Foto: Novi listFoto: Novi list"Prihvaćanje ovakve neozbiljne studije smatramo skandaloznim. Očito je da postupak procjene utjecaja na okoliš služi samo kao opravdanje ovog i sličnih projekata, dok se sudjelovanje javnosti pretvara u farsu", izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije na danas održanoj prosvjednoj akciji ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Povjerenstvo za procjenu otjecaja na okoliš projekt plutajućeg LNG terminala na otoku Krku ocijenilo je prihvatljivim za okoliš, usprkos argumentiranom protivljenju građana i organizacija civilnog društva.

Akcija je održana povodom odbijanja većine primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš za plutajući LNG terminal, uključujući primjedbe okolišnih organizacija.Među glavnim primjedbama koje su odbijene, nalaze se i primjedbe na korištenje morske vode za uplinjavanje, kao i korištenje klora

Naime, od oko 845 primjedbi od strane preko 160 podnositelja/ica, nije ih prihvaćeno čak 80 posto. Većina komentara zaključuje kako je ovaj projekt izuzetno štetan za okoliš, klimu, turizam, itd., a uz to je i ekonomski neisplativ i neodrživ te mu se protivi lokalno stanovništvo.

Među glavnim primjedbama koje su odbijene, nalaze se i primjedbe na korištenje morske vode za uplinjavanje, kao i korištenje klora. To je ocijenjeno kao prihvatljivo za okoliš, iako postoje podaci i studije koje govore suprotno. Primjerice, u Italiji kod mjesta Porto Viro već je dokazan značajan negativan utjecaj klorirane morske vode korištene za postupak uplinjavanja, a koja se ispušta iz LNG postrojenja.

"Prihvaćanje ovakve neozbiljne Studije smatramo skandaloznim. Očito je da postupak procjene utjecaja na okoliš služi samo kao opravdanje ovog i sličnih projekata, dok se sudjelovanje javnosti pretvara u farsu", izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Ključne riječi: zelena akcija, Krk, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti