unnamed.gifIzložba Lekcije o odbrani novi je korak u višegodišnjem KURS-ovom istraživanju kulture u Narodnooslobodilačkom pokretu. Fotografije, arhivski materijali i istraživački uvidi iz prethodnih faza prevode se u likovni jezik, seriju grafika popraćenu tekstovima. Otvorenje izložbe je 4. prosinca u 19 sati, u BLOKu (Adžijina 11, Zagreb). Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca.

Namjera je da se ovom historijskom primjeru, umjetničkoj praksi u okvirima revolucionarne borbe, i to u vremenima koja su joj izrazito nesklona, proširi značenje i s te pozicije otvore suvremena pitanja. Stoga usuprot onima koji će partizansku umjetnost olako proglasiti monolitnom i svedenom na propagandnu funkciju, KURS osvjetljava svu širinu staze kojom je revolucija kročila.

U širini zahvata koju je građenje novog društva podrazumijevalo, otvorilo se i za umjetnost i kulturu čitavo mnoštvo pitanja na koja je valjalo misliti, a koja uvelike nadilaze individualne izraze i pozicije umjetnika: na opismenjavanje, na položaj žena, na uključivanje širokih narodnih masa u kulturnu proizvodnju, na neprihvaćenost narodnog stvaralaštva u visokom kanonu...

Narativ izložbe gradi se upravo na tom demokratizacijskom imperativu, posebnu pažnju posvećujući produkcijskim i organizacijskim aspektima kulturne djelatnosti. Tehnika grafike odabrana je u skladu s tim imperativom, zato što je bila najbliža umjetniku-borcu (bez posebnih tehničkih sredstava na terenu), ali i gledatelju – u prvom redu zbog svoje reproduktivnosti i jednostavnosti.

Miloš Miletić i Mirjana Radovanović, kao KURS, zajednički djeluju kao vizualni umjetnici i istraživači. Njihova se praksa prvenstveno usmjerava na pitanje kako umjetnička praksa može doprinijeti društvenim borbama, i postati njihov sastavni dio. Kao polazište za svoj rad često koriste arhivski materijal u kombinaciji s poezijom/prozom i vizualnim jezikom revolucionarnih borbi i progresivnih pokreta iz prošlosti koje prevode u suvremeni umjetnički i politički kontekst.

Kustosice: Barbara Gregov, Dunja Kučinac, Vesna Vuković

Postav: Branko i Nina Bačun