Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Prema Balkanskom socijalnom forumu

Fotografija članka
Danas na Subversive Forumu u ZKM-u počinje panel "Prema Balkanskom socijalnom forumu" koji će trajati dva dana

Danas na Subversive Forumu čiji se program odvija u ZKM-u počinje panel "Prema Balkanskom socijalnom forumu" koji će trajati dva dana, a u sklopu kojeg će se održati nekoliko tematskih blokova. Predstavnici preko 40 udruga, pokreta i sindikata s Balkana te razmotrit će zajedničke uporišne točke u svom radu te pronaći načine udruživanja i zajedničkog djelovanja.

Glavni program Subversive festivala nastavlja se danas u 19 sati u kinu Europa predavanjem Renate Salecl "Strast za neznanjem". Ova slovenska filozofskinja koja je 2010. godine proglašena znanstvenicom godine u Sloveniji, da bi ju potom časopis Delo proglasio i osobom godine, u današnjem predavanju bavit će se prirodom strasti za neznanjem u vremenima kada smo suočeni s ozbiljnim ekonomskim krizama, ekološkim katastrofama, ali i promjenama u načinu odgoja ljudi, njihovih sazrijevanja kao društvenih bića, te načinom na koji internaliziraju ili neinternaliziraju socijalne prohibicije. Budući da civilizacijske slabosti i slabosti pojedinaca uvijek međusobno utječu jedne na druge predavanje će se također baviti vrstama osobnih patnji kojima smo danas pogođeni te načinom na koji ljudi u trenutcima osobnih i društvenih kriza pribjegavaju nijekanju, represiji i ignoranciji.

Nakon predavanja Renate Salecl, američki teoretičar književnosti i politički filozof Michael Hardt, poznat i po svojoj suradnji s prošlogodišnjim gostom Subversive Festivala Antoniom Negrijem održat će predavanje "Što nam je činiti u krizi?". Trenutna gospodarska i financijska kriza ujedno je i socijalna kriza, koju djelomično manifestiraju i subjektiviteti koje ona producira ili intenzivira. Ovo će se predavanje prvenstveno baviti četirima osnovnim subjektivitetima koje kriza proizvodi - zaduženima, medijatiziranima, sekuritiziranima i reprezentiranima. Osim toga, analizirat ću ciklus borbi započetih 2011. (utaborivanjima i okupacijama) kako bismo razumjeli kako im je pošlo za rukom obrnuti te subjektivitete i umjesto toga stvoriti moćne subjekte.

Tagovi: Subversive Festival
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

18.04.

"Noć knjige" se iz Hrvatske širi na regiju

Manifestacije u sklopu "Noći knjige" održat će se u 156 gradova i općina, a ove se godine po prvi put projekt širi i na regiju - na Sloveniju i Crnu Goru

18.04.

Preminuo Gabriel Garcia Marquez

Slavni kolumbijski nobelovac, autor nezaboravnih "Sto godina samoće", preminuo je u 88. godini života

18.04.

Kinezi snimaju "Valter brani Sarajevo"

Osim remakea kultnog filma Hajdurina Krvavca, kineski filmaši potpisali su ugovor s "Jadran filmom" za izradu trilogije "Grička vještica" i filmskih projekata "Marko Polo" te "Comrad Tito Superstar"

16.04.

Izvedena "Aleksandra Zec"

Dvadeset tri godine nakon ubojstva dvanaestogodišnje djevojčice koju su pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a oteli i ubili na zagrebačkom Sljemenu, redatelj Frljić je ispričao njezinu priču

15.04.

Predstavljena "Queer Zagreb Sezona"

U izvedbenom dijelu programa najavljeno je večerašnje gostovanje nove predstave "No Logo Opera(cija)" u zagrebačkom "Jedinstvu", koja je inspirirana knjigom kanadske novinarke Naomi Klein

12.04.

The Notwist zagrijali "Močvaru"

Poznato je da ovaj njemački bend ima vjernu publiku u Hrvatskoj, ali simpatije su obostrane pa su nas razveselili dvosatnim koncertom unutar čega su bila i dva bisa s dobro prokušanim starim pjesmama "Different Cars and Trains", "Pilot" i "Consequence"

11.04.

Nagradna igra: "Good Vibrations"

Zabočki hardcore metalci "Upset" promovirat će 16. travnja svoj drugi album na "Good Vibrationsu" u "Vintageu", a društvo će im praviti velike samoborske hardcore legende "Deafness By Noise". Najbržim prstima poklanjamo karte

Superknjižara
Info most
Info most
Dokukino