Foto: M.K.Foto: M.K.Udruga UZOR upozorava kako ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nestručnim i neargumentiranim izjavama  o centrima za gospodarenje otpadom kao "najvišem stupnju infrastrukture u kontekstu izgradnje kružne ekonomije", ciljano iznosi neistinite tvrdnje i obmanjuje javnost s ciljem postizanja opravdanja za realizaciju partikularnih interesa u segmentu zbrinjavanja otpada. "Centri za gospodarenje otpadom zastarjeli način su gospodarenja otpadom, dijametralno suprotan najboljoj praksi", ističu iz udruge.

U medijima se u ovih dana ministar Ćorić oglasio izjavom o centrima za gospodarenje otpadom kao "najvišem stupnju infrastrukture u kontekstu izgradnje kružne ekonomije", koje moramo graditi dalje, te da ti centri moraju funkcionirati.  

Iz udruge Uzor pozivaju ministra da prestane s daljnjim obmanama, te da u javnom interesu u najkraćem roku argumentirano izvjesti udrugu i javnost o sljedećim pitanjima:

1) na koji način će centri za gospodarenje otpadom, posebno Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, (zacrtani Strategijom gospodarenja otpadom iz 2005. godine!), u predstojećim aktivnostima Ministarstva kao predlagatelja, biti usklađeni s najboljom europskom praksom i povećanim ciljevima cirkularne ekonomije, propisanim najnovijim izmjenama  EU regulative u kontekstu paketa mjera donijetih  u 2018. godini, u zadanom daljnjem roku implementacije od dvije godine?

2) tko će platiti do tada investirana sredstva u zastarjelu i višestruko štetnu koncepciju (s ekonomskog, ekološkog, financijskog i zdravstvenog aspekta) i štetu nastalu izgradnjom centara za gospodarenje otpadom, koji su dijametralno suprotni ciljevima cirkularne ekonomije, na koje se ministar svjesno poziva i sramotno ih smatra najvišim dosezima infrastrukture u izgradnji cirkularne ekonomije? 

<
Vezane vijesti