Foto: Forum za slobodu odgojaFoto: Forum za slobodu odgojaU organizaciji Foruma za slobodu odgoja jučer je održana prva godišnja konferencija o školskoj medijaciji na kojoj su okupljeni zaključili kako je ona ključna za rješavanje sukoba, ali da je potrebna veća uključenost roditelja.

"Nije problem sukob. Kakvi bi to bili pojedinci, društvo i demokracija kada bismo svi mislili i osjećali isto. Kada do sukoba dođe, važno je kroz njega proći na način da ne bude povrijeđenih, da ne bude pretjeranih emocionalnih rana te da na taj način saznamo druge stvari i dođemo do novih rješenja", rekla je Vesna Mihoković Puhovski iz Foruma za slobodu odgoja koji je u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta jučer organizirao prvu Godišnju konferenciju o školskoj medijaciji.

Cilj medijacije u školama je povećati kompetencije i komunikacijske vještine nastavnika i svih drugih stručnjaka čiji je svakodnevni rad vezan uz djecu i mlade. Na taj ih se način ojačava za prevenciju nasilja u krajnjem slučaju te ih se potiče na zalaganje za dijalog i toleranciju kao izlaz iz problematičnih situacija.Svoju podršku programu medijacije Foruma za slobodu odgoja, kao i ostalim projektima koji idu u korist zaštite prava djece, izrazila je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

"Medijacija je jedan od projekata koji je važan za djelatnike u sustavu obrazovanja, ali i za edukaciju same djece", istaknula je Milas Klarić, napomenuvši kako su jedne od najčešćih prijava u njezinom uredu one koje se odnose na nasilje nad djecom i mladima.

Medijacija se u mnogim hrvatskim školama provodi sustavno od 2008. godine, mreža medijatora Foruma za slobodu odgoja ima preko 1600 članova  iz svih županija te su u školsku medijaciju uključene 383 odgojno-obrazovne ustanove. Jedna od stvari koje bi se mogle poboljšati odnosi se na uključenost roditelja.

"Nama je jedna od velikih tema u sljedećih nekoliko godina direktan rad s roditeljima. U Hrvatskoj je participacija roditelja u radu škole na vrlo niskim razinama, potrebno je da roditelji uopće prepoznaju što znači njihova aktivna participacija u školi", izjavila je za H-Alter Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja. Prema istraživanju Foruma za slobodu odgoja provedenom na 260 medijatora i medijatorica, pokazalo se da je više od 90 posto nastavnika u situaciji da rješavaju sukobe na radnom mjestu, u čemu koriste medijaciju i to ne samo u pristupu učenicima, nego i kolegama.

Na konferenciji je finsko iskustvo u implementaciji programa školske medijacije predstavila Maija Gellin iz Finskog foruma za medijaciju, a slovensko Tanja Pia Metelko iz Instituta za medijaciju Concordia.

<
Vezane vijesti