Izvor: YIHR<br>Izvor: YIHR
Povodom obilježavanja početka Prvog svjetskog rata, u Zagrebačkom kazalištu mladih će se u petak, 28. studenoga, u 20 sati, prikazivati predstava Biljane Srbljanović Mali mi je ovaj grob u režiji Dine Mustafića. Okrugli stol je u subotu, 29. studenoga, u 11 sati u ZKM-u, na adresi Ulica Nikole Tesle 7.
Biljana Srbljanović dramu o Gavrilu Principu napisala je na narudžbu Schauspielhausa u Beču, a ovdje će biti popraćena pitanjima javnosti te raspravom za okruglim stolom Povijest i umjetnost: nepomirljivi par? koji je Inicijativa mladih za ljudska prava organizirala 29. studenoga u 11 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ovaj razgovor dovodi u odnos pitanje povijesnih činjenica, s jedne strane i umjetnosti i kulture koje se ne bave velikim povijesnim narativima već ljudskim sudbinama, strahovima, stradanjima i nadama, s druge strane.
 
Središnje pitanje ovog okruglog stola jest na koji način umjetnost i kultura doprinose razgovoru o temama poput razaranja i stradanja, nacionalističkih narativa, antiratnog nasljeđa, kulture sjećanja i odgovornosti, kao i koja je njihova uloga u osvjetljavanju i osvještavanju sadašnjosti kroz prošlost. Na isti način kao što je predstava Mali mi je ovaj grob otvorila pitanje uloge angažiranog kazališta u suvremenom društvu, ovaj razgovor blisko je povezan s angažiranom kulturom. Također posebno se veže uz ulogu umjetničkih i kulturnih stvaratelja u kreiranju nove društvene stvarnosti na području Balkana.
 
U razgovoru će sudjelovati autorski tim predstave Mali mi je ovaj grob. Pored brojnih stvaralaca i stručnjaka s područja kulture i umjetnosti, razgovor će okupiti i mlade aktiviste i aktivistkinje, s obzirom na to da je jedno od bitnih pitanja koja ova predstava nameće uloga i motivacija mladih da se uključe u javnu debatu o kreiranju političke i društvene realnosti u regiji. Razgovor će moderirati Danijela Stanojević, kazališna kritičarka i novinarka HRT-a te Mario Mažić programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava.