Foto: Šareni artikalFoto: Šareni artikal"U emisiji Katapultura emitiranoj na Prvom programu Hrvatskoga radija 18. siječnja, urednice i autorice Katarine Kolega, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek iznijela je niz netočnih informacija, koje se tiču konkretno udruge BLOK, kao i financiranja u polju nezavisne kulture, zbog čega smo zatražili očitovanje Ministarstva kulture", poručuju iz udruge BLOK.

Smatraju da je dio ministričinih izjava nejasan te da se njime u hrvatskoj javnosti, manipulirajući brojkama, stvara iskrivljenu sliku po pitanju financiranja kulture i uvjeta rada u kulturi.

"Stalnim ponavljanjem da se budžet Ministarstva povećao, a da se pritom objasni izvor i svrhu tih povećanja, ministrica nastoji delegitimizirati naše zahtjeve za povećanje sredstava za redovite programe i borbu protiv rezova", ističu iz BLOK-a.Nakon više godine slanja (u roku) žalbi bez učinka, BLOK je ove godine umjesto žalbe poslao zahtjev u kojoj traži hitan sastanak s ministricom i objavu ocjena vijeća. Do danas nisu dobili nikakav odgovor. Kada su prošle godine poslali žalbu, čekali su na odgovor pola godine

Navode kako izjava ministrice da je u 2019. došlo do povećanja od 10 do 15 posto za svaku djelatnost nije točna. Prema informacijama dostupnim na web stranici MK, vidljivo je smanjenje za djelatnosti inovativne kulturne prakse sa 6.122.000 u 2018. na 5.894.000 u 2019., kao i za vizualne djelatnosti sa 4.889.000 na 3.438.500.

Za izjavu ministrice da je od 2016. budžet MK povećan kažu da je obmanjujuća i treba je staviti u kontekst: sufinanciranje kratkoročnih projekata EPK i ESF (čiji su ciljevi primarno socijalni, a MK financira tek 15 posto) ne može opravdati smanjenja redovne djelatnosti, koja je temelj kulturnog rada.

Po pitanju izjave ministrice da će novi ESF natječaji biti raspisani uskoro (za medije zajednice, "sad", a za umjetnost i kulturu za mlade "nakon toga"), iz BLOKA-a upozoravaju kako su više puta naglasili da Europski socijalni fond, koji MK sufinancira s 15 posto, financira projekte čija je primarna zadaća socijalna.

"Njime se udruge u kulturi kroz jednokratne projekte u maksimalnom dvogodišnjem trajanju, usmjerava u specifično polje rada s osjetljivim skupinama, sa socijalnim ciljevima kao što je veća zaposlenost i smanjenje siromaštva. Koliko kultura na ovaj način može zaista doprinijeti, tek treba pokazati evaluacija. No pitanje je dokle će uopće Ministarstvo raspolagati ovim sredstvima, koja su tek privremeno preusmjerena od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ne znamo ni kada će raspisati nove natječaja: onaj Prema informacijama dostupnim na web stranici MK, vidljivo je smanjenje za djelatnosti inovativne kulturne prakse sa 6.122.000 u 2018. na 5.894.000 u 2019za medije zajednice se uz velike kontroverze odgađa već dvije godine, dok se novi natječaj Umjetnost i kultura za mlade najavljuje barem od proljeća. Ove informacije trebaju izaći iz kuloarskih krugova - zahtijevamo objavu kalendara s konkretnim datumima", stoji u priopćenju BLOK-a.

Dodaju kako se ministrica poziva na "stalno natjecanje" i tržišne principe u kulturi. No, i tu, ne promišljajući devastirajuće posljedice guranja kulture u tržišne odnose, uskače sama sebi u usta. Iz BLOK-a se pitaju kako je moguće da je rezanje sredstava udrugama BLOK, Domino i Eurokaz objašnjeno time da su na drugom natječaju dobili sredstva?"Stalnim ponavljanjem da se budžet Ministarstva povećao, a da se pritom objasni izvor i svrhu tih povećanja, ministrica nastoji delegitimizirati naše zahtjeve za povećanje sredstava za redovite programe i borbu protiv rezova", ističu iz BLOK-a

"U propozicijama ESF natječaja nije pisalo se da udruge koje dobiju sredstva ne smiju natjecati za javne potrebe u kulturi, ili da neće moći dobiti jednaka ili povećana sredstva. Stoga je ovakvo objašnjenje potpuno nelegitimno, pa i upitne legalnosti. No, ponovno je teško uloviti ministričinu logiku, budući da su neke udruge dobile ove godine više sredstava, iako su također nositelji ESF projekata, a ima i onih koji su zadržali lanjske iznose potpore. Naglašavamo da ovo iznosimo u prilog ministričinih objašnjenja rezova, a ne zbog poticanja ionako odviše konkurentskog polja", zaključuju.

Ističu i kako je Izjava ministrice da je BLOK poslao žalbu na rezultate za 2019. godinu izvan roka netočna. Nakon više godine slanja (u roku) žalbi bez učinka, BLOK je ove godine umjesto žalbe poslao zahtjev u kojoj traži hitan sastanak s ministricom i objavu ocjena vijeća. Do danas nisu dobili nikakav odgovor. Kada su prošle godine poslali žalbu, čekali su na odgovor pola godine.

Ključne riječi: Ministarstvo kulture, kultura
<
Vezane vijesti