U proteklom desetljeću u svijetu je ubijen 141 novinar u napadima organiziranog kriminala koji je danas najveća pojedinačna prijetnja medijskim slobodama, upozorili su Reporteri bez granica (RSF)

"Mafija i karteli najveća su prijetnja medijskim slobodama diljem svijeta", piše u tematskom izvješću udruga sa sjedištem u Parizu te ističe da je to "transnacionalna pojava", prisutna na svim kontinentima.

Od završetka Hladnog rata, mafija, narkokarteli i paravojne skupine koje se bave krijumčarenjem velikih razmjera najveći su ubojice medijskih sloboda. Oni su odgovorni za više ubojstava novinara nego represivni režime i diktature u svijetu, navodi RSF.
Organizirani kriminal "snažna je paralelna ekonomija s golemim utjecajem na legalnu ekonomiju", piše udruga i to ilustrira podacima UN-a za 2010. godinu.
Od 1998. do 2009. organizirani kriminal svake je godine zaradio milijardu dolara krijumčarenjem oružja, a 32 milijarde dolara krijumčarenjem ljudi (ilegalnom imigracijom i prostitucijom). Nadalje, zaradilo se 65 milijardi dolara trgovinom opijumom, a samo kokainom 88 milijardi dolara.
"Kako su mafija i organizirani kriminal neuhvatljivi i nepristupačni medijima, oni nisu samo fizička prijetnja sigurnosti samih novinara, oni su prijetnja istraživačkom radu samih novinara", piše RSF te ističe Meksiko gdje su narkokarteli ubili 69 novinara od 2000, a 11 ih je nestalo od 2003.
Na Filipinima je organizirani kriminal odgovoran, izravno i neizravno za većinu od 142 ubojstva novinara od pada diktatora Ferdinanda Marcosa 1986, navodi RSF.
Izvješće je pokazalo da "mediji nisu ujedinjeni u borbi protiv organiziranog kriminala", a prijetnje kojima su novinari izloženi, njihova izoliranost, nedostatak sredstava i njihova borba da objave izvanrednu vijest uništili su istraživačko novinarstvo, piše RSF.
Novinari su toga svjesni i to je bilo tema lanjskog foruma u Austinu (Teksas), piše udruga te poziva novinare da se udruže, da razmjenjuju informacije, čime će ojačati neovisnost i spriječiti da "mutni financijski interesi utječu na uređivačku politiku" njihovih medija.
Reporteri bez granica udruga je koja preko svojih podružnica u cijelom svijetu brani novinare i medijske djelatnike koji su zatvarani i mučeni zbog svog rada, financijski pomaže njihove obitelji, bori se za medijske slobode i protiv cenzure te pomaže poboljšati prava medijskih djelatnika.

<
Vezane vijesti