Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcija"Donošenje posebnog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. Lex LNG, je nedopustivo. Njegova jedina svrha je ubrzati provedbu tog okolišno neprihvatljivog i ekonomski neisplativog projekta", poručili su danas aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije na prosvjednoj akciji ispred Sabora. Osobito opasnim smatraju što je ovaj Zakon podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na čak 99 godina.

"Nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjeno da je koncesija na tako dugo razdoblje nužna, te hoće li se ipak ići u redovan postupak davanja u koncesiju kojeg svi drugi koncesionari raznih područja u Hrvatskoj moraju proći”, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.Zelena akcija poziva sve građanke i građane da se uključe u postupak javnog savjetovanja o Nacrtu zakona

Predlagač, odnosno Vlada RH, ovaj Zakon unaprijed gura u hitnu proceduru, što za sobom povlači minimalno vrijeme za javnu (dva tjedna) i parlamentarnu raspravu te očitovanja drugih tijela državne uprave. Jadransko more, kao i obala, jedno su od najvrednijih prirodni dobara Republike Hrvatske, te se propis, koji će bez sumnje imati izniman utjecaj na isto, nikako ne bi smio usvojiti u hitnoj proceduri.

Držeći ironične natpise poput "Akcija! Jadransko more na samo 99 godina" i "Prodajemo pomorsko dobro po hitnom postupku", aktivisti su ukazali na problematičnost Zakona koji izgleda kao da je složen preko noći jer sadrži tek 14 članaka s vrlo slabim obrazloženjem.

"Smatramo kako nema valjanog razloga za donošenje ovog Zakona po hitnom postupku te da nema pravne podloge za njegovo donošenje bez široke javne i stručne rasprave. Evidentno je kako je njegova svrha zaobići otpor ovoj investiciji od strane lokalne i regionalne vlasti, kao i zajednice, te skratiti postupke predviđene propisima za koncesioniranje", dodala je Mileta.Predlagač, odnosno Vlada RH, ovaj Zakon unaprijed gura u hitnu proceduru, što za sobom povlači minimalno vrijeme za javnu (dva tjedna) i parlamentarnu raspravu te očitovanja drugih tijela državne uprave

Što se tiče samog sadržaja Nacrta zakona, isti je nedovoljno objašnjen i nesvrhovit, te ga je nemoguće ne usporediti s kontroverznim Zakonom o igralištima za golf.

Podsjetimo, javnost i organizacije civilnog društva su upozoravale na protuustavnost tog propisa koji nije davao nikakva jamstva za sprečavanje zlouporaba, niti jamstva za očuvanje poljoprivrednog zemljišta, šuma, okoliša kao i zaštite najviših ustavnih vrednota - društvene pravde, jednakosti ljudi, jednakog položaja poduzetnika na tržištu, te jamstva prava vlasništva i vladavine prava. Argumenti organizacija civilnog društva prihvaćeni su kao osnovani, što se navodi i u samom obrazloženju Zakona o ukidanju zakona o igralištima za golf.

Zelena akcija poziva sve građanke i građane da se uključe u postupak javnog savjetovanja o Nacrtu zakona jer kako se danas ovaj projekt nameće protivno stavu lokalne zajednice na Krku, sutra se slično može dogoditi u bilo kojem drugom mjestu u Hrvatskoj.

<
Vezane vijesti