Memorijalna umjetnička intervencija Virtualnog muzeja Dotrščina, koja se ove godine izvodi u parnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem iz Zagreba, dogodit će se u subotu, 19. rujna 2020. s početkom u 11 sati na glavnom ulazu u spomen-park Dotrščina.

Rad Tonke Maleković nazvan Obiteljsko stablo ili kuće kojih nema odabran je na javnom natječaju i predstavlja kolektivu efemernu instalaciju koja će za nastanak koristiti prirodne materijale šume. Građani su pozvani sudjelovati samostalno ili dolaskom u društvu obitelji, prijatelja i drugih s kojima će provesti vrijeme u šumi. Za uključenje nema formalnosti. Sudionici će na početku aktivnosti u parku odabrati ponuđena osobna imena i prezimena stradalih tj. cedulje koje označavaju one pojedince koji su ubijeni na Dotrščini te potom pristupiti konstruiranju privremenih „arhitektonskih kompozicija“ od materijala zatečenih na lokaciji - otpalih grana, grančica i lišća. Sudionici sami odabiru lokaciju u šumi, način na koji će oblikovati formu, kao i veličinu strukture te vremenski okvir. Odrasli sudionici pozivaju se da u materijalu kojim konstruiraju strukuture nalik šatorima, potom ključem ili nožićem urežu odabrana imena žrtava.

Trganje živih grana i uništavanje šume je zabranjeno.  

Ono što nastane kao posljedica aktivnosti bit će dokumentirano i komponirano u konceptualnu cjelinu – kao kolektivna privremena umjetnička instalacija koja komemorira žrtve fašizma na prostoru park-šume Dotrščina kao autentične lokacije najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba.

Umjetnička akcija povod je za provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena u nekoj vrsti rekreacije i memorijalnog, suosjećajnog ali i kreativnog čina. Takva zajednička akcija „referira se na obje teme zadane propozicijom natječaja, odnosno na aspekt njihove odsutnosti; na nikad realiziran muzej, te na nerealizirane biografije, pojedinačne i obiteljske. Participativnom formom i konceptom koji se zasniva na preplitanju postojećih, obiteljskih, biografija u tekućem vremenu i onih koje nikad nisu dobile priliku postojati, intimni je komemorativni čin u kojem nevidljivo „služi“ isticanju činjeničnog, u percepciji samih sudionika, ali i u javnoj sferi.“ (Tonka Maleković)

Tonka Maleković je vizualna umjetnica iz Kölna i Zagreba.

Izvedba se događa tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage. Temeljni cilj projekta je vraćanje spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju. 

Ovogodišnja memorijalna umjetnička izvedba u spomen-parku Dotrščina ostvaruje se u partnerstvu Virtualnog muzeja Dotrščina i Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba. 

Zahvala: Boris Greiner, Saša Milošević, Sandra Sterle, Hrvatske šume

Aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina pratite ovdje: https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina/