Vladimir Cvijanović 21.08.2014.

Kuda idu strateške investicije (ili: država protiv države)

Vladimir Cvijanović U prethodne dvije godine prešli smo put od pompoznih najava o tustim milijardama koje samo što se nisu slile u Hrvatsku, do najava koje slušamo ovih dana da se neke stvari u Zakonu o strateškim investicijama moraju mijenjati jer iz te lovaške pipe ništa ne curi.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Anarhistu vraćena putovnica

Fotografija članka
Nakon gotovo sedam mjeseci Prvi osnovni sud u Beogradu dopustio je Davoru Biliću napuštanje glavnog grada Srbije

Hrvatskom državljaninu Davoru Biliću putovnica je oduzeta 17. veljače tijekom suđenja "beogradskoj šestorci" zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ometanje pravde jer je u hodniku sudnice držao transparent s natpisom "Anarhizam nije terorizam".

Glasnogovornica Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić za Tanjugu je izjavila da je kazneno izvanraspravno vijeće ukinulo mjere sigurnosti zabrane napuštanja prebivališta i oduzimanja putne isprave koje su Biliću bile izrečene do okončanja postupka. Rješenje suda postalo je nepravomoćno jer je Prizivni sud u Beogradu potvrdio rješenje Prvog osnovnog suda kojim je odbijena optužnica protiv anarhista, podsjetila je glasnogovornica.

Anarho-sindikalistička inicijativa (ASI) je prije nekoliko dana najavila prosvjed solidarnosti ispred Ministarstva pravde koji se trebao održati danas. No kako su uslijed pritiska domaće i strane javnosti srbijanske vlasti u međuvremenu Biliću ipak vratile putovnicu, najavljeni protest neće biti održan.

Iz ASI-ja poručuju kako se trenutno vodi krivični postupak protiv još trojice anarhista koji se također sumnjiče za krivično djelo ometanje pravde zato što su u Vršcu tijekom rujna 2009, na za to predviđenom mjestu, lijepili plakate sa natpisom "Sloboda uhapšenim anarhistima". Uz to, tužilaštvo je podnijelo žalbu na oslobađajuću presudu "beogradskoj šestorci", tako da se i u tom slučaju čeka odgovor više sudske instance.

Tagovi: suđenje beogradskim anarhistima
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

21.08.

Kako se ponašaju činovnici u hrvatskim konzulatima?

Predsjednik Koalicije izbjegličkih udruga u Srbiji Miodrag Linta potužio se da se dužnosnici u konzulatima u Beogradu i Subotici ponašaju "bahato i nezakonito"

18.08.

Prava žrtava na reparacije uključiti u Poglavlje 23

Izvještaj Evropske komisije za Srbiju, o "skriningu" za Poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava, ne sadrži preporuke o pravima žrtava ratnih zločina i masovnih kršenja ljudskih prava iz 1990-ih godina na materijalnu kompenzaciju i druge vidove reparacija, upozorava Fond za humanitarno pravo

12.08.

Referendum o ćirilici - neustavan

Ustavni sud je vukovarskom gradskom vijeću naložio da u roku od godinu dana riješi pitanje dvojezičnih ploča

08.08.

Kako je policija pretukla Žeravicu

Index.hr je objavio video snimku koja pokazuje policijsko nasilje nad dubrovačkim aktivistom Antunom Žeravicom

06.08.

Novi ZOR stupa na snagu

Može se očekivati da će rad na određeno postati pravilo za sve, osim za rijetke deficitarne profesije

04.08.

Od negiranja do prešućivanja

Srpski demokratski forum upozorava na zabrinjavajuću činjenicu kako niti 19 godina od završetka "Oluje" u Republici Hrvatskoj nitko nije procesuiran za zločine počinjene nad srpskim civilima

04.08.

A što za vas znači "Oluja"? VIDEO

Ministarstvo branitelja i MORH objavili su propagandni spot u kojem su anketirani građani i pojedini ministri: Što za vas znači "Oluja"?

Superknjižara
Info most
Info most
Dokukino