"Građani Hrvatske ne žele ovaj štetan projekt", poručili su jutros aktivisti "Greenpeacea" razvijanjem transparenta s vrha Lisinskog japanskoj tvrtki Marubeni koja želi graditi Plomin C.

Predstavnike japanske tvrtke Marubeni koja pretendira na gradnju Plomina C, aktivisti Greenpeacea u suradnji sa Zelenom akcijom dočekali su jutros s transparentom "Hands off Plomin". Aktivisti su transparent objesili s vrha zgrade Koncertne dvorane Lisinski u Zagrebu gdje se održava konferencija Energy Market Forum, a gdje se očekivalo pojavljivanje i predstavnika Marubenija, prvi put u hrvatskoj javnosti.  

"Građani Hrvatske ne žele ovaj štetan projekt. U anketi koju je provela agencija Ipsos 64 posto građana se izjasnilo protiv. Prema analizi utjecaja na zdravlje koju smo napravili prošle godine, eventualna gradnja Plomina C dovela bi do prijevremene smrti 17 osoba godišnje, na 40 godina to iznosi 680 ljudi. Izračuni ekonomista utemeljeni na slučaju Šoštanj u Sloveniji i drugim termoelektrana pokazuju da je cijena struje koja se proizvede u termoelektranama, pogotovo u zemlji koja nema svog ugljena, barem dva puta skuplja od cijene koja se danas može naći na tržištu. Ovaj projekt nema ekonomsku računicu i može biti realiziran jedino ako se investitoru pogoduje tajnim ugovorima i garantira dugoročan otkup električne energije", kaže Zoran Tomić iz Greenpeacea.

Hrvatska Vlada je Plomin C proglasila strateškim projektom, a iz Zakona o strateškim investicijskim projektima na prijedlog HDZ-a i podršku Kukuriku koalicije, uklonjena je odredba prema kojoj investitor ne smije biti kažnjavan za gospodarski kriminal.

A da ovom investitoru tajni ugovori nisu strani, podsjetio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. "Marubeni je već osuđivan zbog korupcije u Indoneziji i u Nigeriji gdje su platili kaznu od 88, odnosno 55 milijuna eura. Takvoj tvrki HEP namjerava garantirati da će 25 godina otkupljivati barem 50 posto električne energije iz Plomina C. Prema informacijama koje imamo cijena koju Marubeni traži je više nego dvostruko veća od cijene po kojoj je danas struja dostupna na međunarodnom tržištu. Zato tražimo da se obustave pregovori s Marubenijem", rekao je Ivčić.

Hrvatska Vlada je Plomin C proglasila strateškim projektom, a iz Zakona o strateškim investicijskim projektima na prijedlog HDZ-a i podršku Kukuriku koalicije, uklonjena je odredba prema kojoj investitor ne smije biti kažnjavan za gospodarski kriminal. Upravo su time otvorena vrata Marubeniju i njegovom partneru Alstomu, francuskoj tvrki koja je također više puta bila upletena u korupcijske skandale.

"Nismo protiv stranih investicija, ali za ovaj projekt jednostavno nema opravdanja. On znači da ćemo desetljećima uvoziti ugljen, prljavi energent kojeg Hrvatska nema. Hrvatska je idealno podneblje za sunčane elektrane, a apsurd je da ih imamo manje nego skijaški grad Maribor. Imamo i sjajne uvjete za izgradnju vjetroelektrana koje su danas najjeftiniji izvor struje. Obnovljivi izvori otvaraju puno više radnih mjesta nego prljava energetika i odlična su prilika za investitore, kako domaće tako i strane", zaključio jeTomić.

<
Vezane vijesti