H-Alter
Prtsc: Youtube<br>Prtsc: Youtube
Donedavni glavni urednik "Novog lista" Branko Mijić tvrdi kako ga je koncem prošlog tjedna Uprava smijenila nezakonito, kršeći Zakon o medijima, statut te menadžerski ugovor. Mijić će zatražiti i očitovanje Ministarstva kulture je li smjenom izravno prekršen Statut kojim je prošle godine tajnim glasovanjem odabran za glavnog urednika, a temeljem kojeg je "Novi list" dobio porezne olakšice od države.

Donedavni glavni urednik Novog lista Branko Mijić tvrdi kako ga je koncem prošlog tjedna Uprava smijenila nezakonito, kršeći Zakon o medijima, statut te menadžerski ugovor. Zbog toga je u opširnom očitovanju redakciji na svoju smjenu Mijić najavio osporavanje odluke i možebitnu tužbu protiv tvrtke koja je u vlasništvu Alberta Faggiana. Mijić će od Hrvatskog novinarskog društva zatražiti i očitovanje Ministarstva kulture je li smjenom izravno prekršen Statut kojim je prošle godine tajnim glasovanjem odabran za glavnog urednika, a temeljem kojeg je Novi list, kao i sve druge dnevne tiskovine, dobio porezne olakšice od države.

Jedinu istinu koja je vidljiva iz obrazloženja moje smjene, Uprava je iznijela još jednom kršeći Zakon o medijima i Statut medija Novi list izravno se miješajući  u uređivačku politiku ocjenom da je glavni urednikKako je H-Alter izvijestio prošli petak, Uprava predvođena Nevenom Klarinom smijenila je Mijića zbog pada prodaje, nepostojanja novih sadržaja i loše organizacije posla u redakciji. U obrazloženju su naveli i da se oglušio na zahtjeve vođenja evidencije radnog vremena podređenika i bilježenje ulazaka i izlazaka putem magnetske kartice, a optužen je i za smanjenje produktivnosti novinara. No, svakako je najzanimljiviji dio onaj u kojem Uprava Mijićevu smjenu doslovno obrazlaže njegovim napisima u kojima je kroz minule mjesece optuživao vlasnika Alberta Faggiana da uništava Novi list.

Upravo je ovo potonje, prema Mijiću, glavni i jedini razlog micanja s pozicije glavnog urednika. "Jedinu istinu koja je vidljiva iz obrazloženja moje smjene, Uprava je iznijela još jednom kršeći Zakon o medijima i Statut medija Novi list izravno se miješajući  u uređivačku politiku ocjenom da je glavni urednik 'objavljivao osobne tekstove vrlo upitne profesionalne i etičke razine i tekstove izrazito biltenskog karaktera' te da sam 'iskoristio dnevnik Novi list da se osvrnem u pisanju na rad Uprave'. Iz toga je jasno da je jedini razlog za moju smjenu osveta za objavljivanje tekstova o neizvjesnoj sudbini Novog lista, Otvorenog pisma radnika 27. ožujka 2014. godine pod naslovom Vlasnik i Uprava doveli Novi list u tešku situaciju, te objavljivanja Pisma radnika i Uprave Novog lista vodstvu Zagrebačke banke od 18. lipnja 2014. godine koje su potpisali tadašnji predsjednik Uprave, svi članovi Poslovodnog kolegija, svi predsjednici sindikata, predstavnici radnika u Nadzornom odboru i predsjednik ogranka HND-a, dakle svih 261 zaposlenika u Novom listu, uključujući i mene. Tada, a i sada, smatram da smo reagirali jedino kako smo mogli i trebali, po svim kriterijima novinarske profesionalnosti i moralnosti, poštujući Statut", istaknuo je Mijić, demantirajući sve druge optužbe zbog kojih je smijenjen.

Moja je smjena tek pokušaj zastrašivanja, a na svakome od vas sada je odluka hoćete li izabati šutnju ili biti novinariIstaknuo je kako mu je menadžerski ugovor jednostrano raskinut, premda nije prekršio uvjete temeljem kojih vlasnik ima pravo donijeti takvu odluku. Primjer je drastični pad tiraže od 25 posto, kršenje radne obveze i kršenje važećih zakonskih propisa. "Niti jedan od ta tri razloga nisam prekršio, niti mi je poslodavac odnosno Uprava na bilo koji način to dala na znanje do Odluke o smjeni 18. rujna 2014.", navodi Mijić, dodajući kako je prodaja Novog lista u 2014. godini manja oko tri posto nego što je to predviđeno rebalansom plana prihvaćenog od Uprave. Uprava je, veli Mijić, u ovom slučaju prekršila nekoliko odredbi Statuta Novog lista, među ostalim i onu da je nakladnik u slučaju značajnih oscilacija naklade dužan uskladiti zahtjeve uređivačke politike situaciji na tržištu, i to zatražiti od glavnog urednika, uz mišljenje redakcije.

Mijić također demantira obrazloženje njegove smjene prema kojem nije stvarao nove sadržaje, tvrdeći kako Uprava nije osiguravala financije za razvoj brojnih projekata koje su predlagali. Slično je, kaže, bilo i u slučaju obavezne evidencije radnog vremena i registracije radnika magnetskom karticom. U tom kontekstu navodi kako ga je Faggian pozvao na očitovanje u roku od tri dana, premda je tada bio na godišnjem odmoru, što je okarakterizirao kao pritisak Faggiana na njega.

Mijić je na koncu naveo kako je izuzetno ponosan što je upravo on bio na čelu redakcije koja se usudila drznuti pisati otvoreno i pošteno o stanju u vlastitoj tvrtki, što su svi zaposleni to prepoznali kao jedinu moguću i isplativu borbu za sudbinu Novog lista kao tvrtke i institucije Rijeke i Hrvatske. "Počašćen sam što sam upravo zbog toga smijenjen, to mi je najveće priznanje za sav moj tridesetogodišnji rad u novinarskoj karijeri i Novom listu, i teško da ću ikada doživjeti veće. Moja je smjena tek pokušaj zastrašivanja, a na svakome od vas sada je odluka hoćete li izabati šutnju ili biti novinari", kaže Mijić.

Ovdje možete pročitati Mijićevo očitovanje u cijelosti.

odgovor_na_obrazlozenje_uprave_o_mojoj_smjeni_1_copy11268.doc
Izmjenjeno: 24.09.2014. 12:30
Veličina datoteke: 42,5 kb

eu_copy.png

Ova publikacija izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske unije. Stranica projekta: Safety net for European journalists.

<
Vezane vijesti