"Hrvatsko novinarsko društvo": Za glavnog urednika prvog programa Hrvatske televizije postavljen je čovjek koji je u tajnom izjašnjavanju novinara i drugog kreativnog osoblja završio predzadnji

Hrvatsko novinarsko društvo iznimno je nezadovoljno nejasnim načinom izbora ravnatelja i glavnih urednika na Hrvatskoj radioteleviziji. Ističu kako se od kandidata za čelna mjesta nisu na vrijeme tražili programi pa nisu niti jasni kriteriji na osnovu kojih su izabrani čelni ljudi.

Najkontroverznijim smatraju izbor glavnog urednika prvog programa Hrvatske televizije Željka Rogošića. "To je ponajviše uredničko mjesto a glavnog urednika Rogošića izabrao je njegov kum Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, unatoč tomu što je u tajnom izjašnjavanju novinara i drugog kreativnog osoblja na HRT-u Rogošić bio predzadnji sa 142 pozitivna glasa, a 331 glas bio je protiv njega. Dakle, oko 70 posto onih koji su glasali smatralo je da on nije dovoljno kompetentan za taj posao", naglašavaju u priopćenju koje potpisuje Zdenko Duka.

Prilikom javnog predstavljanja kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a Radman je javno rekao da će poštivati rezultate izjašnjavanja novinara i drugih koji kreiraju program na javnoj televiziji i radiju, međutim, taj glas nije poštovao.

Novinarsko je društvo izrazilo žaljenje što je sadašnji Zakon o HRT-u možda i najlošiji u posljednjih dvadesetak godina jer daje svu moć na HRT-u u ruke jednog jedinog čovjeka, njegovog glavnog ravnatelja.

"Nije onda jasno čemu je to izjašnjavanje zaposlenika, koje je bilo krajnje neformalno organizirano, uopće služilo. Čak i ne bi bilo toliko sporno imenovati vlastitog kuma na tako važnu uredničku funkciju kad bi izabranik bio vitez bez mane pa imao zaista neprijeporne i profesionalno uredničke i etičke kvalitete te kad bi imao puno veću potporu kolega novinara od one koju stvarno ima", komentira HND.

Novinarsko je društvo također izrazilo žaljenje što je sadašnji Zakon o HRT-u možda i najlošiji u posljednjih dvadesetak godina jer daje svu moć na HRT-u u ruke jednog jedinog čovjeka, njegovog glavnog ravnatelja. "Kao što možemo vidjeti, višemjesečna praksa nije negirala apsolutističke odredbe tog zakona", ističu.

Ključne riječi: HRT
<
Vezane vijesti