Foto: K.O.Foto: K.O.Mogu se stvoriti idealni uvjeti za rad vijeća i predstavnika, ali ako su atmosfera i klima usmjereni protiv pripadnika nacionalnih manjina, onda se udaljavamo od europskih vrijednosti, rekao je Dragan Zelić iz GONG-a na današnjem okruglom stolu o izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

GONG je u suradnji s Institutom STINE organizirao raspravu o izborima koji će u nedjelju biti rezervirani za 300 tisuća birača, koliko ih je upisano u registar birača, koji pripadaju nekoj od nacionalnih manjina. Izlaznost je 2011. godine u nekim mjestima dosegnula 53,6 posto, što je bio najbolji rezultat i napredak u odnosu na 2007. godinu kada je maksimum bio 52.6 posto.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin podcrtao je tihu atmosferu u kojoj se odvijaju ovi zbori. "Nadam se da će Priznavanje prava participacije nacionalnih manjina jedan je od ključnih uvjeta zaštite manjina u suvremenoj demokracijimedijski ovi izbori biti dovedeni u jedan ravnopravniji položaj. Ne može se očekivati da mediji ovim izborima posvećuju pozornost kakvu posvećuju parlamentarnima, ali mora se naglasiti značaj upravljanja na lokalnoj razini putem vijeća i predstavnika", izjavio je.

Rekao je i da sintagma "praznik demokracije" lijepo zvuči, ali da se ona potvrđuje samo ako postoji odaziv i svijest o važnosti tih izbora i promjena koje se na taj način mogu postići kod pripadnika nacionalnih manjina. Slično misli i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer.

"Realizacija vladavine prava u sebi sadrži kriterij sudjelovanja svih slojeva društva u donošenju svih relevantnih društvenih odluka. Priznavanje prava participacije nacionalnih manjina jedan je od ključnih uvjeta zaštite manjina u suvremenoj demokraciji", izjavio je dodavši da niti jedan tip prava nije vječan te da je uvijek potrebno raditi na očuvanju standarda određenih prava.

Saborski zastupnik Milorad Pupovac istaknuo je kako su manjinska vijeća najslabiji dio Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Rješenje bi po njemu bio dodatni Zakon o manjinskim vijećima kojim bi se sveobuhvatno regulirala sva pitanja te smatra da bi se pomaci postigli i kada bi država osigurala adekvatan prostor za davanje informacija o izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

Govorio je i o Deklaraciji o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj, donesenoj ovog mjesec u Puli, naglasivši također jako skroman medijski interes u slučaju te teme. "To šalje poruku da pitanje tolerancije te što manjine misle o društvenim procesima uopće nije relevantna stvar. Društvo koje nema ovu vrstu obzira nema pravo govoriti o društvenom bogatstvu, kao ni govoriti o navodno najboljoj regulativi za manjinska prava", zaključio je Pupovac.

<
Vezane vijesti