Foto: Daniel Kasap, Hina<br>Foto: Daniel Kasap, Hina
Politički "mentor" odugovlačenja s rješavanjem zahtjeva za odobravanje prenamjena ipak jest trenutačni ministar, koliko god se sada pokušavao sakriti iza smokvina lista Odjela za medije.

"Poštovani/e, obavještavamo se vas da će sve poslove vezane za tekući Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima obavljati stručna služba Ministarstva kulture, odnosno Odjel za medije. To se prvenstveno odnosi na financijske i narativne izvještaje, kao i Višetjedno otaljavanje zahtjeva za prenamjenu  nije moguće drugačije tumačiti nego kao još jedan perfidni oblik onemogućavanja rada neprofitnih medija od strane sadašnjeg političkog čelništva Ministarstvaodobrenja za isplate preostalog dijela sredstava. Adresa je još uvijek neprofitni@min-kulture.hr."

Poruku gornjeg sadržaja uputio je Odjel za medije Ministarsva kulture nakladnicima neprofitnih medija, e-poštom jučer u 15.48 sati, nekoliko sati nakon što je H-Alter objavio vijest da se ministar Hasanbegović samoproglasio mentorom neprofitnih medija.

Iako se Odjel za medije ne referira izričito na vijest koju smo malo prije toga objavili, jasno je da njegova obavijest nije "ničim izazvana", već da se radi o demantiju.

Dakle ponovimo još jednom: jučer u 11.16 sati od službenice Odjela za medije Mnistarstva kulture na e-mail adresu Udruge za nezavisnu medijsku kulturu stigla je poruka sljedećeg sadržaja: "Poštovani, Odjel za medije dobro poznaje zakonodavni okvir te na upite i zahtjeve korisnika najčešće odgovara u toku istog dana. Vaš zahtjev je žurno predan na daljnje postupanje (kako sam vam i objasnila u odgovoru koji ste dobili isti dan kada ste i predali zahtjev), da bi jučer bio vraćen u Odjel za medije - bez potpisa, uz objašnjenje da će neprofitne medije mentorirati dr.sc. Zlatko Hasanbegović, što se onda odnosi i na sve zahtjeve za prenamjene. Dakle, imate mogućnost pričekati da ministar riješi vaš predmet ili se obratiti izravno ministru - što vam, obzirom na gore navedeno, preporučam i u vezi svih drugih upita i zahtjeva."

samodeman.jpg

Poruka je bila odgovor Ministarstva kulture na našu jučerašnju požurnicu za odobrenje prenamjene, koje smo od Ministarstva, u skladu s potpisanim ugovorom o dodjeli sredstava, tražili još prije mjesec dana, tj. 21. ožujka 2016.

Valja pripomenuti da takvo višetjedno otaljavanje zahtjeva za prenamjenu nije moguće drugačije tumačiti nego kao još jedan perfidni oblik onemogućavanja rada neprofitnih medija od strane sadašnjeg političkog čelništva Ministarstva. Naime, službenici Ministarstva kulture i članovi Stručnog povjerenstva za neprofitne medije proteklih su godina analogne "situacije" u pravilu  rješavali kroz za dva-tri dana. Drugim riječima, "politički mentor" takvoga odugovlačenja ipak jest ministar Zlatko Hasanbegović, koliko god se sada pokušava sakriti iza smokvina lista Odjela za medije.

No, dobro... zaključujemo da su jučer od 13.30, kada smo objavili vijest o ministru-mentoru, do 15.48, kada je neprofitnim medjima poslan "demanti", radili telefoni u Ministarstvu kulture...

aem_copy75399.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti