Čak i kada se građani sami organiziraju i počnu razvrstavati otpad, sustav ih u tome koči, upozoravaju stanovnici najveće zagrebačke stambene zgrade

"Zbog nezainteresiranosti i nesposobnosti triju ključnih subjekta, Vlade, Grada i Komunalnog poduzeća, koji su se sakrili iza starog Zakona o otpadu, odnos prema okolišu se ne poboljšava već stagnira, a građani i građanke čitavog Zagreba plaćaju skuplje režije koje se naplaćuju nepravedno", upozorava Svjetlana Lugar, stanovnica najbrojnije stambene zgrade u Zagrebu i začetnica projekta "Mamutica za čist okoliš", pilot projekta s ciljem odvajanja otpada. Iako je projekt krajem godine završen, stanovnici su nastavili razdvajati otpad. Aktivnošću zagrebačkog komunalnog poduzeća nisu, međutim, zadovoljni.

"Stanovnici Mamutice bili su motivirani za suradnju s Čistoćom, ali smo ju uspijevali ostvariti samo s pojedincima unutar sustava. Problemi koji su se pojavljivali, nisu se rješavali. Sustav se nije pokrenuo već je postao još tvrđi i nepristupačniji. S jedne strane plaćamo solidarnim uplatnicama, a ne po volumenu otpada koji ide na deponij, a s druge strane plaćamo što je smetlište Prudinec u Jakuševcu, u našem dvorištu", komentirala je.

Sudionici pilot projekta ne slažu se s podacima koje je iznijela Čistoća, a kažu da je za trajanja pilot projekta izdvojeno 13,4 posto otpada. Izračun građanske inicijative govori da je riječ o dvadeset posto. Iznenađenje je "bio otpad", koji u ukupno izdvojenom otpadu za deset mjeseci koji je cca sedamdeset tona sudjeluje s 56,6 posto. 

U naselju Travno, izvan pilot projekta, uspostavili su kontakt i suradnju s osnovnom školom i vrtićem koji su se organizirali i odvajaju otpad, a susjedi izvan Mamutica i iz drugih naselja također su pokazali interes.

Međutim, dok su građani pokazali volju za odgovornije postupanje prema otpadu, gradska upravna tijela nastavljaju s vrlo nisko postavljenim ciljevima razvrstavanja i odvajanja otpada, te nastavljaju gurati ideju o spalionici s tezom da proizvodnja otpada raste. 

"Osim višestruke koristi koje donosi odvojeni otpad željeli smo doprinijeti i tome da nam se ne dogodi spalionica i krediti za koje nas se ni ne pita. Ne smije se već u startu spaliti sve ono što bi trebalo prethoditi spalionici pa i radna mjesta, a da se gospodarenjem otpadom nije ni započelo. Umjesto toga, sve što vrijedi u otpadu trebalo bi se izdvojiti i oporabiti, a očekivana posljedica takve prakse bili bi i manji i pravedniji računi za kućanstva", zaključila je Lugar. 

 

<
Vezane vijesti