plakat_lp_film_laibach.jpgFilm o prvom albumu Laibacha objavljenom 1985. godine bit će prikazan u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak, 21. veljače s početkom u 19 sati. Kako je ime benda u to vrijeme bilo politički zabranjeno, album je objavljen bez naslova ili imena na naslovnici. Crni križ bio je dovoljan da razjasni čiji je to album. Treći je to film iz serijala o najvažnijim albumima slovenske glazbe Glazba je časovna umetnost. Gosti projekcije su producentica Viva Videnović i scenarist Igor Bašin s kojima će razgovarati Sven Semenčić.

LP film se usredotočuje na prvih pet presudnih godina samoproglašenih "inženjera ljudskih duša" istražujući pozadinu njihovog prvog LP-a i inspiraciju njegovih su-kreatora, uključujući i preminulog frontmana Tomaža Hostnika (1961–1982). Kombinirajući svjedočanstva članova benda, njihovih kolega i suvremenika s arhivskim snimkama i drugim relikvijama, film otkriva strategije i taktike Laibacha i Laibacha Kunsta u prvoj polovici 1980-ih - njihovu viziju i duhovitost te vodi gledatelja izvan monumentalne mitologije grupe do intimnijih, dosad neispričanih priča.

U središtu pozornosti ostaje sama album i pjesme: "Dear Friends"; "Force"; "In The Midst of Struggles"; "The State"; "The Decree"; "We Are Forging The Future"; "Brother of Mine"; and "Panorama" – koje predstavljaju temelj Laibachova opusa.

LP film Laibach je "in memoriam” osnivačima benda, počecima Laibacha Kunsta i Laibacha, te tragično preminulom frontmanu grupe. Izazov je bio kako ući u "operativno sjedište" grupe koji je uspio pretvor iti pozornicu u prvu liniju "akcije u ime ideje". I kako pokazati individualnu i intimnu stranu benda, koja je u ime kolektiva uskratila individualnost i intimnost, te intimnu stranu prikazati kao monumentalni detalj.