H-Alter
snovo.pngU sklopu 5. Međunarodnog studentskog filmskog festival STIFF-a, koji od 18. do 21. listopada u riječko Art-kino donosi 43 studentska filma svih žanrova (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, hibridni) iz 22 zemlje svijeta, održat će se i bogat razgovorni program. Kasnovečernji razgovori o filmovima iz programa i temama kojima se filmovi bave nose naziv Snovolovke, i slijede nakon programskih blokova Priče iz postmoderne (18. 10), Meki rubovi (19. 10.), i Oprez! (20. 10.).

Tematski su ih osmislile te ih moderiraju Greta Grakalić-Rački, Petra Bezjak i Natalija Stefanović.

Blok filmova Priče iz postmoderne selektorice festivala, Maša Drndić i Sanja Marjanović, osmislile su na način da potiče na promišljanje o problemu autentičnog iskustva i mogućnosti njegova ostvarenja u svijetu koji nas bombardira informacijama i posredovanim realitetima. Tako će se i razgovorom nakon bloka nasloviti pitanje - imamo li u tom svijetu vremena za predah i stvaran doživljaj te što uopće preostaje kao autentično?

Sugovornik će biti Hajrudin Hromadžić, izvanredni profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci čije područje interesa obuhvaća kulturalne i medijske studije, kritičku teoriju društva i teorijsku sociologiju.

Drugog dana festivala, nakon bloka Meki rubovi koji objedinjuje filmove s temom (ne)mogućnosti samoodređivanja, inspiracija razgovoru bit će sljedeća pitanja: kako se savijamo na "mekim rubovima" identiteta koje stvaramo, je li važnije komunicirati ono što se događa u nama ili davati povratne informacije na ono što dobivamo od drugih ljudi te zašto se svega toga tako iskreno bojimo. Razgovarat će se s Manyom Lozovskayom, autoricom i glavnom protagonisticom filma Židovski poljupci koji će biti prikazan u sklopu Mekih rubova te s Martinom Gramcom, novinarom i aktivistom za ženska i LGBT+ prava.

Završna večernja diskusija u sklopu festivala proizlazi iz trećeg programskog bloka Oprez! u kojem se problematizira odnos između osobne i društvene odgovornosti. Društvene institucije često nisu u stanju ispuniti svoju primarnu svrhu i pomoći građanima, već u spletu nerazrješivih i nelogičnih pravila pojedinca u pronalaženju rješenja prepuštaju samom sebi.

Stoga će se o nepostojanju instanca na koje se uvijek i s punim pouzdanjem moguće osloniti razgovarati s Azganom Qenajem, vlasnikom pekarnice Romaja na zagrebačkoj Trešnjevci koji je u nekoliko navrata pritvoren zbog toga što je hranu koju nije prodao – donirao, s Brunom Nedoklan, psihologinjom i aktivistkinjom s iskustvom rada u Centru za socijalnu skrb i Domu za odgoj djece i mladih u Rijeci te s Lukom Rodelom, članom riječkog kolektiva Food not Bombs (FNB) i voditeljem Centra ponovne uporabe, tzv.reuse centra u Rijeci.

Navedeni je razgovorni program dio prošlogodišnje ekspanzije festivala nazvane STIFF filmski krug čiji su programi i Edukacija na terenu (uključivanje studenata u organizaciju festivala kroz edukaciju o njenim segmentima), Radionica filmske kritike te međunarodna turneja STIFF-ovih filmova STIFF On the Road.

Cilj je svih ovih programa otvoriti javni prostor za dijalog izvan institucija, odnosno izvan "sigurne zone" Sveučilišta te stvoriti svjež, neutralan prostor za učenje kroz praksu, komunikaciju i suradnju. Slijedom tog nastojanja, ove je godine i selekcija jednog programskog bloka prepuštena studenticama - višegodišnjim suradnicama i članicama studentskog žirija STIFF-a, Marti Ban i Sendi Bakotić, koje su kreirale zaseban program pod nazivom Rewind / Unatraške.

S ciljem da se – uz postojeću selekciju igranih, dokumentarnih i animiranih filmova – otvori prostor i onima koji iz žanrovskih granica na neki način izlaze, program Unatraške obuhvatio je raznoliku paletu od pet naslova koje karakterizira inovativan filmski jezik. Možete ih pogledati posljednjeg dana festivala, 21. listopada od 18 sati.

Ključne riječi: Rijeka, umjetnost, kultura, filmovi
<
Vezane vijesti