Foto: NovostiFoto: Novosti"Pozive udruge U ime obitelji da se ukine financijska potpora tjedniku Novosti iz sredstava namijenjenih radu manjinskih medija u Hrvatskoj smatramo štetnim ne samo za postignutu razinu demokratskog sustava zaštite manjina u Hrvatskoj, nego i za poštovanje slobode novinarskog i uredničkog izražavanja u manjinskim medijima“, stoji u tekstu podrške koji potpisuju Sandra Bašić Hrvatin, Boro Kontić, Dubravka Valić Nedeljković, Brankica Petković, Tihomir Loza, Luka Zanoni i Marzia Bona.

Tjednik Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, pozitivan je primjer manjinskog medija koji prati i raspravlja o svim društvenim i političkim pitanjima važnim za cijelu državu te istovremeno osvjetljavala položaj i događanja u manjinskoj zajednici. Na taj način doprinosi razumijevanju uzajamnosti tih odnosa i događaja. Kada objedinjuje ta dva aspekta svog sadržaja, tjednik Novosti podstiče zainteresiranost šireg čitateljstva za teme iz života srpske zajednice u Hrvatskoj, a istovremeno čitateljima, pripadnicima te zajednice, omogućava sagledavanje šire slike društva i politike u Hrvatskoj, pogled izvan ograda i izoliranosti teme posebnog položaja te manjinske zajednice.

Tjednik Novosti,
čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, pozitivan je primjer manjinskog medija koji prati i raspravlja o svim društvenim i političkim pitanjima važnim za cijelu državu te istovremeno osvjetljavala položaj i događanja u manjinskoj zajednici
Izdavanje manjinskih medija koji prate samo događanja u manjinskoj zajednici i šire svijest o kulturnoj tradiciji i folkloru te zajednice također je legitiman model, no koncept tjednika Novosti na tragu je dragocjenih pokušaja iznalaženja integrativnih rješenja koja kroz manjinski medij i uz pomoć javnih sredstava namijenjenih manjinskoj zajednici kvalitetno i analitičko novinarstvo stavljaju u službu uzajamne emancipacije građana većinskih i manjinskih zajednica.

Novosti su jedan od medija koji je u istraživanjima Opservatorija medija u jugoistočnoj Evropi, regionalnog projekta kojeg je u razdoblju između 2012. i 2016. godine financirala Evropska unija, ocijenjen kao rijedak pozitivan primjer slobodnog i kritičkog novinarstva kojeg svojim demokratskim odnosom i razumijevanjem uloge medija omogućava izdavač te primjer neprofitnog rada kojeg omogućava dobar model sufinanciranja manjinskih medija u Hrvatskoj iz javnih sredstava. Novosti su izdvojene kao jedan od dobrih primjera  u nizu napora koje ulažu medijske zajednice i vlade u cijeloj Evropi za očuvanje kvalitetnog novinarstva i uspostavljanje alternativnih modela financiranja, uključujući i mehanizme financiranja iz javnih sredstava. Priznanje Novostima zbog takvog djelovanja izraženo je na više regionalnih i međunarodnih skupova.

Zato su Novosti ponos Hrvatske, bar za nas koji se niz godina zalažemo za slobodu i integritet medija u državama jugoistočne Evrope i Evropske unije.

A propisivanje manjinskom ili bilo kojem drugom mediju kakve naslovne stranice smije imati te određivati mu smije li koristiti oštre, kritičke ili satiričke izraze u svom novinarskom i uredničkom pristupu ako želi primati javna sredstva za svoj rad predstavlja prijetnju sustavu vrijednosti demokratskog društva. Vjerujemo da će kao takvo naići na odbijanje i osudu demokratskih institucija u Hrvatskoj.

Ključne riječi: sloboda medija, Novosti
<
Vezane vijesti