nasilje_nad_zenama_100_copy28630.jpgDocumenta - Centar za suočavanje s prošlošću u dopisima Ministarstvu branitelja i priopćenjima za javnost već duže vrijeme upozorava za neprihvatljivi zastoj u radu Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja. Upozoravaju na rješenje Ministarstva branitelja kojim se odbija žrtva seksualnog nasilja počinjenog u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku 1993. godine.

Žena žrtva višestrukog silovanja i seksualnog nasilja, silovana kroz najmanje deset noći od strane zatvorskih čuvara i drugih nepoznatih osoba u šibenskom vojnom zatvoru Kuline, putem linka je svjedočila u suđenju za zločine nad civilima u Kulinama, pokrenutog na temelju pravomoćne Iako ostvarivanje prava nije uvjetovano postojanjem kaznenog postupka, u ovom slučaju za Ministarstvo hrvatskih branitelja nije bilo dovoljno niti to što su pravosudne institucije RH-a, Županijski sud u Splitu i Županijsko državno odvjetništvo našle dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupkaoptužnice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. Suđenje je u međuvremenu okončano nepravomoćnom osuđujućom presudom u odnosu na dvojicu pripadnika 72. bojne Vojne policije HV-a. 

U veljači ove godine Ministarstvo hrvatskih branitelja odbilo je zahtjev gore navedene žrtve silovanja za stjecanjem statusa i ostvarivanjem prava temeljem "Zakon o pravima žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme agresije na RH u Domovinskom ratu". Kako ističu iz Documente, Ministarstvo u navedenom rješenju kaže sljedeće u obrazloženju rješenja: "Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja nije poklonilo vjeru navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane te je zaključilo da imenovana nije bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu".

"Iako ostvarivanje prava nije uvjetovano postojanjem kaznenog postupka, u ovom slučaju za Ministarstvo hrvatskih branitelja nije bilo dovoljno niti to što su pravosudne institucije RH-a, Županijski sud u Splitu i Županijsko državno odvjetništvo našle dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka, odnosno osuđujuću presudu", poručuju iz Documente.

Upozoravaju i kako je od rujna 2016. Ministarstvo hrvatskih branitelja imenovalo nove članove i članice Povjerenstva za žrtve seksulanog a Odluku o razrješenju prethodnih članova/ica ministarstvo je donijelo bez valjenog zakonskog razloga i dostatnog obrazloženja. Troje od razrješenih članova pokrenuli su upravni spor protiv navedenog rješenja.

Ključne riječi: seksualno nasilje, Documenta, rat
<
Vezane vijesti