Screenshot: Nova TV<br>Screenshot: Nova TV
"H-Alter" objavljuje dokumente koji potkrepljuju "Protagorinu" optužbu.

"Ako se pojavi u školi makar i jedna osoba koja će biti protiv postavljanja kipa, mi ćemo razgovarati s ravnateljem i napraviti sve da se situacija razriješi. Ali ako to nitko nije do sada problematizirao, zbilja ne vidim zašto bismo morali mi", kazao je Indexu prije tri dana ministar obrazovanja Vedran Mornar, komentirajući činjenicu da je ravnatelj zadarske Osnovne škole Šime Budinić u hodniku škole postavio veliki kip Gospe.

No, H-Alter je u posjedu dokumenata koji dokazuju kako Ministarstvo već danima obmanjuje javnost tvrdnjom da dosad nije bilo prigovora na instalaciju metar i dvadeset centimetara visoke Gospe. Štoviše, djelatnici ministarstva obmanjivali su potpuno svjesno, budući da su još prije dva mjeseca dobili prigovor jednog od roditelja djeteta koji pohađa ovu školu!

Premda je ministarstvo dobilo pritužbu još u srpnju, zamjenica ministra Sabina Glasovac prije tri dana je medijima doslovno kazala da im se do sada nitko nije žalio na svetiše u hodniku!

"Slijedom Vašeg podneska u kojem nas obavještavate da ste zaprimili anonimni mail zabrinutog roditelja koji Vas je zamolio da se obratite Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta jer se u Osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru krše načela sekularne države, zamolili smo očitovanje Škole", stoji u odgovoru pomoćnice ministra Mornara Sabine Glasovac Centru za građansku hrabrost, koji je podnio prijavu u ime zabrinutog roditelja.

Premda je dokument nastao 11. kolovoza, a sama pritužba još u srpnju, potpisana Sabina Glasovac prije tri dana je medijima doslovno kazala da im se do sada nitko nije žalio na svetiše u hodniku! Pokušali smo, stoga, telefonskim putem od ministra obrazovanja zatražiti objašnjenje zašto su prije nekoliko dana on i njegova pomoćnica iznosili ovakve tvrdnje i je li uopće znao za pritužbu roditelja, no on se do zaključenja ovog teksta nije javio na telefon. Nisu se javili ni iz ministarstva na naš upit je li dosad bilo pritužbi na kip Gospe. Ostali smo tako uskraćeni i ministrovog odgovora hoće li sada reagirati jer se u školi pojavila "makar i jedna osoba koja će biti protiv postavljanja kipa".

Slično pitanje danas su mu uputili iz udruge Protagora, zatraživši da objasni javnosti zašto su građani obmanjivani i što misli poduzeti u vezi s time. Štoviše, Ministarstvo je još početkom kolovoza dobilo odgovor od ravnatelja Ivana Čulara u kojem ovaj "odbacuje sve navode 'zabrinutog' roditelja", tvrdeći kako za postavljanje kipa "imaju plebiscitarnu podršku učenika i djelatnika škole" te da su "prije postavljanja kipa dobili suglasnost Crkve". "Namjena je da se ispred kipa može, tko to želi, položiti cvijeće i zapaliti svijeću za sve stradalnike, sve branitelje Domovinskog rata jer je poznato da je Gospa Lurdska zaštitnica svih vojnika koji časno nose uniformu svoje domovine. Na dan sjećanja vukovarskih žrtava polažemo cvijeće i zapalimo svijeće", napisao je, među ostalim, ravnatelj Čular, dodajući da su vrata škole otvorena za sve ostale vjerske zajednice. Ravnatelj je na kraju očitovanja napisao da je pritužba ministarstvu "nečija bešćutna igra prije samog natječaja za ravnatelja škole".

Prema posljednjim informacijama objavljenim u medijima, ministar se ipak pod pritiskom javnosti odlučio na kompromisno rješenje, naređujući ravnatelju da "ogradi kip majke božje".

<
Vezane vijesti