da se čuju mišljenja stručnjaka nazivaju "intelektualnim incestom" i opet po ključu nacionalne pripadnosti.
 109. uzalud22.01.2011. 20:56
  U skladu sa "pozitivnim misljenjem" koje je, kao i sve ostalo sto dolazi sa Zapada, u velikoj modi, treba proslaviti cinjenicu da smo svi mi vrlo obrazovani jer svi govorimo 4 jezika, a neki i vise.

  S druge strane, dok se mi svadjamo pokusavajuci dokazati kako su nasi jezici razliciti, uvest ce nam engleski kao sluzbeni jezik, a svi ovi gorljivi "Hrvati" koji govore jedinstveni hrvatski jezik koji je potpuno razlicit od srpskog, bosanskog i crnogorskog, ce sa odusevljenjem prihvatiti engleski jezik, (a kad bi se moglo prihvatili bi i englesku nacionalnost i englesko drzavljanstvo), i nece u tome vidjeti ama bas nikav paradoks?

  Isto kao sto se u svim nasim drzavicama slavi raspad male federacije Jugoslavije i dobivanje "nezavisnosti" samo zato da bi se istog trenutka na koljenima molilo Evropu da nas primi u veliku "federaciju" ne pitajuci za uslove. I opet, niko u tome ne vidi nikakav paradoks?
 110. moi22.01.2011. 22:07
  znaš, hrvati su ti (barem dobar dio) i ovako i onako poligloti, jer ako prihvatimo kao razumni ljudi da je štokavština (a ne "srpskohrvatski") policentrični jezik na kojem su napravljena 4 standarda, opet puno hrvata razumije i govori kajkavski i čakavski :)

  mi se uopće ne svađamo pokušavajući dokazati "da su naši jezici različiti". mi se svađamo jer neki nameću drugima "srpskohrvatski" naziv (za početak) za nešto što nije "srpskohrvatski". i uopće izvrćete na sve strane stalno ono što vam se govori jer zagovarate tezu koja ne stoji. nitko ne govori da su potpuno različiti, već da su vrlo slični i srodni, ali ne isti i da su standardi napravljeni na istom dijalektu odnosno jeziku. da je vama stalo do zajedničkog jezika bila bi vam ok štokavština i bili bi sretni što se razumijemo. ali ne, vi jezik želite zvati "srpskohrvatski" i usput vrijeđati sve koji vam o "našem zajedničkom" jeziku nešto pokušavaju objasniti i u konačnici pomiješati standarde štokavice i ukinuti uopće hrvatski standard, gramatiku, riječnik, pravopis, određivati što će i kako stajati u hrvatskom standardu, pisati rječnika na kojima će pisati da su "srpskohrvatski" i koji će bit pretežito srpski, tekstove u wikipediji gdje ću ja morati umjesto "vijeće sigurnosti" čitati "vijeće bezbjednosti" i sl. gluposti.

  molim referencu o tome kako će se u hrvatskoj ili negdje drugdje uskoro uvesti kao službeni engleski jezik? je li se to negdje već nedavno dogodilo i gdje? oho, pa tek sad vidim da su tebi hrvati u navodnicima - znači nije da samo ne govorimo hrvatski već uopće ni ne postojimo... uvijek i opet iznova rasisti i šovinisti podržavaju teze snježane kordić...

  vidim paradoks u tome da mi vlada izdaje knjigu kojom mi crnim oblacima oblači moje vedre i druželjubive široke horizonte i plaši me od južnoslavenskih asocijacija u kojima ću opet morati govoriti da postoji "srpskohrvatski", e da bi me lakše dobila u EU. vi ne? mandići i dežulovići u jutarnjem...
 111. i opet ona23.01.2011. 01:15
  blago i strpljivo pokusava bradatoj sitnozuboj stoci objasniti da je nebo plavo a trava zelena e uzaludnoga li truda
 112. Halo moi!23.01.2011. 02:07
  Znaš li ti što znači P-L-E-O-N-A-Z-A-M ???
  Znaš ti onu priču o ptici lastavici, "što umori konja i junaka"?
  Vjerojatno ne znaš, kao što ni mnogo drugih stvari neznaš i nikad znati nećeš, jer svoj bazalni ganglion hraniš jekom vlastitih gluposti! Nauka nije gomilanje više-manje, po pravilima gramatike uredno složenih pojmova! "Kamen do kamena" ne mora uvijek iznjedriti palaču. Može se dogoditi, da rezultat bude i obična, amorfna hrpa kamenja!
  Jesi li kad čula/-o za onu priču o "tezi, antitezi i sintezi"? Te principe analize problema ste vi u Hrvatskoj, u vašem "munjevitom duhovnom preporodu" zadnjih 20 godina možda već prevazišli (zato je čitava država stigla tamo gdje se sada nalazi!!!!), ali u zapadanoj nauci, na koju se Hrvati stalno pozivaju i tvrde kako su već vjekovima njezin sastavni dio, ovi su principi još uvijek na snazi. Budući da u Evropi momentalno živi oko 350 000 000 duša, koje ove principe poštuju, a u Hrvatskoj samo 4 500 000 (oko 1,5%) od kojih jedan vrlo utjecajni dio ove principe NE poštuju, sumnjam da će tvoja dreka bilo koga od ovih 350 000 000 i najmanje impresionirati.
  Zato jedan iskreni, ljudski, pa ako hoćeš i prijateljski savjet. Kao prvi korak u pravcu nauke, (uh, oprosti!) znanosti, nauči ono, čemu se velika većina Hrvata već godinama grčevito opire! (imam dojam, da bez obzira na sve gluposti, koje su do sada iz tvoje tastature potekle u svijet , ipak raspolažeš s intelektualnim kapacitetom za takav poduhavat!).
  Nauči S-A-S-L-U-Š-A-T-I
  a onda pokušaj R-A-Z-U-M-J-E-T-I,
  pa onda o tome R-A-Z-M-I-S-L-I,
  i ponovo prouči predmetnu L-I-T-E-.R-A-T-U-R-U iz svih dostupnih izvora.
  Ako to nije dovoljno, potraži pomoć u svjetskim bibliotekama
  (iznenadit će te, koliko su ljudi u tim institucijama predusretljivi!)
  i tek onda pokušaj O-D-G-O-V-O-R-I-T-I.
  Onda taj odgovor N-A-P-I-Š-I,
  pa ga daj na kontrolu nekome T-K-O N-E D-I-J-E-L-I T-V-O-J-E M-I-Š-L-J-E-N-J-E,
  a onda ponovo o svemu R-A-Z-M-I-S-L-I.
  Nakon te procedure (koja je bez sumnje vrlo bolna!!!) napiši jednu lijepu pjesmu, za što duhovni potencijali nesumnjivo postoje i tek nakon svega toga se ponovo javi ; kako na sveopće, tako i na svoje vlastito zadovoljstvo.
  Puno uspjeha i lijepi pozdrav!

 113. uzalud23.01.2011. 02:12
  @moi, mozda nije tvoja greska, tako su te naucili. Ti vjerujes u nasu Veliku Hrvatsku Laz nastalu devedesetih: Hrvatska je tesko patila u Jugoslaviji, Srbi su zatirali Hrvate i hrvatski jezik, jezik se je zvao srpsko-hrvatski, bio je forsiran srpski, svi smo morali govoriti srpski, itd. itd.

  Medjutim, istina je da je jezik bio definiran kao hrvatski ili srpski jezik koji Hrvati zovu hrvatskim a Srbi srpskim. Hrvati su se sluzili samo hrvatskim. Meni su u skoli ispravljali skolske zadace ako bih napisala neku rijec koja je pripadala iskljucivo srpskom govornom podrucju.

  Isto je tako cinjenica da je Hrvatska u Jugoslaviji bila republika sa najvecom ekonomijom koja je profitirala od jeftinih sirovina iz drugih republika i nesvrstanih i od zajednickog jugoslavenskog trzista, trzista istocne Evrope i ogromnog trzista nesvrstanih. Jugoslavija je bila okvir u kojem su jugoslavenski narodi mogli imati nekakv suverenitet, cuvati svoju autohtonost i svoje kulture (i nekulture).

  Medjutim, ustaska emigracija u Kanadi, Australiji itd. i Crkva, potpomagani od zemalja u kojima su se nalazili, su njegovali ustasku tradiciju NDH i patolosku mrznju prema Srbima i Jugoslaviji. (Srpska emigracija sa svoje strane nije bila nista bolja).

  Njihov trenutak je dosao sa pojavom Milosevica sa njegovim velikosrpskim idejama na koje tadasnji hrvatski politicari nisu nasli odgovor. Tako se stvorio prostor za Tudjmana iza kojeg je stala emigracija i Crkva "and the rest is history"! Oni su napisali novu povijest u kojoj su Ustase heroji, a partizani zlocinci, u kojoj je samoupravni socijalizam = fasisticka diktatura, a hegemonisticki osvajacki eksploatatorski imperijalizam = sistem idealne pravde i prosperiteta!

  Moze se reci da je temelj zapadnoj dominaciji svijeta udaren 1492. kad je "otkrivena" Amerika, kad su Evropljani poceli kolonizirati Amerike i transportirati zlato i srebro u Evropu. To je bio kapital koji je omogucio Evropljanima da koloniziraju i ostatak svijeta i razviju kapitalizam. To veliko osvajanje i koloniziranje svijeta ispunjeno genocidom i pljackom traje i danas, a zadnje veliko osvajanje se desilo devedesetih sa rusenjem i osvajanjem Sovjetskog saveza, Varsavskog pakta i Jugoslavije.

  Danasnja Hrvatska je samo jedna prezaduzena kolonija koja je po instrukcijama MMF-a, SB-a i EU-a izvrsila "Structural Adjustments" tako da je unistila i nastavlja unistavati vlastitu industriju, poljoprivredu, socijalnu drzavu, zdravstvo i skolstvo. Umjesto toga je uzela kredite kako bi mogla kupovati strane proizvode i prodavati ih u novim shopping centrima. Obzirom da takva ekonomija u kojoj se samo zaduzujes da bi uvozio dok svoju proizvodnju unistavas neodrziva, znaci da ce se Hrvatska nastaviti rasprodavati i gubiti svoju suverenost a s njom i vlastiti identitet, kulturu i jezik.
 114. moi23.01.2011. 10:02
  @ halo moi
  a čemu "znanost" kad uz sav trud i ijekanje ima i drugih srpskih riječi u tvom komentaru:)

  no inače mene uopće ne smeta razgovor s ljudima koji govore srpski, crnogorski ili sl. pri čemu se oni uopće ne moraju truditi i pretvarati da govore hrvatski (tak da nemojte se više s time zamarati, opustite se i jednostavno govorite svojim jezikom). dapače, meni je lijepo čuti i čitati i druge jezike (namjervam kad ću imat više vremena čak i naučiti srpski, crnogorski, bošnjački govoriti ispravno.) ali ovakvi šovinisti koji hrvatima (ili bilo kome drugom - to se slučajno ovdje radi baš o hrvatima) žele nametati koji će im i kakav biti materinji jezik mi totalno kvare doživljaj.

  @uzalud
  nije to nikakva laž. i nisu me tako naučili. ja sam rođena još za vrijeme jugoslavije i poznajem znaš ljude oko sebe koji su još i stariji i u obitelji imam/imala sam ljude koji su stariji i još osim toga znam i opažati kako ljudi slobodno govore, naročito kajkavski kojim moja šira okolina govori. moj je materinji jezik hrvatski bio od rođenja. ništa mi se nije promijenilo od 90tih, osim što smo konačno mogli svoj jezik dovest u red i standardizirat bez tuđih naturanja riječi i konstrukcija koje nisu nikad bile naše i nikad ih nismo koristili (pardon da se ispravim od prije: nije "vijeće bezbjednosti" nego "savjet bezbjednosti"). mi smo ti se cijelo vrijeme jugoslavije opirali vašim unitarističkim i velikosrpskim maloumnostima u kojima nam se pokušavao nametati srpski. potpuno sam, kao anglist, romanist i prevoditelj ovdje svjesna o čemu govorim.

  joj majko moja kakvi sad ustaše i partizani. osvajanje sovjetskog saveza, vatikansko-džihadske zavjere jel?... e to sve zajedno nema nikakve veze s kolonijalnim (doista je smiješno da netko misli da kolonijalizam dolazi samo sa zapada, a još smiješnije kad se istovremeno sam ponaša kao kolonijalist pokušavajući drugima nametati svoj jezik na primjer) i hegemonističkim projektom "velikosprskohrvatskog" koji traje desetljećima, niti će me čitanje "srpskohrvatskih" tekstova u wikipediji spasiti od krupnog kapitala. i opet da ponovim: bavljenje i trošenje energije na gluposti kao što su "srpskohrvatski" umjesto da se bavimo napadima na ljudska i radnička prava u hrvatskoj i šire nas samo svađa (jer MI NIKAD I NI POD KOJU CIJENU NEĆEMO PRIHVATITI "SRPSKOHRVATSKI", mogli ste to već do sada naučiti) i koristi tom krupnom kapitalu, gadi nam zajedničku suradnju i gura nas u EU (tako su nas velikosrbima plašili prije nego su znali da će nas bez referenduma ugurati u NATO, došao je čak u Bush da nam kaže "niko ne sme više da vas bije"; tako i sad viš kak nam je EU već priznao hrvatski, tamo su ipak izgleda normalniji od ovih u balkanskoj močvari)

  pozdrav od vaše neuke ambient palestine
 115. antifašist23.01.2011. 10:31
  Nekima je očito vrlo teško shvatiti da mnogi jezici imaju varijante. Te varijante su u određenoj mjeri različite, ali razlike su premale da bi varijante bile shvaćene kao različiti jezici. Da su to različiti jezici za njih bi bili potrebni rječnici, ali pisati rječnike za toliko slične varijante bilo bi besmisleno.

  Da li su hrvatski i srpski varijante istog jezika, ili su to različiti jezici, isključivo je lingvističko, a nikako ne političko pitanje. Lingvistika određuje kriterije koji se onda na isti način mogu primijeniti u pojedinim slučajevima. Ako su razlike američke i engleske varijante engleskog jezika veće od razlika "hrvatskog" i "srpskog" (odnosno hrvatske i srpske varijante hrvatsko-srpskog) zašto u jednom slučaju smatramo da se radi o istom jeziku, a u drugom o različitim jezicima? Bilo koji lingvist kojem je stalo do istine, nepristranosti i objektivnosti, ne može to progutati. Nacionalisti i političari očito mogu.

  Kad mi netko kaže da sam velikosrb i šovinist zbog ovakvih stavova, mogu se jedino valjati po podu od smijeha.
 116. pink23.01.2011. 11:13
  MOI pa čovječe kako ti nije jasno da svakim novim komentarom pokazuješ koliko su duboki ti tvoji kompleksi, ej živi život, on postoji van te tvoje sobe u kojoj ti je komp., šta ti brojiš ljudima koliko je tko puta napisao je i ije ilil koliko ima srpskih riječi u postu, pa je taj odmah iz Srbije a ne možda iz Iloka ili Vukovara, molim te budi za promjenu čovjek a ne govno, idi van popi kavu uživaj u suncu, kiši, snjegu nemoj biti tako jalan i gorak to ti nije zdravo.
 117. moi23.01.2011. 13:43
  razlike između američkog i britanskog (odnosno južnoengleskog) engleskog nisu veće od razlika između hrvatskog i srpskog. to je zato što su engleski englezi donijeli u ameriku kad su se tamo naselili i počinili genocid nad autohtonim stanovništvom koje je govorilo sasvim drugim jezikom a nakon čega se engleski u americi nastavio razvijati donekle samostalno od engleskog jezika koji se nastavio govoriti u engleskoj.

  hrvatske i srpske štokavske varijante razvile su se iz štokavskog narječja. štokavsko narječje je zajedničko srbima, hrvatima, bošnjacima i crnogorcima. ali nazivati štokavsko narječje "srpskohrvatskim" jezikom nije znanstveno utemeljeno ni politički korektno, zašto - već sam objasnila.

  razlike između hrvatskog i srpskog mislim da su prevelike u izgovoru i naročito u leksiku, a postoje i na drugim razinama. zbog prevelikih razlika u leksiku nama u hrvatskoj nije prihvatljivo da nam umjesto hrvatskog naturate "srpskohrvatski" i prčkate po našem standardu.

  šovinisti i rasisti su oni koji hrvatima govore da ne postoje i da trebaju govoriti jezikom koji će im neki negovornik hrvatskog naturiti. ne izvrćite moje riječi, znam da je teško kad nisi u pravu, ali tu se sve lijepo vidi tko je što rekao. ti si antifašist samo zagriženi propagandist jedne znanstveno neutemeljene ideje i unitarističke ideologije (pri nametanju koje te nije briga što gaziš tuđa ljudska prava) i nepoznavatelj znanosti o jeziku, naročito hrvatskom i srpskom i engleskom.

  @pink
  ništa ja ne brojim ljudima, moraš pažljivije čitati ako se želiš svađati sa mnom. nadovezala sam se na komentar jednog od mojih sugovornika u kojem mi se ironično ispričavao što je napisao "nauka" umjesto "znanost". nikome ništa ne brojim, jednostavno vidim koji je moj materinji, a koji nije pa to ti je. vjerojatno profesionalna deformacija ili genetski kroatistički feler. meni je baš svejedno kojim jezicima vi govorite. čak me baš briga i da li govorite gramatički točno ili krivo te jezike. ja jednostavno samo ne želim čitati "srpskohrvatsku" wikipediju umjesto hrvatske. tamo ne želim čitati pomiješane varijante. želim imati medije, knjige, gramatike, rječnike itd. u kojima se njeguje i čuva hrvatski jezik.

  inače jedna zanimljiva informacija negdje sam pročitala da je u zadnjem popisu stanovništva iz 2001. od više od 4 000 000 stanovnika u RH tek nekih 7000 misli da govori "srpskohrvatski".
  a evo - u francuskoj wikipediji o "srpskohrvatskom":
  En Croatie leur nombre est de 4 961, celui des locuteurs qui déclarent le croato-serbe comme langue maternelle étant de 2 054, soit au total 7 015 personnes sur 4 437 460 habitants[8].

  možda ove godine bude bolje? baš me zanima :)

  vrlo zanimljivo i indikativno je da u srbiji i crnoj gori prema popisu stanovništva iz 2002. i 2003. nitko ne govori "srpskohrvatski".
  En Serbie, selon les données du recensement de 2002[9], et au Monténégro, selon celles du recensement de 2003[10 , il n’y aurait aucun locuteur de serbo-croate dans ces pays
 118. moi23.01.2011. 14:06
  uostalom pink, ova rečenica pokazuje da smo "mi u Hrvatskoj" dok sugovornik to nije:
  "Te principe analize problema ste vi u Hrvatskoj," ...

  očito se ne radi o osobi koja je pokupila neke riječi iz drugog jezika jer živi npr. u mješanoj sredini.

  mislim da oni koji žele otvoreno pristupati ovom pitanju i raspravi mogu pročitati što je tko napisao i sami doći do nekih zaključaka. ja samo tvrdim da ove jugounitarističke (a prikriveno velikosrpske) gluposti štete zajedništvu u borbi malih običnih građana protiv vladajućih i krupnog kapitala. sigurna sam da štete i h-alteru, ali bože moj, pa ne možeš pomoći onome koji si sam ne želi pomoći, ne?

  slobodno se vi uvjeravajte dalje da ste veliki antifašisti i šta ti ja znam što, samo ovo sa "srpskohrvatskim" tu u hrvatskoj ne pali, možda u inozemstvu gdje ljudi nisu upoznati sa situacijom da, ali u hrvatskoj sigurno ne...

  šteta što je danas nedjelja, da je neki radni dan možda bi otišla kupit neku gramatiku srpskog jezika. to je barem korisna i ozblijna lingvistička knjiga za razliku od kordićkinih iskasapljenih i montiranih tuđih citata... pa-pa
 119. moi23.01.2011. 14:47
  i ne samo da uopće nisam iskompleksirana nego sam si skroz ok. vaš je problem sa mnom taj što ja nisam desničar, a vi bi htjeli da se ovaj problem percepira kao sukob između hrvatskih desničara i tobože izmanipuliranih građana (koji jadni smotani ne znaju koji im je materinji, a koji nije) protiv tobože običnih, ali inteligentnih "internacionalno" i tobože nenacionalistički orijentiranih građana raznih nacionalnosti. istina je pak da je ovo sukob između hrvatskih govornika i jugounitarista+prikrivenih velikosrba koji u konačnici odgovara i koristi imperijalističkom zapadu, vladajućima i krupnom kapitalu, jer ne mislite valjda da će se zbog kordićkine knjižice nešto promijeniti u kroatistici, dok će forsiranje "srpskohrvatskog" sasvim sigurno razjediniti male obične ljude na ovim prostorima. no, uvijek se možete vaditi (kao pravi šovinisti) da to što sam jezičar hrvatske nacionalnosti automatski znači da sam ustaša jer bože moj znam nešto o jeziku hrvatskom, a i drugima.
 120. Halo moi!23.01.2011. 16:50
  Biti jezičar nije pitanje nacionalen pripadnosti, nego određene naučne kvalifikacije. Ti si bez ikakve sumnje vrlo elokventno ljudsko biće, ali ta, opet kažem, vrlo dobro uvježbana vještina jednostavno nije dovoljna za sticanje kvalifikacije, za koju vjeruješ da je posjeduješ. Nitko od ovih ljudi na koje si se okomila nijednom riječju ne zagovara ono, što im ti predbacuješ. Oni su uglavnom samo pokušali, upozoriti te na činjenicu, da tvoj prilaz problemu nema naučnu podlogu.
  Tvoja reakcija na ove primjedbe samo potvrđuje njihov utisak, jer ti si ona, koja na te primjedbe umjesto argumentom, reagira optužbama, koje se samo mogu susresti u najzadrijim formama patološkog šovinizma, bez obzira na nacionalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost.
  Nauka naime nije privilegija pripadnika određenih etničkih grupa, već ljudi koji su naučili, naučne probleme analizirati po određenim pravilima. Očito je, da ti ta pravila niti poznaješ, niti ih želiš upoznati.
 121. moi23.01.2011. 17:53
  ma da sve je tako kako se vama snilo i nikakve činjenice to neće promijeniti. nit je netko hrvate stavljao u navodnike, nit im je govorio da kao nacija ne postoje, nazivao ih "vi hrvati s čistokrvnim pedigreom", rugao im se da hoće bit poligloti jer ne žele govoriti "srpskohrvatski", nit se sjetio govoriti im kojim jezikom govore, nit se govornicima hrvatskog zato jer govore hrvatski, a ne "srpskohrvatski" govorilo da su iskompleksirani, desničari, ognjištari, niti se kordićka obrušava na hrvatski standard (koji je bio i ostat će štokavski) i vrijeđa hrvatske lingviste, nit kordićka vadi dijelove citata i montira ih na svoje rečenice, niti je pacijent u wikipediji nametao "srpskohrvatski" umjesto hrvatskog itd itd...

  budući da je svaki razgovor s vama totalno bezvezan i da nikakve činjenice zadojene indoktrinirane unitariste i velikosrbe očito nikad neće natjerati da otvore oči i progledaju, ostavljam vas u vašem neznanju. trebali ste odmah upozoriti da se slika s pucikom kojoj su zaljepljena usta odnosi na one koji se ne slažu s kordićkom, jer očito se u hrvatskoj može i prilikom popisa stanovništva izjasniti da se govori "srpskohrvatskim" pa se to sigurno ne odnosi na to da netko u hrvatskoj ne bi smio bulazniti o nekakvom "srpskohrvatskom" umjetnom jezičnom hibridu kojim u RH misli da govori nešto više od 7000 ljudi, a u srbiji nitko :D. i koji u hrvatskoj ne priznaje niti jedan lingvist, a koja je struka zbog toga od strane kordićke i njenih isto"mišljenika" proglašena politikantskom, desničarskom, "purističkom" i što ja sve ne znam što.

  za kraj, evo samo šovinističkih izjava u kojima ti (kao nehrvat i osoba koja se nalazi/živi izvan hrvatske) generaliziraš i vrijeđaš sve hrvate:
  "vi u Hrvatskoj, u vašem "munjevitom duhovnom preporodu" zadnjih 20 godina"
  "(zato je čitava država stigla tamo gdje se sada nalazi!!!!)"
  "nauči ono, čemu se velika većina Hrvata već godinama grčevito opire! "
 122. moi23.01.2011. 18:35
  osim toga ja sam pozvala h-alter na napravi intervju o hrvatskom jeziku i vašem tobožnjem "srpskohrvatskom" s nekim ili više hrvatskih lingvista i da se sučele argumenti, pa mi je jedan komentator (sigurno s debelom naučnom podlogom) rekao da bi to bio "intelektulani incest" jer valjda po vašoj syebanoj "logici" ne može hrvatski lingvist govoriti o hrvatskom jeziku. dajte naučite vi jednom priznavati vlastite pogreške i poraz kad vas se porazi argumentima i zdravim razumom, umjesto da uvijek na svaku činjenicu i argument reagirate od ad hominem do šovinističkih protunapada i ispada.

  baš mi je žao da vas boli kad vam netko ukaže da "srpskohrvatskim" samo plašite hrvate da lakše uđu u EU. baš mi je žao što ne razumijete zašto ja (i drugi hrvatski govornici) ne želim da mi se brkaju standardi, baš mi je žao što vam nije jasno zašto je "srpskohrvatski" mnogo iskrivljeniji naziv od "BCMS" jezika, baš mi je žao što vam nije jasno da obično govornici svoj materinji jezik ne žele prekrajati prema nečijoj (naročito tuđoj) ideologiji, baš mi je žao što niste lingvisti ni jezičari a rugali bi se iz nečijeg materinjeg jezika i svojatali ga, baš mi je žao što vam nije drago da svi govorimo štokavštinom, nego inzistirate (iz vama očito dobro poznatih razloga) na "srpskohrvatskom"... itd... itd
 123. banal23.01.2011. 18:48
  Nevjerojatno je koliko je riječi potrošeno na ovu beznačajnu temu. Značenje pojma "jezik" (u smislu u kojem se ovdje raspravlja) je vrlo jasno i po tome se u Hrvatskoj i Srbiji službeno govori različitim jezicima. Ta činjenica je neosporna, i ujedno nevažna za bilo koju praktičnu svrhu. Jedini razlog postojanja jezika je razgovor. Ako nekoga razumijem, zašto bi me zanimalo kako se naziva određeni govorni sustav koji ta osoba koristi?

  Ono što (očito) mnogi nalaze spornim je pretpostavka da "protuhrvatski" elementi (valjda) žele ujedinjavanjem jezika oduzeti nešto od hrvatskog nacionalnog identiteta (ili čak "nacionalnog ponosa"). Takvima mogu samo preporučiti da se oslobode takvih tupavih zamisli, pa ih onda neće biti ni briga kako se pojedini jezik naziva.
 124. haj moi!23.01.2011. 18:53
  To što citiraš nije šovinizam, nego nažalost ljuta istina. Upravo je to slika, koja se promatraču situacije pruža. Ja znam, kako je to teško priznati, jer sam i sam morao proći kroz katarzu u koju ti možda upravo ulaziš. I ja sam nekad mislio kako je mahanje šarenim krpicama i vriskanje glupavih parola smisao života i izvor spoznaje. Griješiš, jako griješiš u tvojim komentarima, koji se iscrpljuju u napadanju ljudi, koji ti pokušavaju samo opisati sliku situacije, kakvu je oni vide. Takav način komunikacije u najmanju ruku nije uobičajen ni u naučnim diskusijama, niti ga koriste ljudi, koji misle da sudjeluju u nekom naučnom procesu, jer on ništa ne objašnjava, nego samo povećava nerazumijevanje.
  Ali nikad nije kasno naučiti nešto novo. I najduži put počinje s prvim korakom. Međutim, treba ipak biti malo oprezan. Netko, tko prije putovanja nauči napamet tuđe putopise "da bi se bolje snašao na putu", bolje je da nikamo ne kreće, jer će umjesto vlastitog iskustva samo ponoviti put svog preteče.
  Toliko.
 125. hahah moi23.01.2011. 21:00
  jesam ti lijepo rekao gubitak vremena nema s cedama dijaloga briga njih za to da mogu opet bi ko 90 - 95 klali palili silovali pljackali
 126. d23.01.2011. 23:03
  dragi moji sugrađani čistokrvni Hrvati sa pedigreom molim Vas prestanite komentirat jer na vidjelo izlazi vaša neukost, i očiti problem sa vlastitim identitetom, znam da bi svi voljeli biti Bečani, ali nažalost na satovima njemačkog ste sjedili na ušima i niste ga naučili, a Bosance,Srbe i Crnogorce razumju i oni koji nisu išli u školu(a takvih u ovoj zemlji ima jaaaaaako puno), tako da prihvatite činjenicu da nismo dio Zapadne Europe, već je Balkan duboko u Vama, prihvatite li to nestat će vaši kopleksi a samim time i drugi će vas počet dozivljavat ljude a ne kao iskompleksiranu gamad.
 127. a gle ovog24.01.2011. 07:45
  majmun zna samo kopirat vlastito baljezganje
 128. moi24.01.2011. 08:36
  @hai moi!
  je šovinizam je, a i ljudska glupost, kad se hrvatima govori da im je država tu gdi je jer su si konačno uspjeli standardizirat jezik nakon što su ih desetljećima u tome na sve moguće načine pokušavali spriječiti unitaristi i velikosrbi.

  meni je žao što si ti morao prolazit kroz takve katarze, ja nikad nisam mahala šarenim krpicama i vriskala glupave parole, a kamoli da bi mi to bio smisao života i izvor spoznaje.

  nije dovoljno reći "griješiš", potrebno je da mi objasnite zašto bi se nešto što je štokavština trebalo zvati "srpskohrvatski" kad ne obuhvaća sve jezike koji spadaju u srpski (torlački) ni u hrvatski (kajkavski, čakavski), a obuhvaća jezike kojima govore crnogorci (crnogorski štokavski) i bošnjaci (bošnjački štokavski) i još kako bi to što su 4 nacionalna standarda napravljena na štokavskom jeziku imalo ikakve veze s time što hrvati stavljaju u svoj standard, kao i zašto bi to vas uopće bilo briga kad je to naš standard, a ne vaš.

  inače uopće mi nije problem reć da govorim hrvatski, niti da govorim štokavski. veliki mi je problem reć da govorim "srpskohrvatski" jer to jednostavno nije istina. a u tome se ne samo da sa mnom slažu izvorni hrvatski govornici u RH (barem prema popisu stanovništva) već i svi izvorni srpski govornici u RS, te svi hrvatski lingvisti i dio srpskih.

  moji komentari su ovdje onima kojima stvari nisu jasne i koji to sami ne vide (a vjeruj mi, mi u hrvatskoj znamo da ne govorimo i ne želimo govoriti "srpskohrvatski" već desetljećima i jako dobro znamo što iza tog naziva stoji, meni je žao da si ti izvana toliko neupućen) objasnili u čemu je problem.

  nije uobičajen ni način da se nekog vrijeđa na nacionalnoj osnovi, da se ruga iz njegovog jezika i vrlo je nekulturno i nemoralno kad se pametuje o stvarima o kojima se nema pojma kao što to rade podržavatelji kordićkinih izmišljotina, da se iznose netočne i neprovjerene informacije i da se sve neistomišljenike proziva ognjištarima i iskompleksiranim nacionalistima, pa nikome ništa. ne razumijem zašto bih ja tu bila izdvojena niti je ovo ovdje znanstvena rasprava (iako moji komentari nad tvojim i onima tvojih istomišljenika imaju daleko veću nadmoć ako ćemo sa stručnog i znanstvenog stajališta.)
  imam pravo govorit o ovoj temi kao jezičar, kao netko tko svakodnevno radi s hrvatskim jezikom i kao izvorni govornik tog jezika. tvoj je problem da ne želiš da se čuje istina, pa me zato napadaš, a ne zato jer bi tobože vi htjeli znanstvenu diskusiju u kojoj bi neminovno bilo dokazano da oni koji zagovaraju naziv "srpskohrvatski", te naročito oni koji bi u hrvatski standard gurali tuđe riječi nemaju veze sa znanošću, već isključivo sa (zločinačkom) politikom.
  ona debilna uputstva o tome što bih ja sve trebala napraviti da bi mi ti priznao da znam nešto o hrvatskom jeziku si moreš fteknuti znaš i sam već kam. očigledno je da budući da niste u stanju pobiti moje argumente ja tu imam nadmoćnije znanstvene kvalifikacije od vas.
 129. romantički zanos s jedne i bijes s druge strane24.01.2011. 09:26
  nisu nikakva kvalifikacija a najmanje su nauka.
  I na Titaniku je muzika svirala standardno bezprijekorno!
  Sve dok se i instrumenti nisu napunili vodom.
  Zamisli, ni jedne krive note, a brod je ipak potonuo!!!

  Pa ipak - Nek ti je sa srećom!
 130. moi duso24.01.2011. 09:51
  gubis vrijeme zapamti kao i svi primitivci i ekstremisti oni dobru volju smatraju slaboscu a razumiju samo silu
 131. moi24.01.2011. 10:55
  da, strahovit bijes zbog podvaljivanja ljudima izmišljotina pod "znanost" i "istinu" i zbog traćenja novca na objavljivanje podlih manipulacija i senzacionalističkog žutila umjesto korisnih i kvalitetnih knjiga i tekstova uvijek osjećam bez obzira o kojoj se materiji radi, a yebiga u ovom slučaju mi još pljujete baš po jeziku koji mi je struka (a vama nije), a što da radim sad, drugovi? pa neću valjda konformistički klimati glavom i svjesno vas pustiti da bez da podignem glas drobite isključivo politikantski motivirane gluposti. uostalom već sam vam rekla - najviše će u konačnici ove gluposti štetiti h-alteru.

  teza snježane kordić je neznanstvena, a iz vaših se komentara vidi da
  a) ste se jako loše i nikako pripremili za njenu obranu i
  b) samima vam je jasno da ne drži vodu.
  i jedino što znate i možete je drugima dijeliti etikete i govoriti kako tobože nisu stručni i kako su nacionalisti i sl. dok istovremeno vi niste ni blizu da bi o bilo kojem jeziku znali napisati 3 složene rečenice, što se uostalom i vidi iz vaših jadnih komenatara koji govore o svemu mogućem i nemogućem samo ne stručno i nepristrano o jeziku i lingvistici.
  sve to nema nikakve veze s ničim realnim, samo sa izdavačem koji želi prodavati gluposti po 200 kn (kupite! kupite!) umjesto kvalitetnih radova i još ponečim, a što sad više ne bih tu ponavljala, o vašim i izdavačkim političkim i ekonomskim orijentacijama.
  vi jedino što možete je vani i dalje uvjeravati strance da postoji "srpskohrvatski" kao što su vaši istomišljenici radili za vrijeme jugoslovija i to samo u nestručnim krugovima.
  a vidim sad da su svi tekstovi koji se dotikavleju jezika na h-alteru na tom jugounitarističkom tragu koji sa znanošću i nepristranošću nema veze. pa nek je vama sa srećom. pristrani ste, neobjektivni i nestručni, a "bavili bi se" tuđim jezikom kao da je to svakodnevna politika.
 132. Ert24.01.2011. 12:02
  moi, evidentno je da nisi procitala niti knjigu, a cini se niti jedan kordickin tekst.
  ponavljas ko papiga argumentaciju uglednih kroatista, u kojoj glavni argument protiv kordicke je stav da je svaka pomsao o vezi hrvatskog jezika sa srpskim velikosrpska.
  i tako prvo postavite zakljucak, a onda uprete traziti argumentaciju za koju ste uvjereni da vas zakljucak potvrdjuje.

  za pocetak probaj citirati gdje to kordic negira postojanje hrvatskog i srpskog standarda? gdje to ona trazi da se hrvatski standard naziva srpskohrvatskim?
 133. moi24.01.2011. 12:57
  ma nemoj Ert, a kad netko kaže da je srbima i hrvatima zajednička štokavština, a ne "srpskohrvatski jezik"i kad netko kaže da su jezici slični i srodni, ali ne isti, to je vama dokaz da je svaka pomisao o vezi hrvatskog i srpskog jezika velikosrpska?

  ne, Ert, dokaz da se radi o velikosrbizmu je u tome što vama nije dovoljno da se međusobno razumijemo i da se taj jezik koji nam je zajednički zove štokavski i da jednako pravo na njega imaju bošnjaci i crnogorci kao i srbi i hrvati i da svaki od tih naroda ima pravo napraviti vlastiti standard ili čak više standarada. dokaz o velikosrbizmu je i to što neka budala na wikipediji želi obrisati hrvatske unose i zamijeniti ih "savjetima bezbjednosti" i sličnim "velikosrpskohrvatskim" izmišljotinama. dokaz velikosrbizma je što se hrvatske govornike i lingviste proglašava nacionalistima i želi im se naturati kako bi njihov standard trebao izgledati.

  svaki ti jezičar zna neke osnove i sam može doći do zaključaka (a do mnogih sam došla sama na temelju vaših izjava kako ne razumijete kajkavski i čakavski i sl.).
  vi ste ti koji imate unaprijed postavljen zaključak, a onda uopće ne razmišljate ni o čemu, nego samo ponavljate unaprijed postavljene gluposti, argumentacija vam je na razini skeča top liste nadrealista.
  pročitala sam dio knjige na internetu i mislim da se radi o cijepanju tuđih citata i njihovom montiranju, te o namjernom naturanju jednog naziva bez znanstvene utemeljenosti. nemam nikakvu namjeru čitati cijelu knjigu, a kamoli da je kupim.

  ti meni za početak pokaži gdje sam ja rekla da kordić negira postojanje hrvatskog i srpskog standarda? kordić napada i vrijeđa hrvatski standard i hrvatske lingviste. ona traži da hrvatski, crnogorski, bošnjački i srpski štokavski jezik budu obuhvaćeni iskrivljenim i netočnim pojmom "srpskohrvatski jezik". to ja govorim. prestanite izvrtati riječi svojih kritičara. to samo pokazuje da ne znate obraniti izmišljotine koje zastupate.
 134. moi24.01.2011. 13:07
  dokaz velikosrbizma je u besramnom pisanju "srpskohrvatskog" rječnika u kojemu je većina riječi srpska, dok je bogati hrvatski leksik iz takvog rječnika gotovo u potpunosti izostavljen. dokaz velikosrbizma je u tome što se samo želi stalno mijenjati hrvatski standard, a srpski je sam po sebi vjerojatno dovoljno dobar. možda je to zato što se u srpski jezik nisu trebale vraćati srpske riječi koje su jugounitaristički/velikosrpski cenzori zatirali i cenzurirali, kao što su to radili u hrvatskom? ne znam, nisam poznavatelj prilika i muka kroz koje je prolazio srpski jezik tijekom jugoslovija. da su slučajno jugounitaristi zabranili ćirilicu kao što su zabranjivali hrvatske riječi, vjerojatno bi se ona danas (ili prije 20 godina) vraćala i to s punim pravom.
 135. antifašist24.01.2011. 13:08
  Moram priznati da nisam čitao sve komentare (ima ih zaista jako puno), ali ne mogu se sjetiti da sam vidio makar i jedan smisleni argument u svemu što je napisala moi. Ali sam zato vidio nevjerojatnu količinu bijesa, žuči, uvreda i etiketa. Da bi rasprava imala ikakvog smisla i bila racionalna potrebno je ipak bijes, žuč i ostrašćenost ostaviti po strani.

  Tekstovi Snježane Kordić pisani su racionalno, pošteno i iznad svega artikulirano. Reći (bez ikakvih argumenata) da su oni neznanstveni je isprazno, bez ikakve vrijednosti.

  Što se tiče naših "uglednih lingvista" vrlo je interesantno da su mnogi od njih 1990. "okrenuli kapute" za 180 stupnjeva (Brozović, Babić itd.):

  http://bib.irb.hr/datoteka/445818.rec_GROSCHEL_u_KR.PDF

  "Takav »specijalno upečatljiv primjer prilagođavanja koncepcijama jezika dominantnim pod različitim političkim sistemima pruža vodeća figura postjugoslavenskog hrvatskog jezičnog separatizma«: Stjepan Babić (371). Upada u oči kako »u svojim procjenama srpskohrvatskoga jezika Babić je u usporedbi s ranijim publikacijama postao ’od Pavla Savle’. Još 1964. bio je uvjereni zastupnik ’uklanjanja hrvatsko-srpskih jezičnih razlika’, i možemo čitati kod njega o ’jezičnom jedinstvu Srba i Hrvata’: ’Jedinstveni je jezik idealno rješenje’ (Babić 1964, 71), i (ibid., 72): ’lingvisti [...] su dužni [...] da utječu da se težnja k jedinstvu što prije ostvari’. Nakon raspada Jugoslavije Babić se pretvorio u fanatičnog zagovornika maksimalnog diferenciranja hrvatskoga i srpskoga. Njegov slučaj egzemplarno pokazuje kako su u Hrvatskoj zadnjih desetljeća često nastupale iste osobe kao normatori jezika jedanput s unitarističkim pozicijama, a drugi puta sa secesionističkim« (75)."


 136. tko se zeli zabaviti24.01.2011. 13:20
 137. moi24.01.2011. 13:40
  samo se vi pretvarajte da je jugoslavija bila slobodna zemlja u kojoj su se poštivala ljudska prava i demokratske vrijednosti. zna se jako dobro da se hrvate (a i ostale) zatvorom, batinama, raznim stigmatizacijama, golim otocima pa i ubojstvima tjeralo da "ispravno" misle, govore, i djeluju. jasno da tko je god htio nešto bit je morao imat partijsku knjižicu i ko papiga ponavljati partijske direktive, a to uključuje i "srpskohrvatski" jezik, koji je gle čuda i u jugoslaviji unatoč svemu vrlo brzo iz "srpskohrvatskog" natrag postao hrvatski ili srpski, pri čemu se uvijek u školama učila lokalna varijanta (dakle jedan od ta dva, a ne umjetni hibrid; umjetni hibrid (velikosrpskohrvatski) se naturao slovencima i makedoncima).

  imam hrpu rječnika doma. na njima piše da su hrvatski ili srpski, a u njima se nalaze hrvatske riječi. još iz doba jugoslavije. napr. dictionnaire français croate ou serbe > conseil de securite - vijeće sigurnosti; godina 1990.
  deutsch-kroatisches oder serbisches wörterbuch 1982. der sicherheitsrat - vijeće sigurnosti
  nikakav "savjet bezbjednosti" i slične gluposti. prošla baba s kolačimaaa... već odavno, još tamo 1970-tih...štokavski, a ne "srpskohrvatski" :)

  a pazi sad čak i ovdje
  english-croato-serbian dictionary 1962 security council - vijeće sigurnosti
  i otkud sad u "srpskohrvatskoj" wikipediji savjet bezbjednosti? otkud uopće ideja da se 2 različita jezika na ikakav prihvatljiv način mogu svesti na jedan?
  jy, ostrašćeno reagiram kad mi jedni te isti uporno ponavljaju iste gluposti iako sam im u nekoliko navrata dokazala da su u krivu i kad mi uporno citiraju nekakve isprazne fraze za koje misle da nešto znače, a ne znaju beknuti o lingvistici.
 138. moi24.01.2011. 13:52
  kužiš? zbog idiota partijskih (koji čak nisu imali dovoljno mozga da bi sve izcenzurirali i u drugim područjima - na primjer umjetnost, gdje su bili pretupavi da bi kužili neke stvari, dok su druge uredno cenzurirali) je moralo pisati da je jezik hrvatski ili srpski, a unutra samo hrvatske riječi, unutra jezik hrvatski, čak nema ni dvije mogućnosti (samo je vijeće sigurnosti, nema nikakav savjet bezbjednosti) iako je rječnik tobože hrvatski ili srpski. ajde pa niste valjda toliko glupi...
 139. moi pobogu24.01.2011. 14:00
  da nisu takvi kakvi jesu ne bi bilo ni rata ni zrtava ni sukoba nicega
 140. moi24.01.2011. 14:11
  whoa. u "srpskohrvatskoj" wikipediji trenutno čak ne piše ni "savjet bezbjednosti" nego "savet bezbednosti". ma bravo, nije da me briga što tamo piše, ali nadam se da je svima jasno zašto ne može biti "srpskohrvatska" umjesto hrvatske wikipedije (i zašto se u "srpskohrvatskom" krije velikosrbizam), niti se može podučavati "srpskohrvatski" da bi se naučilo hrvatski. prevelike su razlike u vokabularu i svako naturanje u bilo kojoj instituciji "srpskohrvatskog" umjesto 4 nacionalnih standarda koji su napravljeni na štokavštini jednostavno nije prihvatljivo, jer to nije naš jezik. ja predlažem vama da si standardizirate "srpskohrvatski" kao 5. standard koji je napravljen na štokavštini i da se onda u popisu stanovništva izjasnite kao govornici tog jezika i onda tražite da se on (zbog tako velike brojnosti njegovih govornika) pored već postojećih uvede u institucije i škole (kao što je sada slučaj u hrvatskoj sa srpskim i drugim jezicima nacionalnih manjina), a nas ostavite na miru da govorimo svojim jezikom koji nije "srpskohrvatski" nego hrvatski štokavski standard.
 141. uzalud24.01.2011. 15:53
  Moi, daj se malo saberi, probaj ne pisati tako inkoherentno, potrudi se malo da jasno izrazis svoje misli, valjda znas hrvatski?

  Nije mi jasno zasto toliko inzistiras na srpskohrvatskom, kad se u Hrvatskoj jezik nikad nije zvao srpskohrvatski, nego se je zvao hrvatski ili srpski, a prije toga hrvatsko-srpski.

  Dobro si primijetila da se u Hrvatskoj uvijek govorio hrvatski i apsolutno niko nije nametao nikakve srpske varijante.

  Medjutim, obzirom da su Hrvati zivjeli u federaciji gdje su 4 konstitutivna naroda govorila istim jezikom, ocito bi bilo nepravedno da se taj jezik, recimo, zvao hrvatski? Kad se zivi u zajednici, onda se treba raditi neke kompromise da bi svi bili koliko toliko zadovoljni? Zato se je jezik zvao hrvatski ili srpski u Hrvatskoj, a srpski ili hrvatski u Srbiji? Nije mi jasno sto je tebi tu nejasno? Ako se je netko trebao buniti, onda su to trebali biti Bosnjaci ili Crnogorci, a ne Hrvati?

  Sto se tice slobode u Jugoslaviji, svakako je bila veca nego danas! Naime, Jugoslavija je bila suverena drzava koja je posjedovala sve na svome teritoriju i nije radila po nikakvom diktatu izvana. Ako smo napravili nesto glupo, pa sto? Razliciti narodi imaju razlicita obicaje i razlicite sisteme vrijednosti? Mi smo radili po svome, pa bilo to glupo ili pametno. Kao sto i svaki covjek vise voli da radi po svome, pa makar i grijesio, nego po necijim instrukcijama, ma kako one pametene bile. A rekla bih da je vecina onoga sto smo napravili, to se najbolje danas vidi, bila itekako pametna.

  Kakva je situacija danas? Hrvatska je mala, rasprodana i prezaduzena, tako da nikako ne moze biti slobodna?

  Da li ce o investicijama austrijskih, talijanskih ili francuskih banaka odlucivati Hrvati ili Austrijanci itd? Da li odluke o radu, investicijama i cijenama u svedskim, madjarskim ili njemackim firmama donose Hrvati ili Madjari, Njemci itd? Da li profiti odlaze u maticne zemlje ili ostaju u Hrvatskoj? Sto bi Hrvatima bilo draze? A tko ih za to pita? Niko! Sto je sa rasprodajom obale? O idejama da se neki otocici daju stranim miljarderima? Da li mislis da Hrvatska odlucuje o onome sto je prodala? Ako ne, gdje je tu onda sloboda? Kolika je sloboda hrvatske vlade, kad joj svakodnevno dolaze iz Brisela novih 10 zahtijeva koje mora izvrsiti? Da li je to samostalno odlucivanje o svojoj sudbini ili je to kolonijalna poslusnost gospodaru? Sto je jos gore, Hrvatska je zaduzena za 60 miljardi dolara, koliko joj otprilike iznosi i BDP? Sto mislis, kako se kreditori ponasaju prema duznicima? Da li ih pustaju da trose na sto god hoce (obrazovanje, zdravstvo itd), ili im zapovijedaju da najprije vrate dugove, a onda za ostalo ne ostane nista? Kako se to zove, sloboda ili duznicko ropstvo?

  Ako ti ovo ne pokazuje da Hrvati imaju daleko tezih problema od naziva hrvatskog jezika, onda si stvarno tezi slucaj?

  A posljedica gubitka ekonomske nezavisnosti je i gubitak kulturne i jezicne samostalnosti? Ti kritiziras naziv "srpskohrvatski", a ne spominjes da je danas hrvatski jezik preplavljen engleskim rijecima, da se cak i izrazavaznje na hrvatskom pocelo prilagodjavati engleskom nacinu izrazavanja?

  Nisam posebno protiv toga da se usvoje engleske rijeci, jer je i engleski usvojio rijeci iz svih mogucih jezika s kojima je dolazio u dodir i zato i ima tako bogat vokabular. Problem je jedino u tome sto je Hrvatska tako mala, da se nakon preplavljivanja Hrvatske anglo-americkim utjecajima, filmovima, stampom, reklamama, muzikom, jezikom itd., postavlja pitanje sto ce ostati od neke autohtone hrvatske kulture i nekulture?

  U tome i jeste paradoks? U Jugoslaviji je Hrvatska bila u zajednici sa malim narodima s kojima je i tako oduvijek zivjela isprepletena na ovom malom prostoru "regije". Dakle ni jedan od tih naroda nije imao brojnost i moc da vlada drugim nacijama. Medjutim, u EU ce se Hrvatska naci se daleko vecim nacijama i tako je jasno da ce te nacije vladati Hrvatskom (kao sto vec vladaju)? A jos je paradoksalnije da se stalno prica o tome kako su nam Srbi zapovijedali, a s druge strane se svaki dan slusaju naredbe koje dolaze iz Brisela? Tko je tu lud? Koja je onda razlika? Jos gore, koliko su nam mogli zapovijedati Srbi kojih ima mozda 7 miliona? A sad cemo uci u zajednicu, sa recimo Talijanima kojih ima 60 miliona. Italija nam, toboze, nece zapovijedati? Jasno da hoce: vjekovima nam je zapovijedala i jedva je docekala da nam ponovo moze zapovijedati, da ponovo moze uzeti Istru i Kvarner itd?

  Stvarno mi nije jasno tko je tu lud? Toboze su Hrvati u Jugoslaviji bili potlaceni, ali to sto ce sad vjerojatno biti poptuno asimilirani, nema veze? nikom nista?
 142. moi24.01.2011. 17:43
  @uzalud
  kako ne? nametali ste "srpskohrvatski" 60-tih pa vam se dogodilo hrvatsko proljeće. nije isti jezik "savet bezbednosti" i "vijeće sigurnosti" kak ti to nije jasno? nametali su ga i preko državnih institucija, vojske, uprave itd.

  super sam ja koherentno sve objasnila već nekoliko puta, ali vi namjerno odbijate shvatiti. točno se zna što je hrvatski, a što nije, e vidiš zato se zvao hrvatski jer je bio hrvatski jezik, a u srbiji je bio srpski jezik pa se zvao srpski.

  ne kužim kaj vam je sad to toliko bitno. ta je bitka za vas odavno izgubljena. kad ćete to shvatit? kako vam se da trošit toliko energije na izmišljotine koje nikad neće postat istina?

  a bože dosta sam ja tu s budalama razgovarala. ako je tebi u jugi bila veća sloboda onda stvarno ne znam s koje si planete. još da si rekla da je bila veća socijalna sigurnost, jednakost, nešto slično, ajde, ali da je sloboda bila veća to samo netko tko namjerno laže može izjaviti. meni je dosta tu glupiranja s vama.
  kršila su se ljudska prava koja su UNIVERZALNA, tak da FOFF s tim vašim tobožnjim sustavima vrijednosti i običajima. tu se u tvom tekstu svakakve gluposti mogu pročitati. pametan čovjek više voli napraviti pametno, pa makar i poslušao tuđi savjet. samo budala misli da je bolje uvijek raditi po svom bez obzira na to da li je to bolje ili gore od prihvaćanja nečijeg pametnijeg savjeta.

  to što smo mi sad u kapitalizmu i neoliberalizmu uopće ne mora imati veze s time da je netko u bivšoj državi dominirao i da su se kršila ljudska prava. tu se kao paraziti lijepite kao da je jedina alternativa današnjem kapitalizmu nekakvi zastarjeli totalitarni sustav kojeg je vrijeme odavno pregazilo. mene ti kao ljevičara tako nešto uopće ne zanima. niste vi nikakva alternativa, već nas gurate ovakvim svojim nebulozama u EU - i to sam objasnila i ne da mi se više.
  mene zanima socijalna pravda i egalitarno i demokratsko društvo u kojem se poštuju svačija ljudska prava, u kojem institucije rade za javni interes i u kojem svatko ima zagarantiran život dostojan čovjeka, a ne nekakvi patološki totalitarizam u kojem nekakva plemena rade po svojim običajima i svakodnevno gaze ljudska prava.
  dominirali su srbi u jugoslaviji, to samo oni koji namjerno izvrću povijest ne znaju i ne razumiju. u svim državnim institucijama dominirali su srbi, to je činjenica koja je zapisana čak i u stranim povijesnim knjigama.

  iskreno, draga, uopće mi je svejedno jel ulazim u zajednicu s talijanima, mađarima, japancima ili srbima. ne gledam ljude po nacionalnosti i nisu mi bliži srbi od slovenaca ni talijana, ni austrijanaca. meni su ti svi ljudi isti. bitno mi je ono što sam gore navela kakva bi ta zajednica ili bilo kakvo društvo u kojem živim ili ne živim trebali biti.
  i bez obzira na to što se ja ne zalažem za ulaz hrvatske u EU i što neke tvoje kritike (ali samo neke) današnjeg stanja stoje, ipak za mene je apsolutno ključno pitanje ljudskih prava i demokracije.

  ovaj je razgovor bio o nazivu "srpskohrvatski" za nešto što nije "srpskohrvatski", a ti pobjegla u politiku gdje si očito više doma...
  ja sam ovdje dovoljno vremena potratila. neću glasat za ulazak u EU i nikad neću prihvatiti da je hrvatski "srpskohrvatski" jer nije, niti ću ikad prihvatiti kao svoje ideologiju i/ili program koji zagovaraju i podrazumijevaju kršenja ljudskih prava.
 143. jura24.01.2011. 17:52
  @moi
  Od kuda ti tone strpljenja za žgadiju?
 144. uzalud24.01.2011. 21:57
  moi, nije dovoljno zeljeti ravnopravnost, demokraciju i ljudska prava, pa da se ona ostvare.

  Ako das drustvenu imovinu u ruke "200 bogatih porodica" onda ono sto se realno desave nece biti ravnopravnost, demokracija=vladavina naroda i ljudska prava, nego naprotiv:
  - umjesto ravnopravnosti "200 bogatih porodica" ce imati sve vise prava, o ostlih 4.5 miliona sve manje, dakle umjesto ravnopravnosti, povecavat ce se neravnopravnost.
  - demokracija ce biti vladavina "200 bogatih porodica", a 4.5 miliona ce imati pravo da svake 4 godine izaberu na vlast drugu od "200 bogatih porodica".
  - ljudska prava ce sve vise uzivati prvenstveno onih "200 bogatih porodica", a 4.5 miliona ce ta ista prava placati sve skuplje: pravo na hranu, pravo na vodu, pravo na zdravstveno, pravo na obrazovanje, pravo na penziju, toliko skuplje da uskoro veliki dio od tih 4.5 miliona sva ta prava uopce nece moci ostvariti.

  Medjutim ono sto je senzacionalno jednostavno je uvjeriti ljude da je "ovo" demokracija, a da je "ono" bila diktatura? Jednom kad oni to vjeruju, sve drugo je lako: svuces im i gace, a oni jos uvijek glasno vicu kako su obuceni u najljepse odijelo? Izbacis ih sa posla, a oni glasno vicu kako je bas ovo prava sloboda kad su poslodavcima sva prava dana, a radniku sva prava oduzeta? Rasprodas im zemlju, a oni i dalje odusevljeno vicu kako je to prava demokracija kad svi drugi mogu kupiti njihovo, jer oni sami to ocito ne mogu obzirom da imaju sve manje love?

  A sto se tice jezika, ako sutra EU zatrazi od hrvatske vlade da kao sluzbeni jezik uvede engleski, mozes biti uvjerena da ce oni to napraviti, uz naravno odgovarajucu kampanju tako da ce uskoro 51% hrvata tvrditi da je to izraz prave demokracije i slobode izrazavanja, i da je sve ono prije bila diktatura hrvatskog jezika.

  A cak je kroz nekoliko godina moguc i ovakav scenario: EU ce mozda zakljuciti da je zbog ustede i "structural adjustments" najbolje da se ona 4 jezika u "regiji" podvedu pod zajednicki naziv - "srpskohrvatski", i da to postavi kao uvjet Hrvatskoj za pristup u EU. Sto mislis, sto bi hrvatska vlada napravila? Nema nikakvog razloga ne vjerovati, na temelju dosadasnjeg ponasanja hrvatske vlade, da bi ona i to prihvatila!?

  Toliko o hrvatskoj suverenosti i slobodi!
 145. BANANIZACIJA24.01.2011. 23:06
  se nastavlja!
  U boj, u boj!!!
 146. Carob King25.01.2011. 05:20
  Čuješ li me ili je Uzalud! Bolje da nas jebu 200 bogatih familija, nego 4 500 000 siromaha! Ili misliš da je sve to uzalud, jebali nas jedni ili drugi. Mislim da je ista stvar s jezikom kao i s rasom. Tko izgubi rat na kurcu, traži čistoću rase. Na čistoći jezika nije inzistirao Franjo Tuđman, već njegova žena Ankica, jer je stalno dobivala gljivice. Idiot uvijek treba naglašavati kojem narodu pripada, da ne dođe do zabune, genijalac ne mora, jer je on svjetska vrijednost. Ima nas četiri i po milijuna i neka svatko izmisli samo jednu staru riječ i imat ćemo jezik različitiji i stariji od srpskog. Dok se vi karate s jezikom po dalmatinski ja se s njim karam po srpski (jebem mu majku hrvatsko-srpsku). Nije u jeziku sve, kao ni u šoldima. Možda je smisao života u tom umjetničkom dalmatinsko-srpskom karanju. Sa Ovčara i Kablara čobanica Klara progovara: Kara vas vaš Carob King!
 147. antifašist25.01.2011. 07:59
  U jednom prijašnjem upisu rekao sam "Ako su razlike američke i engleske varijante engleskog jezika veće od razlika "hrvatskog" i "srpskog" (odnosno hrvatske i srpske varijante hrvatsko-srpskog) ...".

  Znao sam da Snježana Kordić navodi radove lingvista koje tvrde upravo to (ali ne samo za engleski jezik). Na primjer, u članku o policentričnom jeziku ona kaže:

  "Razlike između hrvatske i srpske varijante do danas nisu veće od razlika između varijanti drugih policentričnih jezika (Blum 2002, 134). Thomas (2003, 314) pokazuje da su čak manje od razlika između varijanti standardnog engleskog u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Kanadi, između varijanata standardnog španjolskog u Španjolskoj i Latinskoj Americi, portugalskog u Portugalu i Brazilu, francuskog u Francuskoj, Belgiji, Kanadi i Africi, njemačkog u Njemačkoj i u Austriji. I drugi lingvisti zaključuju isto, npr. McLennan (1996, 107) ističe da su manje od razlika između kanadske i drugih varijanata engleskog jezika, Pohl (1996, 219) da su manje od razlika između njemačke i austrijske varijante njemačkog jezika, Gröschel (2003, 180-181) da »su na svim sistemskim razinama manje od razlika između ’holandske’ (sjevernonizozemske) i ’flamanske’ (južnonizozemske) varijante nizozemskog jezika. [...] čak su i strukturne razlike između jezika bijelaca i jezika crnaca u velikim gradovima na sjeveru Amerike - a oba jezična oblika su samo podvarijante varijante američkog engleskog - veće od onih između hrvatskog, bosanskog/bošnjačkog i srpskog«."

  E sad, ostaje mogućnost da je Kordićka to jednostavno izmislila (žgadija kakva već jest!), pa kratka blic provjera nije na odmet. I gle vraga, Thomasov članak zaista postoji:

  http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=16077251

  a engleski sažetak kaže:

  "... the linguistic system which includes the standard Serbian, Croatian, Bosnian, and Montenegrin languages... it is a unique linguistic system, with several essentially lexical variations. The intercomprehension between these standards exceeds that between the standard variants of English, French, German, or Spanish."

  Pametnom dosta!
 148. glupavom i previse25.01.2011. 08:33
  pa gura glavicu u pijesak i sam sebe uvjerava mama ja sam u pravu mama ja sam u pravu bu hu
 149. banal25.01.2011. 08:54
  @Carob King

  "Idiot uvijek treba naglašavati kojem narodu pripada, da ne dođe do zabune, genijalac ne mora, jer je on svjetska vrijednost."

  Tvoji komentari u pravilu zvuče kao nebuloze bolesnog uma, koji svoju boleštinu prikriva montipajtonovskim humorom, ali ova rečenica pogađa u srž stvari. Malo grubo, ali sve je rečeno.

  Nemam namjeru neistomišljenike nazivati idiotima, ali nikad mi nije bilo jasno: što je to što bilo koga može motivirati na zagovaranje i isticanje nacionalnih obilježja?
 150. u jebote25.01.2011. 09:08
  pa po tom belom svetu sve same ustase s ogrlicama od decjih prstica bre francuzi svabe englezi rusi spanjolci talijani grci egipcani brazilci nigerijci papuanci hutu tutu mui tui bui svi redom zagovaraju i isticu nacionalna obiljezja samo mi sr ovaj pardon jugoslov ovaj pardon internacionalni anacionalni smo okej fest i bas hercig
 151. moi25.01.2011. 09:24
  gle ja kao anglist poznajem različite varijante engleskog jezika i znam da su razlike između srpskog i hrvatskog veće. na engleskom ti se srce security council kaže security council svugdje. engleski ti je jezik analytic, a hrvatski synthetic, tak da ti u engleskom ima manje uopće mogućnosti razlika u tom pogledu, jer se nove riječi tvore tako da se nova značenja dodaju već postojećim riječima, a gramatički odnosi mjestom riječi u rečenici, te prijedlozima, a u hrvatskom i srpskom se tvore nove složenice, nove riječi i dodaju morfemi na osnove za označavanje gramatičkih odnosa u rečenici. nije uopće točno ono što ti snježančica tvrdi, ruku u vatru stavljam da su razlike u rječniku (a i na drugim razinama) veće između srpskog i hrvatskog od razlika između američkog i britanskog engleskog, to uostalom danas svaka budala koja govori engleski može vidjeti. za to naravno postoje i povijesni razlozi dakako jer ono što se govori u americi na pr. je doista engleski koji je kao takav tamo stigao i nametnuo se sa kolonistima, a hrvatski nikad nije bio srpski, ni srpski hrvatski. hrvatski ima svoj kontinuitet kroz povijest.
  pogledaj 2 stranice teksta na američkom i britanskom engleskom, a onda pogledaj na hrvatskom i srpskom. mislim da bi za usporedbu jezika možda bilo dobro uzeti hrvatsku i srpsku bibliju pa vi vidite kako su to isti jezici.
  ono što nama smeta očito je prevelika razlika u vokabularu. ne smeta me ni drugačiji izgovor, ni gramatičke razlike (iako ne može se ni to zanemariti), ali razlike u vokabularu su tolike da nama nije prihvatljivo čitat nešto što je tobože "srpskohrvatski" ili što je srpski, bošnjački, crnogorski, (a vjerujem da je tako i drugima) kao da je naš materinji jezik i to nije od 90-tih nego oduvijek nam je to bilo neprihvatljivo tak da FOFF više s tim vašim nestručnim i propagandističkim glupostima.
  neću više tu se javljat jer imam puno pametnijeg posla koji mi stoji, ali samo želim još jednom ponoviti kao anglist i izvorni govornik hrvatskog da razlike između različitih varijanti engleskog nisu veće od razlika između hrvatskog i srpskog štokavskog standarda.
 152. Živijo naučni demokratski25.01.2011. 11:26
  PLURALIS MAJESTATIS!!!
 153. banal25.01.2011. 11:46
  @u jebote

  To što većina to radi ne znači ama baš ništa. Da se osjećam zločesto, rekao bih da je upravo to razlog za činiti suprotno. Kad mi netko racionalno objasni zbog čega se trebam osjećati posebno zato što sam Hrvat, popet ću se na vrh Sljemena i na sav glas recitirati pravopis Babića, Finke i Moguša.
 154. a ko kaze25.01.2011. 11:49
  da se trebas osjecat posebno izvalis tesku glupost a onda places
 155. banal25.01.2011. 12:11
  OK, mijenjam svoju prethodnu izjavu, naziv "idiot" mi se sad čini potpuno prihvatljiv.
 156. moi25.01.2011. 12:21
  pa banal, ti se osjećaj kako hoćeš i govori kako hoćeš, ali dopusti i svima nama istu slobodu bez izrugivanja i poricanja da postoji hrvatski jezik koji nije isti kao srpski. nudila sam vam štokavski, pa nećete. a ja napravim prijevod i mislim si da za njega mogu reć da je na hrvatskom i mogu reć da je na štokavskom. ali da je na "srpskohrvatskom" nikako ne mogu reć jer je to totalna glupost i izmišljotina. i kakve veze ima bilo kakva politička situacija s činjenicom da netko govori nekim jezikom. totalno diletantski potežete pitanje jezika, a onda kukate kriza ovo, neoliberalizam ono, a mi se bavimo jezikom. pa naravno da se bavimo kad budale izmišljotine i neistine plasiraju u medijima pod tobožnju znanost. ja sam uostalom već rekla da je to žutilo koje nas samo međusobno razjedinjuje i odvraća pažnju od stvarnih problema i straši hrvate da lakše uđu u EU. pitanje je zašto h-alter u tome sudjeluje, a ne zašto hrvatski govornici gnjevno reagiraju na pljuvanje po njihovom jeziku i ljudskim pravima.
  vaša kristalna kugla veli da će doć englezi i sve nas poenglezit, pa ajte se vi sami serbizirajte prije jer to će nas kao spasit od vaših fantomskih engleza. bože me prosti ovakvih gluposti već dugo nigdje drugdje nisam pročitala. dajte skinite se više s tog bolesnog tripa i ote se bavit tim neoliberalizmom, krizom, nezaposlenošću itd. ali bez zagovaranja kršenja ljudskih prava i građanskih sloboda jer badava vam sve ostalo ako svima nisu zajamčena ljudska prava. a ako jesu, onda je svejedno jel sam ja sama hrvatica sa 50 000 000 eksima, ili eskima ima samo 5, jer smo svi jednakopravni, zaštićeni i svi imamo ista prava.
 157. Bila jednom25.01.2011. 12:27
  ćirilica
  pa glagoljica
  pa bosančica,
  pa latinica.
  ..........
  a sad će ubrzo
  ŠTOKR(L)ICA!
 158. moi25.01.2011. 12:44
  samo se ti rugaj, samo to i znaš, a jadan nisi ni smiješan.
  kakve sad veze ima pismo s činjenicom da su ova 4 nacionalna standarda napravljena na štokavici?

  kaže webster: polyglot - able to speak or write several langauges
  dakle poliglot je osoba koja zna GOVORITI ILI PISATI nekoliko jezika. NE OSOBA KOJA RAZUMIJE, NEGO KOJA GOVORI I PIŠE nekoliko jezika. koliko god se vi trudili mi (bez učenja nekog od ovih ostalih) govorimo i pišemo hrvatski, a samo u velikoj mjeri razumijemo srpski, crnogorski, bošnjački. jer nećete mi valjda reć sad da znate govorit npr. crnogorski bez da ste ga učili kao strani jezik? odnosno možda i hoćete, ali samo zato jer ste diletanti koji o jeziku pojma nemaju....
 159. Hallo moi!25.01.2011. 13:38
  A da li se ti to možda malo ljutiš?
  Pa neeeeeeeemoj, molim te.
  Znaš, većina ovih ljudi koji su se ovdje javili
  su davno izašli iz vrtića i nitko se od njih
  ne želi više igrati s tvojim lijepim krpicama. C'est la vie!
  Što je najgore, ni jednom od njih više ne možeš dati jedinicu! UFFFF!
  Sram ih bilo! Banda nezahvalna! Neprosvijećeni pokvarenjaci!
  Srbofili! Četnici! Nedićevci! SS-ovci! Bjelogardijci!
  VELIKOSRPSKOŠUMADIJSKOBALKANSKOKOSOVSKOPRIMITIVNOSKOROJEVIĆKO...KO..KO..KKK!!!!
  Komunjareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!

  Baš šteta!
  Zamisli, neki od njih čak razumiju, govre, pišu
  a ponekad čak sanjaju na više stranih jezika.
  I to sve bez
  crnogorskog - (Poooood onom pod onoooom, goooorom zelenom!!!!)
  bosnaskog - (U ljijepom staaaarom gradu Višegraaaaaduuuuu!!!!!),
  ili srpskog - (...pokrivaju sablje japundžetin, da im Marko ne vidi sabalja!) itd.

  Jesi li kad pročitala Goeteovog Fausta? Sijećaš li se onog majstorovog šegrta,
  što je zvao duhove, koji su naravno odmah dotrčali....i ...i....kako je išlo dalje?

  A sad lijepo ti iz svih cijevi! BUUUUUUUUUMMMMMMMMMMMM!!!! Najmanje dvije stranice!!!
  Ugodna zabava!
 160. moi25.01.2011. 14:56
  pa ne uči se lingvistika u vrtiću, nego na faksu, srce. a u školi lijepo učimo strane jezike čitati s razumijevanjem, gramatiku, pisanje i konverzaciju. e pa kad imamo 1 iz nekog od tih područja onda idemo na popravni, a ne zaokružujemo ocjenu, jer se svaki od tih elemenata mora proći.... ali ti naravno kao nepoznavatelj jezika ne znaš ništa ni o metodici poučavanja stranih jezika...

  pa-pa
 161. Otac Domovine25.01.2011. 15:15
  Ante Strarčević je bio uvjeren da se istim jezikom govori od Triglava do Crnog mora. Dakle i današnji Bugari! On je taj jezik zvao doduše hrvatski, ali kad izađemo iz 19. stoljeća u kojem je bilo "in" povezivati jezik i narod, ime ne mora značiti ništa. Mogao ga je isto tako zvati i bantu-bantu. Franjo Rački je recimo također mislio da južni Slaveni govore istim jezikom i zvao ga je jugoslavenski. Neki su ga zvali ilirskim mada nema nikakve veze s jezikom kojim su prije 2500 godina govorili Iliri. Gaj i ilirci su za standard odabrali štokavicu želeći se simbolički povezati s Dubrovnikom koji je bio kontinuirano samostalna država do Naoleonovog ulaska 1800. godine. Dosta čudna odluka, imamo li u vidu da je donesena u Zagrebu, u vrijeme kad hrvatska intelektualna krema uglavnom nije znala govoriti štokavski, a vjerojatno je bilo i onih koji nikada nisu ni čuli njegove izvorne govornike (sigurno im je svima išao bolje njemački). Vuk je također za standardni srpski odabrao štokavski, i proglasio sve njegove govornike Srbima. To sve o čemu danas mislimo da je postojalo vječno, jer tako nas indoktriniraju, ustvari je formirano prekjučer, tj. prije 130 - 170 godina, i to uz brojne "dnevnopolitičke" utjecaje zbog kojih su odluke bile takve kakve su bile, i uz jako puno slučajnosti.
 162. moi25.01.2011. 15:28
  može južnoslavenski (od slovenije do bugarske) kontinuum i može štokavski, s time da postoje različiti standardi koji se ne miješaju. ne može "srpskohrvatski".
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Ju%C5%BEnoslavenski_jezici
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Srednjoju%C5%BEnoslavenski_dijasistem

  "Sam po sebi, tzv. umjetni pojam srpsko-hrvatski je političko ime za hibrid koji je trebao nastati spajanjem hrvatskog jezika i srpskog jezika do kojeg doista nikada nije došlo do konca, unatoč zbližavanju i sličnosti ova dva od početka neovisna jezika. Politički zagovornici srpsko-hrvatskog imali su na umu zatiranje hrvatskog jezika i nametanje srpskog te su pokušali objasniti da se tu radi o jednom jeziku sa dvije varijante no znanstvenici, povjesničari i ini stručnjaci dokazali su genetsko-lingvističku srodnost dijalekata zapadnoštokavskog i istočnoštokavskog narječja na kojima su se oblikovali ovi jezici u dva neovisna nacionalna standardna jezika; hrvatski jezik i srpski jezik, kasnije su se ovoj skupini pridružili i Bošnjaci te Crnogorci standardizaciom svojih nacionalnih jezika na dijalektima kojima govore u okviru štokavskog narječja."

  FOFF hallo moi!
 163. Otac Domovine25.01.2011. 15:40
  Sad me baš zainteresiralo. Pogledao sam ponuđeni link: http://hr.wikipedia.org/wiki/Ju%C5%BEnoslavenski_jezici, duboko promislio o pročitanom i nametnulo mi se pitanje:
  Zar ti zaista razlikuješ jezik kojim govore Bošnjaci od jezika kojim govore ostali Bosanci i Hercegovci? Da ti ja sad tu dobedem nekoga i on počne pričati o nečemu, kajaznam, o Big Brotheru, bil ti znao jel Srbin jel Hrvat?
 164. moi25.01.2011. 16:12
  da znam da govore bošnjaci drugačije. govore na primjer kahva, lahko i imaju dosta islamske terminologije. govore drugačije od hrvata iz bosne. obzirom da su si napravili standard onda imaju i svoj bošnjački standard koji se razlikuje od ostalih. nedavno sam stavila na blog neki tekst na bošnjačkom i tipfelere koje sam znala sam popravila, a za neke stvari nisam znala da li je to ispravno ili ne pa sam ostavila. vidi se jasno da je tekst bošnjački, a ne srpski ni hrvatski.
  internet je fantastičan izvor mogu se čitati blogovi ljudi iz bosne svih nacionalnosti i vidjeti koliko su različiti, a koliko slični.
  a za to kako koja sredina u bosni govori treba raditi istraživanje. onda također mislim da je moguće da u sarajevu naprimjer se govori nekakav zajednički jezik, ali ne znam. trebalo bi to istražit i vidit na temelju činjenica i nepristrano dobivenih podataka. baš ponekad čitam jedan blog iz sarajeva, pa se vidi da nije ni hrvatski ni srpski, već bošnjački. pa onda jedan blog bosanske hrvatice jasno se vidi da je hrvatski. jedino me malo začudilo kako bosanski srbi koriste ijekavicu. to nisam znala, jer eto, nisam slavist, nego anglist i romanist.

  da mi dovedeš bilo koga ja ću znat što on govori (a ne jel hrvat i srbin), čak u mnogim slučajevima i po regijama u hrvatskoj jer se razlikuje izgovor po lokaciji.

  bošnjaci imaju pravo na svoj standard i jezik, bez naturanja tuđeg jezika i mogu ga zvati kako žele, baš kao i mi.

  zanimljivo da mnoge od vas ne brine uopće što je "srpskohrvatski" velikosrpski projekt zatiranja hrvatstkog (a vjerujem i ostalih) jezika koji su se razvili iz štokavštine. vidim ovaj portal čita dosta fašista, samo se neke iz nekog nepoznatog razloga ne percipira kao takve.
  žalosno.
 165. banal25.01.2011. 17:30
  @moi

  Ja sam samo postavio pitanje (a odgovor me iskreno zanima) zbog čega je nekome (recimo tebi) uopće stalo kako se zove jezik kojim govori. Ne ulazim u tvoje pravo da misliš što god želiš, samo me zanima tvoja motivacija, s čisto sociološkog stanovišta.
 166. moi25.01.2011. 18:11
  pa bilo bi pristojno da se pročitaju moji komentari u kojima ja objašnjavam zašto se jezik ne može zvati "srpskohrvatski", ako nekoga zanima. ja sam inače izvorni govornik hrvatskog jezika (ne "srpskohrvatskog") i želim imati kulturu, umjetnost, literaturu itd. na svom materinjem jeziku, a ne da otvaram wikipediju i unutra čitam o "savetu bezbednosti". zato jer se moj jezik oduvijek zove hrvatski i oduvijek se razlikuje od srpskog, bošnjačkog i crnogorskog toliko da ja ne želim da mi se pod moj materinji podmeće bilo kakva mješavina niti neki tuđi jezik.

  također sam i jezičar i volim sve jezike, pa mi je jasno da svaku varijantu (a ne samo moj materinji jezik), i ne samo standard treba čuvati i njegovati jer je mnoštvo varijanata nečije kulturno blago, a i pravo je svakog govornika da govori svojim jezikom, a ne da mu se natura tuđi.

  e a time da mi sad pristanemo da se hrvatski proglasi "srpskohrvatskim" dobit ćemo to da će se svašta podučavati, pisati itd. pod tim nazivom, da će iz fakulteta izlaziti ljudi koji će prevoditi na neki nepostojeći jezik kojim nitko ne govori. navela sam primjere "srpskohrvatske" wikipedije koju svatko može otvoriti i pročitati kako taj jezik izgleda, navela sam primjer "srpskohrvatskog" rječnika u kojem dominiraju srpske riječi... "srpskohrvatski" projekt je velikosrpski (dakle jedan fašistički) projekt zatiranja hrvatskog jezika i svojatanja cjelokupne štokavštine, nametanja drugim narodima jezika, riječi, izraza koji nisu njihovi.

  onda ako se hoće reći da su svi ti jezici zapravo varijante štokavštine, a znamo da u hrvatski spadaju i kajkavski i čakavski, a u srpski još i torlački, dok bošnjački i crnogorski nisu ni hrvatski ni srpski, a nastali su na štokavštini. e pa iz tog razloga je također važno da se jezik ne zove "srpskohrvatski", nego štokavski, ako se mora zvati zajedničkim imenom iako nikako se standardi neće mješati jer je takva praksa sa svim jezicima i to s razlogom. sve sam ja objasnila ovdje već više puta.

  ne znam, kad englez ircu ili indijcu nametne svoj jezik, ili španjolac ameri-indijancu, onda vam je jasno zašto to nije u redu, a možda neki vide i kolika je šteta time počinjena (ne samo irskoj i indijanskoj već i ) svjetskoj kulturnoj baštini. isto bi bilo kad bi hrvati srbima u hrvatskoj (gdje su danas hrvati puno brojniji od srba, za razliku od obrnute situacije u jugoslaviji) govorili da se govori "hrvatskosrpski" a zapravo ih tjerali da govore hrvatski umjesto svog materinjeg jezika. ali kad srbin hrvatu nameće svoj jezik to je "bratstvo i jedinstvu". ye, možda za konformiste koji glumataju da su ljevičari i ne znaju razmišljati svojom glavom, koji se skorojevićski srame svoje nacionalnosti jer misle da su tako veći ljevičari, potplaćena baljezgala kojima je svejedno za čije interese pišu samo da im se plati i velikosrpske fašiste. i to h-alter podržava: neznanje, konformizam i velikosrpski fašizam.
 167. moi25.01.2011. 18:21
  također ja kao prevoditelj ne znam prevoditi čak ni sa "srpskohrvatskog" odnosno ostala 3 standarda, a kamoli na neki drugi od štokavskih standarda, osim hrvatskog. možda vama to zvuči smiješno, ali vi doista do kraja poznajete i razumijete samo svoj jezik ( i neki jezik koji ste eventualno zastudirali ili ako ste negdje živjeli dovoljno dugo da neki drugi jezik dovoljno dobro naučite), a ne sve što vam izgleda razumljivo.
 168. banal25.01.2011. 18:50
  @moi

  Oprosti, ali potpuno promašuješ smisao mog pitanja. Ne ulazim u to postoje li ljudi s ciljem zatiranja hrvatskog jezika i bića, koji se služe svakakvim metodama za ostvarenje svog cilja. Zapravo, oni sasvim sigurno postoje i djeluju (iako nemam namjeru svrstavati Snježanu Kordić u taj krug). Radi se o tome da je ne osjećam da išta gubim nestankom hrvatskog jezika (a da se razumijemo, ne postoji mogućnost da se to dogodi za naših života). Potpuno mi je svejedno hoću li govoriti ladica, fijoka ili škrabica, i potpuno mi je svejedno kako će se taj jezik zvati, ako će to rezultirati jedinstvenim govornim standardom.

  Zapravo, kad bih mogao, ukinuo bih sve jezike osim jednoga, koji može biti neki od postojećih ili potpuno nov. Možeš li uopće zamisliti svijet u kojem se svi automatski razumiju? Naravno, ne bi bilo potrebe za prevoditeljima, izgubili bismo jedno cijenjeno zanimanje, ali vjerujem da biste našli neku drugu zanimaciju.
 169. imenjakinja25.01.2011. 18:52
  @banal
  o motivima se mozes informirat u komentarima ispod clanka vukovar, ljeto 1999. cik pogodi.
  a ja mislim da tu ima i malo patologije. kak se ono kaze, problem s kontrolom nagonskog ponasanja?
 170. imenjakinja25.01.2011. 18:55
  *1991.
 171. moi25.01.2011. 19:00
  ma ti banal pričaš o stvarima o kojima nemaš pojma. ali ima lijeka za tebe, prebaci se odmah na engleski i počni okolo govoriti da ti je to materinji jezik. neće biti jednoga standarda, jer to bi bio kulturocid i zločin. neće ga bit u EU niti igdje drugdje. odoh ja s ovog bolesnog portala zauvijek... vidim da ga čitaju sami luđaci, slijepci i fašisti. sretna sam samo što sam ja još normalna i što fala bogu ima drugih normalnih ljudi na svijetu. adio
 172. moi25.01.2011. 19:03
  e a kad ukinete sve jezike, možete onda i svu glazbu svest samo na jedan ton. preporučam knjigu:
  http://gutenberg.net.au/ebooks01/0100021h.html
  naročito onaj dio koji se bavi jezikom.
 173. banal25.01.2011. 19:30
  @moi

  Ne vidim kako je jezik usporediv s glazbom, jezik je samo medij za prenošenje poruke, a poruka se može prenijeti jednim jezikom kako i drugim. Naravno, čovjek može naći ljepotu u bilo čemu, pa tako i u jeziku, ali tu se radi o zaista sporednom aspektu ljudskog postojanja. Prednosti unificiranog standarda svakako višestruko nadmašuju taj minorni kulturološki doprinos koji donose 3000+ jezika i njihovih nebrojenih inačica.

  Ali u svakom slučaju, drago mi je što si ti normalna, i ja sam sretan zbog tebe.
 174. kontrafidelio25.01.2011. 19:33
  oh my god, what a mess :) daklem, ukoliko je dotični "banal" (barem odlično pogođen nick) djelatni sociolog, kad se kurči da traži "sociološko stanovište", tada nam nikakve pomoći nema :)
 175. Ert25.01.2011. 19:34
  "iz tog razloga je također važno da se jezik ne zove "srpskohrvatski", nego štokavski"
  dakle jezik je "stokavski", hrvatski i srpski su njegove varijante? svi smo vec zakljucili da tebe muci nadjev srpski u imenu srpskohrvatskog jezika.

  pa u redu, ali nismo mi kojima zamjeras velikosrpstvo taj jezik nazvali srpskohrvatskim. glupo je mijenjati naziv jezika zato sto u njem stoji prefiks srpsko, tim vise sto svatko moze svoju varijantu nazvati kako mu se svidi. cak i u SFRJ je nacelno svatko mogao svoju varijantu nazvati kako mu se svidi pa je sr hrvatska to mijenjala nekoliko puta. uglavnom u smjeru bratstva i jedinstva ...

  kroatistika se zadnjih 20 godina upire da hrvatsku varijantu sto vise udalji od srpske varijante. ispada da je nepostojanje jezicne barijere izmedju govornika te dvije varijante neki problem. kad god sam pricao sa govornikom neke od varijanti srpskohrvatskog (ili stokavskog ako ti je bas to milije) uvijek je svatko govorio svoju varijantu i svatko je svakog savrseno razumio. sa slovenicma ili makedoncima na primjer je druga prica, tu uglavnom jedan ili obagovornika moraju potraziti pomocu u nekom stranom jeziku.

  nego moi, kad ce na FF-u biti formirana katedra za Srpski jezik. I hoce li konacno vise netko poceti prevoditi na primjer danila kisa na hrvatski???? i krlezu na srpski?
 176. banal25.01.2011. 19:54
  @kontrafidelio

  Moi se barem trudi objasniti svoju poantu, dok je tvoj komentar doista "produktivan". Znače li ti nešto izrazi "ad rem" i "ad hominem"?
 177. uzalud25.01.2011. 22:41
  Koliko shvacam iz moinih 1000 komentara, njena je teza da su hrvatski i srpski 2 razlicita jezika i da su u SFRJ Srbi nametnuli Hrvatima srpski koji su Hrvati morali zvati srpskohrvatski, pokusavajuci izvrsiti kulturicid nad Hrvatima, zatrti "hrvatsko nacionalno bice" i zatrti "hrvatsku rijec".

  Vjerujem da je moi toliko zaljubljena u ovu ideju o dva razlicita jezika samo zato sto je, najblaze receno, duboko frustrirana "fasistoidnoscu" srpskog ponasanja prema Hrvatima u SFRJ.

  Obzirom da nema boga koji ce presuditi da li se ovdje radi o 2 ista ili razlicita jezika, svako od nas ce nastaviti misliti o tome ono sto hoce ili ono sto ga nauce.

  Medjutim, za mene je glavni problem to sto moi svoje zakljucke bazira na krivim premisama.

  U SFRJ Srbi nisu nametnuli Hrvatima srpski, Hrvati svoj jezik nisu nazivali srpskohrvatski nego hrvatski ili srpski, a ranije hrvatskosrpski, Srbi nisu pokusali izvrsiti kulturocid nad Hrvatima, niti zatrti "hrvatsko nacionalno bice" i "hrvatsku rijec". Razlog za naziv hrvatski ili srpski jezik, ili hrvatskosrpski jezik proizisao je iz pokusaja da se nadje najprikladniji naziv za jezik kojim su govorila 4 konstituivna naroda.

  Sve ove "istine" o jadnom hrvatskom narodu kojeg su Srbi tlacili, zatirali i iskoristavali, na kojima moi gradi svoj zivotni credo i koje su u danasnjoj Hrvatskoj toliko udomacene da ih vise niko niti ne preispituje, su LAZI! Izmisljene u svrhu razbijanja SFRJ i pokretanja ratova izmedju njenih naroda.

  Nije uopce tesko shvatiti kako su se ove lazi formirale niti zasto je bilo vazno da one postanu svete istine. Tko god je prije 1990. posjetio Kanadu ili Australiju je vec pri prvom susretu s nasom emigracijom (ili ako je usao u hrvatsku crkvu) odmah bio poducen ovim "vjecnim istinama". Dakle, to su davne "istine" i ideali naseg dragog Ante i ustaskog pokreta koje su se njegovale svih onih godina nakon drugog svjetskog rata u nasoj dijaspori i cekale i docekale svoj trenutak da se vrate u dragu nam domovinu i da se tu ovjekovjece.

  Moi, vjerujem da bi tvoje bavljenje jezikom bilo puno plodonosnije kad bi se oslobodila tih predrasuda.
 178. moi25.01.2011. 22:47
  da kontrafidelio, ako je ovo alternativa, onda nam je bolje u neoliberalizmu. bolje yebate HDZ, kakvi god da su syebani, pokvareni, lopovi, čobani, prevaranti (a ja mislim da su u saboru svi syebani osim lesara) (i kažem to kao netko kome nikad ni blizu pameti nije palo da glasa za tu stranku ili bilo kojeg desničara, a i sdp smatram preneoliberalnim, ni za njih ne glasam već dulje vrijeme) nego luđaci koji bi ukidali jezike i uvodili "srpskohrvatski". nije to naša alternativa, ima individualnih blogova i portala na kojima se može informirati o određenim temama kao slobodni filozofski, portala normalnih nevladinih udruga i organizacija, ima portala i normalnih medija na stranim jezicima... ovo je portal za one koji vole selektivnu istinu i pretvarat se da najljevičari čak i kada podržavaju fašizam i kršenja ljudskih prava jer su valjda kupili ekskluzivni copyright na ljevičarstvo.
 179. Ert26.01.2011. 00:31
  Moi, ti imas problem sa razumijevanjem rijeci alternativa. dakle, alternativa: "pokret koji se razlikuje od službenih i općeprihvaćenih stavova."

  za utjehu ti ostaje da iako si ti u hrvatskoj mejnstrim, u svijetu ti si alternativa :).

  A imas problema i sa znacenjem rijeci fasizam. No i tu si u hrvatskoj mejnstrim, a u svijetu alternativa. Sve u svemu prilicno konzistentno. Kapa dolje.
 180. imenjakinja26.01.2011. 01:08
  moi ima problema s razumijevanjem opcenito. zasto bi joj onda bio bolji syebani hdz od nesyebanog lesara??
  moi ti si u poricanju svoje politicke orijentacije. alam idazi iz ormara!
 181. Carob King26.01.2011. 05:58
  Carob banalu preko banala
  "Idiot uvijek treba naglašavati kojem narodu pripada, da ne dođe do zabune, genijalac ne mora, jer je on svjetska vrijednost." Bananalni ti navodiš ovu moju rečenicu i zatim zaključuješ:“Tvoji komentari u pravilu zvuče kao nebuloze bolesnog uma, koji svoju boleštinu prikriva montipajtonovskim humorom, ali ova rečenica pogađa u srž stvari. Malo grubo, ali sve je rečeno.“ Nije mi jasno da možeš nekoga u potpunosti deskreditirati a zatim se pozivati na njega, ne shvačajući da time deskriditiraš i ukidaš sam sebe i svoje uporište. Mislio sam da se takvim sredstvima služi samo Ivan Zvonimir Čičak zvani Pičak. To je kao da se Židovi pozivaju na Hitlera. Provedi analizu svojih rečenica pomoću formalne i psihološke logike, pa ćeš vidjeti da sam pričaš nebuloze. Jebe te višeznačnost i širina znanja, te smisao za humor. Za Dalmatinca nije ni čudo, zbog takovih su Ivančić, Dežulović i Tomić prisiljeni pisati na nivou na kojem pišu, jer da podignu pisanje na viši nivo, optužio bi ih za nebuloze bolesnog uma. Kada je Euripid dao Sokratu Heraklitovu knjigu i upitao ga što misli o tome sadržaju, ovaj je odgovorio: „Što sam razumio, valjano je, ali mislim i ono, što nisam razumio, samo bi za to trebao neki delski ronac.“ Maloumnik uvijek smatra višeumnika za bolesnika, jer ga ne može dokučiti. Treba čitati i nešto drugo osim novina i vlastitih misli. Zatim još jedna kontradikcija u rečenici: “Nemam namjeru neistomišljenike nazivati idiotima, ali nikad mi nije bilo jasno: što je to što bilo koga može motivirati na zagovaranje i isticanje nacionalnih obilježja?“ Nemaš namjeru... ali... Izgleda da ti je logika slabija strana, zato više radiš na onoj jačoj strani svog uma – gluposti. Vidi se da nikad nisi pisao nešto gdje moraš dati dušu i razotkriti je, a time i dušu naroda i okoliša iz kojeg potičeš i u kojem egzistiraš. Korisničko ime „moi“ je u mnogim stvarima u pravu, ali bi o nekim savjetima koje joj daje korisničko ime „uzalud“ mogla razmisliti. Francuski filozof rumunjskog podrijetla Emile M. Cioran je pisao na francuskom možemo reći, za verbalne hedoniste, fenomenalno, a ipak je govorio da se u tom jeziku ne osjeća kao kod kuće i ne može na njemu razmišljati tako prisno kao na svom rodnom rumunjskom. To su izjavili i mnogi drugi pisci i mislioci svjetskog glasa koji su pisali na drugim naučenim jezicima. Drugi jezik, koji naučimo, nije nikad tako podatan mišljenju kao onaj usvojeni, pa to isto vrijedi i za različita narječja ili srodne jezike ili pojedine različite rijeći tih narječja i srodnih jezika koje imaju isti smisao. S druge strane, isto tako nam riječi nekog drugog jezika mogu biti bliže nego one vlastitog, što je čest slučaj s engleskim rječima koje se tiču kompjutorske terminologije ili nekih stručnih diskursa. Banal izdigni se malo iznad svagdašnjosti, običnosti, prostosti i otrcanosti, koje zastupaš svojim korisničkim imenom. Izdigni se jednom iznad onog Dalmatinac i budi Čovjek pa da možemo normalno popričati na istoj razini, jer ovako me samo zamarš, pa se više neću igrati s tobom. Nađi si novo derište breeeee. I ne vadi me iz konteksta, ni iz govana. Sam ću to uraditi. Ukoliko ti ne odgovorim nije zbog toga što sam postao šjor Ignor, nego zato što mi nisi odgovorio na nivou iznad banalnosti ili zato što sam prezauzet pisanjem nečeg ozbiljnog. Jebe te u zdrav um Carob King!
 182. nazalost tocno26.01.2011. 07:59
  alternativa hdzu su jugosloveni citaj velikosrbi to objasnjava i zasto su unatoc svim sranjima tolike godine na vlasti
 183. moi26.01.2011. 12:47
  znate kaj, opće ne mislim tu objašnjavati ono kaj sam napisala onima koji očito ne znaju čitati hrvatski s razumijevanjem. samo hoću još napomenuti jednu stvar koju sam se sjetila. ja sam na svoj blog stavljala tekstove i sadržaje koji su bili na bošnjačkom i srpskom bez ikakvih intervencija (osim ispravljanja onoga što su bili meni očigledni tipfeleri) u tekstu jer znam da tekst na srpskom i bošnjačkom uglavnom razumiju hrvatski čitatelji, a i moj blog nije namijenjen samo hrvatskim čitateljima već svima koji razumiju hrvatski, te se na njemu nalaze tekstovi i linkovi na tekstove na raznim jezicima koje ja razumijem.
  moje su tekstove koristili beogradski srpski ljevičari i bosanski muslimani i tom su ih prilikom prilagodili i prepravili za svoje čitateljstvo.
  znači hrvatski tekstovi nisu dovoljno dobri bili i morali su se prerađivati po njihovom mišljenju, što mene uopće ne smeta niti to doživljavam kao nekakav fašizam ili ognjištarstvo, jer nisam prikriveni velikosrb, ustaša, kolonijalist niti išta fašistoidno niti jugounitarističko zagovaralo kršenja osnovnih ljudskih prava pripadnika drugih naroda i govornika drugih jezika. svatko najbolje zna što je najbolje ponuditi publici kojoj se obraća.
  samo vam želim napomenuti (a i vidi se u mašenjkinom tekstu gdje ona prevodi na srpski riječi hrvatskih ubojica) da je za velikosrbe velika uvreda kad se prevodi sa srpskog na hrvatski (što ja ne mislim da je potrebno, da ne bi bilo zabune), a u stvarnom životu hrvatski se prevodi na srpski (i druge štokavske standarde).
  tako i kordićka i njeni poklonici napadaju hrvatski standard jer im nije dovoljno "srpskohrvatski" i istovremeno napadaju one koji bi prevodili sa srpskog na hrvatski.
  to je vaša selektivna ravnopravnost i glupost koja s jezicima nema nikakve veze, već isključivo i jedino s bolesnom političkom ideologijom i zbog takvih se i sličnih nelogičnosti kojima obiluju vaša objašnjenja i stavovi vidi da iza "srpskohrvatskog" stoji velikosrbizam, a ne samo naivni diletantizam i kojekakve politikantske nabuloze neupućenih i besvjesnih neznalica.
 184. PINK26.01.2011. 13:15
  Moi ajde molim te, ali za ozbiljno drži se onog šta si napisala, i molim te lijepo sa šlagom i trešnjicom na vrhu DA NAM PRESTANEŠ OBJAŠNJAVAT. Peace.
 185. banal26.01.2011. 14:35
  @Carob King

  E vidiš, ovo već ne zvuči kao nebuloza (iako sama činjenica da si s kvazi-doskočica prešao na koherentan govor pokazuje da ti je ego dobrano povrijeđen, ali zanemarimo to za trenutak).

  U rečenici "Nemam namjeru neistomišljenike nazivati idiotima, ali..." nema ništa kontradiktorno. To u prijevodu znači: "Prilično sam uvjeren da su moji neistomišljenici idioti, ali ću se zasad suzdržati od takvih kvalifikacija u isčekivanju valjanog argumenta koji bi promijenio moje mišljenje". Složit ćeš se da ne mogu stalno pisati s ovoliko detalja, nešto se valjda može pročitati između redaka.

  Slažem se da moi ima mnoge valjane argumente, ako prihvatimo njeno osnovno polazište, a to je ono s čime ja imam problem. Potpuno mi je jasno da se većina ljudi, čak i vrlo inteligentnih i obrazovanih, najbolje snalazi na jeziku kojeg su prvo naučili. Ni ja tu nisam izuzetak. Radi se o tome da bih ja bio spreman napraviti napor i naučiti novi jezik ako bi to omogućilo jedinstveni komunikacijski standard. I volio bih čuti protuargument koji govori da to moje stajalište nije racionalno. Nazivati izbacivanje nekog jezika iz uporabe kulturocidom i zločinom znači stavljanje običnog alata (što jezik zapravo jest) u istu kategoriju kao i umjetnost. Moglo bi se argumentirati da je to prava izopačenost i zločin. Književna djela pisana esperantom nisu nimalo manje vrijedna od onih pisanih hrvatskim. Nakon svega, jasno mi je da nema toga tko bi ljudima mogao nametnuti drugi jezik, a isto tako neće doći ni do dogovora o tome. Engleski je de facto standard, ali samo kod visoko obrazovane populacije.

  Na kraju, ne znam što imaš protiv Dalmatinaca (ili je to metafora?). Ja se svakako ne smatram Dalmatincem, ni u stvarnom ni u prenesenom smislu. Ako sam anacionalan, onda sam vjerojatno i aregionalan, zar ne?

  Puno te voli Carob King! (uh, zabunio sam se, to je tvoj outro)
 186. ajde jedno pitanje26.01.2011. 14:49
  kako to vi velikosrpski nacisti zamisljate uvodjenje tog vaseg fantazmagoricnog srpskohrvatskog jezika kad njime nitko ne govori kad on ne postoji kao bilo kakav bilo gdje prihvacen standard i kad ga uopce nitko ni nece _cak ni srbi_ de recite bas kako bi vi to proveli jel mozda pendrecima konclogorima ili kako
 187. ...i tako, dok je u medijima hrvatizacija Hrvata u punom jeku,26.01.2011. 15:28
  I dok se neposlušni (privremeno!) bacaju intelektualne lomače, a sve pod parolom:
  "baraćo Hrvati, govorite konačno NAŠIM HRVATSKIM, tako da vas više ni rođena mater ne razumi",
  pripadnici te iste kaste potpisuju ugovore o rasprodaji državne imovine sročene na STVARNIM stranim jezicima, koje NITKO OD NJIH NE RAZUMIJE, i kad se ispostavi, da su ih njihovi "partneri" nemilice ispreskakali, naredi se kontroliranim medijim da pokrenu kampanju uvjeravanja stoke sitnog zuba, kako su za sve krive komunjare i velikosrbi.
  Bravo Hrvati! Idemo se čisto zbog štimunga sad malo rugati Albancima, jer ćemo skupa s njima uskoro morati gradit jednu malu zajedničku atomsku centralu. Izgleda da su braća Ameri izgubili mušterije za ovu vrhunsku tehnologiju.
  Kažete da je atom opasan?!!! Ma keeeeeeeeeee!!! Nemojte se bojati! Pa neće se ta centrala graditi, da bi jednog dana proradila!!! To je znate, više iz ekonomsko-financijskih razloga. Dosta je bilo potrošačkih dugova! Sad ćemo ući u jedan investicioni!
  Dug je previše skup? Pa naravno da je skup! Ali se zato zove drugačije!
 188. Ert26.01.2011. 19:44
  e-novine i pescanik prenose tekstove onako kako su napisani.

  bilo je na halteru likova s doista impresivnim brojem spominjanja rijeci velikosrpski. moi je na putu da potuce sve rekorde.

  moi, onako izmedju redaka, u korijenu ovog sukoba cijni se lezi tvoj stav da iskljucivo hrvatski kroatisti (kvadratura hrvatsktva iha) znaju i imaju pravo propisivati kako ce se govoriti i kako ce izgledati hrvatski jezik. naravno uvijek treba teziti necem hrvatskijem od onog kako sami hrvati govore.
 189. moi26.01.2011. 20:14
  ma ne vi imate pravo koji izmišljate da hrvati nešto strašno hrvatskije govore jer neće prihvatiti vaš usrani "velikosrpskohrvatski" hibrid koji nikad nije se govorio u hrvatskoj nego smo oduvijek govorili hrvatski. nikad ga nismo prihvatili, ni za vrijeme jugoslavije u kojoj nam je svima bilo tako bajno. dala sam vam primjere iz rječnika još za vrijeme juge, svašta sam vam tu naobjašnjavala i ispredlagala. niti itko ikoga od vas baca na lomaču. super se razumijemo. izmišljate gluposti, varate valjde ljude u srbiji, bosni, inozemstvu.... prodajete kordićkino smeće, nemam pojma.. objasnila sam ja sve jako dobro do sada u komentarima, tko ima mozga i otvoreni um može shvatiti, a tko forsira laž iz nekog svog interesa ili poremećenosti privatne, pa nismo mu mi krivi... samo da se zna, moje je ljudsko pravo govoriti mojim materinjim jezikom i samo totalni idiot ili fašist mi to može zamjerati kao neki nacionalizam, ognjištarstvo ili ustaštvo... zabole me ona stvar čovječe i za ovaj portal i za vaše njakanje tu do besvijesti, k'o da će se nešto promijeniti ako budete upornije i glasnije kukali i ponavljali gluposti. niti jednog primjera iz stvarnog života, niti jednog argumenta niste naveli... ajde, stvarno imam pametnijeg posla... odoh na drugi dio glavaša by drago hedl
 190. Primjer? Hmmmmmmmmmmm....26.01.2011. 21:18
  Je li "bijeda" (imenica) hrvatska riječ?
  Je li "bez" (prijedlog) hrvatska riječ?

  Je li moguće u hrvatskom jeziku ove dvije riječi kombinirati, kako bi se opisalo stanje u kojem bijeda ne postoji, npr.: "...bez bijede...."?
  Je li moguće u hrvatskom jeziku iz ove dvije riječi izvesti imenicu (nomen) "bezbijednost"?
  Je li moguće da su Srbi u svojoj posovičnoj ljenosti, isključivo zbog smanjenja naprezanja mišićnog sistema svog govornog aparata iz hrvatske riječi "bezbijednost" izbacili "ij! i i ovu lijepu riječ unakazili u "bezbednost"?
  Je li moguće da jadni pokradeni Hrvati danas tu riječ više ne mogu prepoznati?
  Halo moi! Što ti misliš o ovoj tezi? I nemoj sad reći, kako je prava hrvatska riječ "sigurnost". Kao prvo "sigurnost" znači nešto sasvim drugo (ono što je bezbijedno ne mora biti sigurno i vice versa!), a osim toga ta riječ ima latinski korjen.
 191. Ert26.01.2011. 22:52
  samo ti hodi citat hedla. mozda hedl negdje nesto kaze i o srpskohrvatkom. tako ce ti glavas postati drazi.
 192. sto je27.01.2011. 00:41
  necete odgovorit a
 193. moi27.01.2011. 00:58
  pa ja ne koristim riječ "bezbjedan", nekako mi baš ne leži, i definitivno je ne doživljavam kao da znači nešto drugo od "sigurnosti". ali nisam kroatist, ni slavist. na to bi pitanje trebao odgovoriti netko tko zna odakle je ta riječ i kako se razvijala od svoje pojave do danas pa time i kojim jezicima pripada. u aniću je na primjer nema. znaš u hrvatskom postoji i riječ "savjet", pa svejedno mi kažemo "vijeće sigurnosti", a ne "savjet bezbjednosti" i tako smo govorili još u jugoslaviji. a vidim sad da i bošnjaci kažu "vijeće sigurnosti". a u slovenskom također postoje riječi "brez" i "beda", ali ne i "brezbednost", a vijeće sigurnosti se kaže "varnostni svet".

  ne znam zašto bi se hedl išao kompromitirati i pisati gluposti i neprovjerene izmišljotine kojima se ne bavi. hedl je jedan ozbiljan i ugledan novinar koji svoje informacije provjerava na terenu i ne navija iz foteljice u njemačkoj za neku opciju poput jugounitarizma ili nečeg još goreg kojeg bi naturao nekim ljudima koji žive u nekoj trećoj zemlji. hedl je jedna vrlo ugledna, pitoma, normalna i izuzetno hrabra osoba koja je na svojoj knjizi radila i zbog istine (a ne nečije propagande i izmišljotina) čak i svoj život izlagala opasnosti, a ne kopirala i prekrajala tuđe citate da bi dobila politikantsko senzacionalističko žutilo. hedl je priznat kao ugledan i vrstan novinar u zemlji i u svijetu. ne razumijem točno zašto bi netko takav išao zagovarati kršenje prava govornika hrvatskog da govore svojim jezikom? pa vidiš da čovjek dosljedno godinama piše protiv kršenja ljudskih prava.
 194. Carob King27.01.2011. 01:15
  Dragi banal, ja tebe stvarno volim, ne zato što bih te želio držati za ruke na najavljenom gay prideu u Splitu, već zato što se trudiš koristiti svoj um, usavršavati ga i prezentirati (kao i manjina koja se javlja svojim komentarima), a što se ne može reći za 90 % Hrvata. U mojim tekstovima ne radi se o nebulozama i kvazi-doskočicama, već želim skakanjem iz neozbiljnog u ozbiljni kontekst, skakanjem iz prošlog vremena u sadašnje ili buduće, prenaglašavanjem nekih mana ili vrlina, koje svi imamo, te igrom riječi, isprovocirati pametne ljude na pametnu reakciju, a glupe na glupu. Radi se samo o nezlonamjernoj psihološkoj igri, jer pišem neku knjigu o zavođenju, pa promatram kako se pomoću smišljenih provokacija može izazvati pozitivno ili negativno zavodničko djelovanje ili navođena interakcija. Tvoj stav o meni i viđenje mene je takvo kakvo jest i ja to poštujem. Što se tiče ega, točno je da imam nabildan ego, jer ga stalno vježbam, ali stvar je u tome da mi ga drugi ne može uništiti , već to radim sam. Pretvaram ga prema želji i volji u ovo ili ono. Ne tiče me se ukoliko me ti ili netko drugi nazove kretenom, bolesnim umom, izdajicom, pederom, itd. jer ja to sam sebi ponekad govorim i napišem javno, a koliko me ljudi vole vidio si iz odgovora na moje komentare. Da mi je stalo do toga da mi netko ne povrijedi ego ne bih izazivao, nego bi se povukao u mišju rupu čuvajući ga, nedozvoljavajući nikom da ga povrijedi. Ne radi se o meni ili tebi ili nekom trećem pojedincu, već o tome da podizanjem individualne svijesti povećamo razinu kolektivne svijesti, kako nas budale i dalje ne bi vodile i prčile u bolestan mozak. Pitaš se što imam protiv Dalmatinaca? Isto ono što i protiv Hrvata, Srba, Amerikanaca, Njemaca, Talijana itd. koji su to što jesu samo zato jer su se rodili na određenom teritoriju ili unutar neke nacije, a nemaju nikakvih karakteristika koje bi ih činile moralno pozitivnim i zavodničko-antizavodnički osvještenim čovjekom 21. stoljeća. Ja sam u autobiografiji svoje prve knjige napisao da sam po nacionalnosti Pičkomaterinac, a od tuda, za sada, potječe čitavo čovječanstvo. Poštuj moi, uzalud i ostale koji imaju različite stavove. Kvalitetan „neprijatelj“ pomaže nam više nego nekvalitetan „prijatelj“. Ako smo kvalitetni, bolje da smo različiti. To međusobno verbalno nadjebavanje morate shvatiti kao igru, a ne rat. Zachary Shore u knjizi „Kiks“ navodi spoznajne pogrešake u zaključivanju, kao što su zabluda, spoznajni kiks i spoznajna zamka, koje bismo svi mi trebali izbjegavati. Ne znam hoću li imati vremena i dalje sudjelovati u vašim diskusijama, jer moram završiti rad na započetoj knjizi. Možda uletim kadikad da izlječim poneku frustraciju. Pozdrav svima od zavođenog-zavodnika Carob Kinga!
 195. Ert27.01.2011. 02:27
  samo se tjesi. hedl je bio zamjenik urednika ili barem novina ferala u vrijeme kad je u feralu izaslo ovo:
  http://feral.audiolinux.com/tpl/weekly1/article_tisak.tpl?IdLanguage=7&NrIssue=1162&NrSection=15&NrArticle=17249

  posteni urednik ne dopusta objavljivanje lazi, posteni novinar ne radi u novinama koje objavljuju lazi, jel tako?
  ostatak njegovih redakcijskih kolega i ljudi koji su objavljivali s njim u novinama o toj temi pisu:
  http://www.e-novine.com/drustvo/40556-Tko-kome-plazi-jezik.html
  http://www.e-novine.com/stav/42325-Znanost-hrvatski-neprijatelj-broj-jedan.html
  http://www.novossti.com/2010/11/skocila-mocka-na-kvacku/

  sve velikosrbi, o cemu govori i cinjenica da pisu u srpskim novinama na srpskohrvatskom!?

  uopce se ne bi upustao u diskusiju zbog tvog neslaganja sa kordickom ili bilo kim drugim, ali to tvoje prozivanje za velikosrpstvo ljudi o kojima znas manje od nista i imputiranje da netko zeli istisnuti hrvatski govor sa srpskohrvatskim je degutantno.

  podsjeti se usput i sljedeceg na primjer:
  Akademik D. Brozovic - HDZ
  Branimir Glavas - HDZ
  Ante Stamac - HDZ
  Vladimir Seks - HDZ
  Akademik S. Babic - HDZ

  prije nego ti masta proradi; pripazi na etiketrinje
 196. molim etiketiranje27.01.2011. 07:11
  nije poceo bas nitko od komentatora ovdje nego - sama kordicka u svojoj knjizi naime njezina se tzv "strucnost" vecinom iscrpljuje u nazivanju nacionalistom bas svakog tko se s njome ne slaze pa cak i jednog prof anica dakle sovuljago ne rugaj se sjenici pliz
 197. zaboravih27.01.2011. 07:14
  kako to da nitko od kordickinih podrepasa nece odgovorit na koji nacin zamisljaju uvodjenje tog svog tzv srpskohrvatskog jezika
 198. Halo moi27.01.2011. 07:23
  otkud ti znaš gdje tko sjedi od ovih ljudi, koji su ovdje objavili svoje komentare? Meni je jasno, da za određene službe nije nikakva tajna ustanoviti IP računara s kojega je komentar poslan, i meni je potpuno jasno, da se u policijskim državama, kao što su Iran i Sjeverna Koreja svaki udarac po tastari budno prati,
  ali
  OTKUD TEBI TA INFORMACIJA?
  Da nije nedaj Bože...........ili je ipak istina ?????????
  Joooooooooooooooooooj, kakvo iznenađenjeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!
  Sloboda riječi kažeš??? He. he!
 199. banal27.01.2011. 10:36
  @Carob King

  OK, na ovo nemam neku primjedbu. Ako želiš dobronamjernu laičku ocjenu, tvoje igre riječima mi nisu djelovale provokativno, već više kao nepovezano trabunjanje i na trenutke prevulgarno za moj ukus (pritom mislim na smisao a ne rječnik - vulgarizmi imaju svoje mjesto u govoru). Pored svega, nedvojbeno imaš literarnog dara i tvoji komentari su sasvim sigurno zabavniji od 99,9% ostalih, čak i ako su proizvod bolesnog uma (a porota se još nije izjasnila o tome). Da ne bude zabune, ovo je bila ŠALA.

  Na kraju ću se i službeno ispričati za moju prvotnu ishitrenu ocjenu tvog pisanja.
 200. i ja svasta pitam27.01.2011. 10:43
  pa silom kako drugacije
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

01.09.

Završen Liburnia Film Festival

Najboljim filmom festivala prolašen je "Potrošeni" Boruta Šeparovića, a nagradu publike odnio je "4. majmun" Hrvoja Mabića

29.08.

Nakladnicima za prijevode 244.000 eura

Projekti književnih prijevoda jedna su od četiri natječajne kategorije programa EU-a Kreativna Europa, a Hrvatska je ove godine po broju prijava među prvima u Europi

29.08.

Deset godina eksperimenta na Festivalu 25 FPS

Festival 25 FPS održavat će se u Zagrebu, u Kinu SC-a, Savska cesta 25, od 25. do 28. rujna, a potom seli u Rijeku, u Art-kino "Croatia"

29.08.

Festival svjetske književnosti u Zagrebu

U sklopu festivala predstavit će se tridesetak istaknutih svjetskih i regionalnih književnika, a održavat će se od 4. do 12. rujna na tri lokacije u Zagrebu

29.08.

Književnost u Močvari: "Rani radovi"

U Močvari će 3. rujna, s početkom u 20.30 sati, svoja djela i sebe predstaviti Livija Reškovac, Jurica Vuco i Branko Maleš, a moderator će biti Robert Perišić

29.08.

Jesen u Zagrebu uz Žedno uho!

Žedno Uho nakon Šibenika i festivala SuperUho seli koncertne aktivnosti u Zagreb i ljubiteljima donosi niz koncerata izvođača aktualne nezavisne glazbe

28.08.

Hrvatski umjetnički kolektiv PLEH u Ljubljani

PLEH kroz umjetničke akcije putem izložbe postavljene u Međunarodnom grafičkom likovnom centru razotkriva ključne specifikume u uspostavi priče o slovenskom svijetu umjetnosti

Superknjižara
Dokukino
Info most
Info most