Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

U obranu Europskog suda za ljudska prava

Fotografija članka
Nakon što je britanska vlada prije mjesec dana kritizirala rad Europskog suda za ljudska prava, reagirao je Amnesty International, zahtjevajući da se dobro promisli o takvim promjenama

Nakon što je britanska vlada  na čelu sa premijerom Davidom Cameronom prije mjesec dana  kritizirala rad Europskog suda za ljudska prava, predlažući zajedno sa švicarskom njegovu reformu, reagirao je Amnesty International, zahtjevajući da se dobro promisli o takvim promjenama.

Potaknut odlukom suda koja je odbila deportaciju radikalnog klerika Abu Qatada u Jordan, Cameron je utvrdio kako se Eurposki sud za ljudska prava ne bi trebao baviti preispitivanjem odluka nacionalnih sudova kad za to nema potrebe. Velika Britanija koja presjedava Vijećem Europe želi reforme provesti do 2014. kad Austrija preuzima to mjesto.

Prema pisanju The Guardiana, britanska vlada privatno smatra da bi se Europski sud trebao manje baviti zemljama kao što su Britanija, Francuska i Njemačka, koje prema njima imaju dobro štite ljudska prava, a više na zemlje poput Rusije i Ukrajine gdje su kršenja veća.

"Povod za reforme temelji se na mitu da je rad Suda na neki način paraliziran zaostalim slučajevima", rekao je Nicolas Beger, direktor Ureda za europske institucije Amnesty International i  dodao kako se "povod za reforme temelji na mitu da je rad Suda na neki način paraliziran zaostalim slučajevima". "To nije istina; štoviše, Sud ostvaruje značajan napredak u smanjenju broja neriješenih predmeta", zaključio je.

Amnesty International smatra da Sudu treba pružiti potrebnu potporu, uključujući i financijsku, kako bi mu se pomoglo u rješavanju zaostataka.

Cijelo priopćenje Amnesty Internationala možete pročitati ovdje:

Nakon rastućih kritika spram Europskog suda za ljudska prava od strane britanske vlade, Amnesty International poziva na potporu Sudu, koji je jedan od najrazvijenijih mehanizama zaštite ljudskih prava u svijetu. Britanski premijer David Cameron je iznio svoj prijedlog reformi Suda, no Amnesty International je zabrinut da one idu u pogrešnom smjeru i da će prouzročiti znatnu štetu na području ljudskih prava.

"David Cameron umanjuje ulogu Suda, nazvavši ga Sudom koji se bavi nevažnim slučajevima. Ne smije se dozvoliti da reforme suda ugroze temeljno pravo pristupa Sudu", rekao je Nicolas Beger, direktor Ureda za europske institucije Amnesty Internationala. "Povod za reforme temelji na mitu da je rad Suda na neki način paraliziran zaostalim slučajevima. "To nije istina; štoviše, Sud ostvaruje značajan napredak u smanjenju broja neriješenih predmeta."

Sud u Strasbourgu prošle je godine donio presude u 1.500 slučajeva, od kojih je u 85% utvrđeno kršenje ljudskih prava. Ovi slučajevi uključuju kršenja prava kao što su pravo na pravično suđenje ili slobodu od mučenja i ostalih vrsta nehumanog postupanja.

Amnesty International smatra da prijedlozi Velike Britanije i Švicarske mogu donijeti više štete nego koristi. Smatra da bi provedba ovih prijedloga znatno ograničila pristup Sudu, jer mu se brojni pojedinici više ne bi mogli obraćati. I dok su neosnovani slučajevi teret poznat većini pravosudnih sustava, Amnesty International smatra da se taj argument ovdje ne smije koristiti kako bi opravdao artificijelno ograničavanje pristupa Sudu, s potencijalno štetnim posljedicama za zaštitu ljudskih prava u Europi.

Sud već poduzima korake kako bi efikasnije rješavao neosnovane slučajeve. Amnesty International smatra da Sudu treba pružiti potrebnu potporu, uključujući i financijsku, kako bi mu se pomoglo u rješavanju zaostataka. Organizacija također smatra da se ne ulaže dovoljan napor na nacionalnim razinama, što je i službeno mišljenje Suda. Amnesty International se pridružuje pozivu Suda državama članicama Vijeća Europe da se hitno i učinkovito posvete uzroku opetovanih slučajeva, te da se usmjere na strukturalne i endemične situacije koje generiraju takve slučajeve. Također smatra da sve države moraju uložiti veće napore u provedbama odluka Suda, što se posebno odnosi na slučajeve Bugarske, Grčke, Italije, Poljske, Rumunjske, Rusije i Turske, zemlje na koje se u 2011. godini odnosila većina presuda Suda.

Tagovi: David Cameron, Amnesty International, Eurposki sud za ljudska prava
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 1 komentar
 1. citat27.02.2012. 08:19
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29393
  Political Prisoners in America's Gulag
  by Stephen Lendman

  "With around 2.4 million incarcerated, America has by far the world's largest prison system. Two-thirds in it are Black or Latino.

  Most held are non-violent. Over half are for drug related charges. Around 75% are Blacks or Latinos. On all charges, many are persecuted political prisoners.

  In her book titled, "The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness," Michelle Alexander called today's Jim Crow a modern-day elitist-designed racial caste system. Believing poor Blacks (and Latinos) are dangerous and economically superfluous, America's gulag became an instrument of social control. According to Alexander:

  "Any movement to end mass incarceration must deal with (it) as a racial caste system, not (a method) of crime control. We need an effective system of crime prevention and control in our communities, but that is not what the current system is. (It's) better designed to create crime, and a perpetual class of people labeled criminals, rather than to eliminate crime or reduce the number of criminals."
  ..."
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

22.04.

Pošto ljudski životi?

Više od tisuću imigranata spašeno je u 48 sati i iskrcano na sicilijansku obalu u okviru operacije talijanske mornarice "Mare Nostrum" koju političke stranke žele prekinuti zbog velikih troškova

21.04.

Uhićeni pripadnici HVO-a

Trojica bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane uhićena su na području Odžaka pod sumnjom da su tijekom rata počinili zločine nad srpskim civilima

19.04.

Bračna jednakost i crkveni izazovi

"Borimo se s realnošću postojanja različitih skupina diljem svijeta kojima Crkva nanosi nepravdu, ili je to činila kroz povijest. Pogledajte samo LGBT populaciju", kazao je nadbiskup od Canterburyja

18.04.

Kriza ljudskih prava u Europi

U priopćenju "Najveća kriza ljudskih prava u Europi od Hladnog rata" glavni tajnik Vijeća Europe pozvao je članice da spriječe "eroziju osnovnih prava", posebno prava manjina

16.04.

Kriza se isplati

Naomi Klein: Svi znamo kako doktrina šoka radi - u vremenima krize naše elite provode nepopularne mjere koje su katastrofalne za većinu.

16.04.

Polovična Hrvatska

Imigranti u Hrvatskoj se suočavaju s brojnim institucionalnim poteškoćama, zbog čega smo prema najnovijem istraživanju ocijenjeni kao osrednja zemlja kada je riječ o integracijskim politikama

16.04.

Veliki korak naprijed za gej zajednicu

Malta je postala 22. europska zemlja koja zakonski uređuje odnose istospolnih parova i deseta koja im omogućuje zajedničko posvajanje djece

Dokukino
Info most
Superknjižara
Info most